Super knihy pre nezbedných chlapcov

0
753

Máte doma chlapca, ktorý je neustále v pohybe? Na zemi sotva nájdete kúsok miesta, kam môžete položiť nohu, ak sa chcete v byte premiestniť z bodu A do bodu B? Večer, keď vy už ledva dýchate, on ešte ani náhodou nechce ísť spať? V škole musí byť všade, kde sa niečo deje? A že pri tom aj niekomu ublížil, ale on to naozaj nechcel?

Psychológom síce nie som, ale ako matka viem, že aj takéto dieťa si zaslúži našu lásku a pozornosť . Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že práve toto dieťa sa neskutočne teší a užíva si, ak robí niečo spolu so svojimi rodičmi. Umývať s ockom auto, poskladať skriňu a dokonca aj piecť s mamkou koláč či umývať podlahu (samozrejme, výsledok treba brať s rezervou)  je pre neho naozaj zážitkom.

Jednou z aktivít, ktoré môžu robiť deti spolu s rodičmi, je aj čítanie kníh. Vyberte tu správnu a vášho syna môžete zaujať, ba dokonca formovať. Určite sú fajn aj encyklopédie o autách, ale ja osobne som bola veľmi milo prekvapená, aký dosah na správanie chlapca môže mať čítanie kníh o svätých. Zvlášť, ak ide o pútavé spracovanie knihy. Preto vám môžem odporúčať, aby ste čítali spolu aj s vašimi  „nezbedníkmi“ a  možno aj vy budete v šoku z toho, akého máte doma filozofa. Odrazu chce byť lepší, lebo stretnutie so sv. Františkom v nebi je pre neho úžasná motivácia. Že odpustí svojmu spolužiakovi, ak mu urobí zle, lebo tak to robil sv. Dominik. Svätý Tarzícius ho bude motivovať, aby sa stal dobrým miništrantom. A ak si myslíte, že svätý Ignác nemôže zaujať malého chlapca, možno budete tiež prekvapení.

Svätý František z Assisi – komiks  (Toni Matas)

Svätý František je deťom veľmi blízky. Zvlášť kvôli svojej láske k zvieratkám. Ale spoznajte sv. Františka aj ako toho, ktorý s radosťou urobil všetko, čo Boh od neho žiadal. Ako sa pustil do stavby, či ako kázal ľuďom. Tento komiks je naozaj krásne ilustrovaný a dokáže udržať pozornosť aj malých „neposedkov“.

Svätý Ignác z Loyoly – komiks (Toni Matas)

Pýtate sa, či môže byť svätý Ignác blízky aj deťom? Nuž, môže, tento komiks je skvelé čítanie s peknými komixovými obrázkami pre chlapcov. To by bolo, aby chlapec nemal rád rytierov, dobrodružné cesty a napokon aj samotného sv. Ignáca, ktorý sa nakoniec stal Božím rytierom, aby pomáhal aj iným objaviť Boha.

Tarzícius (Oľga Gavendová)

V rade nádherne ilustrovaných životopisov svätých pre deti je aj ďalší pútavo napísaný príbeh. Je o chlapcovi Tarzíciovi, ktorý žil v čase prenasledovania kresťanov. Bol veľmi statočný a odvážny. Svoj mladý život obetoval pri ochrane svätých hostií, ktoré niesol uväzneným kresťanom. Svätý Tarzícius sa stal patrónom miništrantov. Pre všetkých je vzorom vernosti, obetavosti, statočnosti a predovšetkým lásky k Pánovi Ježišovi.

Svätý Dominik Savio – životopis (Teresio Bosco)

V tejto knihe ilustrácie nenájdete, ale je členená do krátkych príbehov, preto si túto knihu môžete rozdeliť na množstvo skvelých večerov. Tento malý patrón miništrantov a chlapčenských speváckych zborov vynikal úprimnou zbožnosťou. Ešte nemal ani desať rokov, keď sa rozhodol, že svoj život chce úplne zasvätiť Pánovi v kňazskej službe. Pre jeho formovanie bol kľúčový čas, ktorý strávil so sv. donom Boscom v rodiacom sa oratóriu. Spolu s mnohými chlapcami sa takmer pretekali v svätosti, či už to boli dobré skutky, pomáhanie slabším alebo mnohé iné čnosti.

 

Jednou z vecí, ktoré by sme mali ako rodičia urobiť, je vychovať z našich detí dobrých ľudí. Okrem vlastného príkladu, dajme im možnosť spoznať aj tých, ktorí im, a  rozhodne aj nám dospelým, dobrým príkladom určite budú.

Viac kresťanských kníh nájdete na Zachej.sk.

 

 

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno