Príprava na pôrod v Božej blízkosti

7
5118

Mala som za sebou dva náročné pôrody. Oba skončili cisárským rezom. Spomienky na ne nie sú veľmi príjemné. Akosi automaticky som predpokladala, že s mojím tretím pôrodom to bude niečo podobné. Na tejto webovej stránke som však natrafila na svedectvá žien, ktoré prežili svoj pôrod úplne inak.

Prežili ho v Božej blízkosti. Pôrod pre ne nebol čas, ktorý si žena odtrpí ako trest za zlyhanie Adama a Evy, ale naopak, čas prežitý v intimite s Bohom. A otvoril sa mi úplne nový pohľad na pôrod…

Boh zamýšľal, aby boli naše pôrody krásne zážitky Božej blízkosti, pomoci a radosti Ducha Svätého z toho, že sa rodí nový človek. Čas radosti, že prichádza na svet Božie dieťa, ktoré On sám tak veľmi miluje a s ktorým má plán už od počiatku sveta. Pôrod nemá byť časom utrpenia. Hoci pôrod môže bolieť a často je veľmi namáhavý, môžeme ho prežiť ako hlboký duchovný zážitok. Čas, kedy budeme veľmi blízko pri Bohu, hodiny, na ktoré budeme s radosťou spomínať celý život.

Aj ja som dostala veľkú túžbu toto zažiť. Čas pôrodu môže byť zázračný! Treba si však vopred pripraviť ducha i dušu…

  1. Živiť sa Božím slovom

Zákon Pánov je dokonalý, osviežuje dušu. Svedectvo Pánovo je hodnoverné, dáva múdrosť maličkým. Rozhodnutia Pánove sú správne, potešujú srdce. Prikázania Pánove sú jasné, osvecujú oči. Výroky Pánove sú pravdivé a všetky spravodlivé. Vzácnejšie sú než zlato, než veľký drahokam, sladšie sú než med, než medové kvapky z plástu. (Ž 19, 8-11)

Musela som zmeniť moje nastavenie mysle z toho, ako pôrod chápe svet (náročný, bolestivý…), na chápanie, ako ho vidí Boh. Odpútať sa od predošlých zlých skúseností a nechať sa obnoviť Božou pravdou. Pomohlo mi živiť sa Božím slovom. Špeciálne uisťujúcimi pasážami o Jeho láske, o dôvere, o nestrachovaní sa, o tom, že môj život je v bezpečí, že s Ním sa nemusím obávať ničoho, čo príde.

Zo zoznamu krásnych biblických veršov (na stiahnutie tu: Biblické-verše-na-povzbudenie-v-tehotenstve-a-pri-porode-1som si vypísala tie, ktoré sa ma výnimočne dotkli, ktoré ma obzvlášť povzbudili, uistili, cez ktoré mi Boh najviac hovoril. Verše som zavesila na chladničku, aby som ich mala pravidelne na očiach. Túžila som, aby sa mi zapísali nielen do hlavy, ale najmä do srdca. Najsilnejšie slová boli pre mňa tie, s ktorými som strávila viac času, čítala viackrát, prípadne nahlas. Verše, nad ktorými som rozjímala, modlila sa s nimi a skúšala ich žiť v mojej situácii, naberali zrazu silu a hĺbku. A v čase pôrodu ma ľahšie a rýchlejšie voviedli do Božieho pokoja. Pri ich čítaní počas prvých kontrakcií ma naplnil vymodlený nadprirodzený pokoj, istota a radosť. (Rovnako ich môže na povzbudenie čítať manžel nahlas.) Hovorila som si, že mať Božie slovo po ruke sa oplatí, veď nakoniec Pánove slovo a hlas môže aj urýchliť pôrod: „Hlas Pánov – taký mohutný! Hlas Pánov – taký veľkolepý! Hlas Pánov urýchľuje pôrod jeleníc“ (Ž 29, 4. 9).

  1. Rásť vo viere a v nádeji

Na neho zložte všetky svoje starosti, lebo on sa o vás stará (1 Pt 5,7).

Veď ja poznám zámer, ktorý mám s vami – hovorí Pán. Sú to myšlienky pokoja a nie súženia: dám vám budúcnosť a nádej (Jer 29, 11).

Boh pre nás chce len dobré veci a má rád, keď si ich od Neho vo viere pýtame. A tak som Mu mohla odvážne predkladať konkrétne túžby týkajúce sa pôrodu (prirodzený, bez liekov, s láskavým personálom atď.) Požehnávala som svoje svaly a pôrodné cesty, aby sa dobre rozťahovali, keď príde ich čas.

Pýtala som si vo viere krásny prirodzený pôrod, no zároveň som sa snažila rásť v nádeji. Nádej je istota v Božiu dobrotu, že keby sa veci nediali podľa mojej túžby a nedostala som to, v čo som dúfala a za čo som sa modlila, viem, že Boh má v tejto veci pre mňa pripravené ešte niečo lepšie! A tak môžem aj v nečakanej situácii zostať v úplnom pokoji, a zároveň sa môžem tešiť, aký lepší plán On vymyslel.

  1. Nachystať si atmosféru, ktorá ma vovedie do Božej prítomnosti v čase pôrodu

Boh je naše útočište a sila aj najistejšia pomoc v súžení (Ž 46, 1).

Vedela som, že budem rodiť v bežnej nemocnici, kde sa pohybuje veľa personálu, je tam svetlo a hluk. Musela som teda premyslieť, čo ma vovedie v tomto prostredí ľahko do Božej prítomnosti, do intimity. Na prvú dobu pôrodnú som si nachystala obľúbenú chválovú hudbu a Božie slová vypísané aj nahovorené v mp3. Na čas, keď už kontrakcie dosahovali vrchol, som zas mala nachystanú upokojujúcu hudbu uctievania. Všetko som využila. Slová chvály Boha v čase, keď som sa ja už nemohla sústrediť, mi dodávali veľkú silu a radosť.

  1. Radovať sa z každej kontrakcie

A som si istý, že ten, čo začal vo vás dobré dielo, aj ho dokončí (Fil 1, 6).

Počas predchádzajúcich pôrodov som zažila umelo vyvolané, extrémne bolestivé kontrakcie a vyslovene som trpela. A tak som mala niekde v hlave, že kontrakcie treba proste „prežiť“. Túto spomienku som potrebovala prenastaviť na radostnú správu o tom, že konktrakcie sú, naopak, veľkým požehnaním. Kontrakcia je pre mamičku dar, lebo každá jedna posúva bábätko nižšie dolu pôrodnými cestami! A tak som sa počas každej kontrakcie snažila uvolniť a ďakovať za ňu Bohu. Ďakovala za tú, čo skončila, a ďakovala vopred za tú, čo príde. Lebo vďaka nej budem zas o niečo bližšie k stretnutiu sa s mojím dieťatkom. Takže hoc to dosť bolelo, vôbec som netrpela. Naopak, radovala som sa z toho, že moje telo tak dobre pracuje, že na túto chvíľu bolo moje telo zázračne utvorené.

  1. Poprosiť druhých o modlitbu

Veľa zmôže účinná modlitba spravodlivého (Jak 5, 16).

A samozrejme som aj poprosila svojich blízkych o modlitbu. Vedomie, že sa za mňa modlia, mi tiež dodávalo pokoj, veď Boh tak rád vypočúva svojich maličkých. Jeden krásny spôsob modlitieb pred pôrodom je popísaný v článku Manuál pre tehuľky: Modlitba pred pôrodom.

A keď nadišiel čas pôrodu, bol to pre mňa radostný a intímny čas chvály nášho Boha. Môj tretí syn sa narodil prirodzene, rýchlo, bez liekov a najmä v Božej prítomnosti.

Zdroj fotografia: www.pixabay.com

7 komentárov

  1. Super článok, ďakujem! Môžem sa opýtať, či bol ten tretí prirodzený pôrod po dvoch sekciách na Slovensku? Lebo ja mám takú informáciu, že to u nás nie je možné…

    • Dobrý deň, ďakujem.
      Je pravda, že v zahraničí je to bežnejšie, ale je to možné aj u nás. Ja som rodila v Bratislave – nemocnica Ružinov. Aktuálny prednosta gynekológie je veľmi naklonený prirodzeným pôrodom (aj po cisárskych rezoch).

  2. Miški, to je tak krásne ako celá Ty! Hoci sa už nevídame, Tvoja prítomnosť v mojom (našich životoch) skrátka je. Ja dnes budem ďakovať za ňu.

  3. Dobrý deň,
    Myslím, že najlepšia hudba a piesne sú tie „osobné“. Teda tie, ktoré sa Vás pri ich počutí konkrétne dotkli, pri ktorých ste niečo prežili v modlitbe, alebo tie ktoré Vás najľahšie vovedú do modlitby a pri ktorých sa Vám otvára srdce pred Bohom. Alebo tie, čo vyjadrujú to, čo práve prežívate. Napríklad na povzbudenie v radosti a nádeji si pustím od ESPÉ – ‚Ty mi dávaš nádej‘ a pod. Na Slovensku máme veľa skvelých kapiel (Espé, Heartbeat, Timothy a mnohé ďalšie..). Ja konkrétne mám veľmi rada zahraničné kapely ako napr. Hillsong United a Brooke Ligertwood. Alebo napríklad, keď som sa modlila za prelomenie spomienok a väzieb na moje predchádzajúce náročné pôrody, tak mi veľmi pomáhalo modliť sa s piesňou: ‚Break every chain‘ od Jesus Culture. V prvej dobe pôrodnej som si púšťala piesne, ktoré mali „grády“. Ku koncu, naopak upokojujúcu hudbu uctievania – napr. Julie True (album ‚Breathe You In‘). Ak Vám neprekáža angličtina, tak na youtube sa dajú nájsť celé playlisty, ktoré si niektoré maminky pred pôrodom vytvorili napr. pod názvom ‚worship birth playlist‘. Ale možno by stálo za to vytvoriť aj nejaký slovenský pôrodný playlist :))

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno