„Zelené“ obdobie…

0
525

„… A ešte ťa prosíme, Bože, aby sme mali pekné dni v tomto zelenom období… Mamíí, aké je toto obdobie?!?“

„Obdobie cez rok alebo Cezročné obdobie.“

„Tak v tomto zelenom období cez rok. Amen!“

 

Takto nedávno vyzeral záver modlitby pred jedlom v podaní nášho prvorodeného. Prekvapilo ma, ako zelenú farbu obrusu na stole zakomponoval do modlitby.

Odkedy na jedálenskom stole mávame obrusy podľa farieb liturgického obdobia, netreba veľa slov a deti chápu, že je to „nejako“ spojené s tým, čo je na oltári, i s tým, čo má kňaz oblečené na svätej omši a predovšetkým s tým, o akom sviatku hovorí.

2.cast-obr1

Prečo sme si posvietili práve na liturgiu a „preniesli“ si ju domov, vysvetľujem v úvodnej časti seriálu Dotýkať sa s deťmi liturgie.

Cestou do chrámu občas hádame, aká tam asi bude farba tento raz. Top je, samozrejme, zlatá! Prvý „kuk“ na oltár po vstupe do kostola je kontrolný, či je náš stôl v zhode s tým Božím. A keby sme sa v tom nevyznali, v kuchyni na stene pri kalendári visí kruh liturgického roka aj s vysvetlivkami symboliky farieb. (Použili sme pomôcku z knihy Rok s Dobromilkou a Svetlúšikom.)

2.cast-obr.2

Jednoduchá je aj pomôcka na vystrihnutie z detskej rubriky v Katolíckych novinách č. 22: 1. časť2. časť. Najnovšie nám liturgickú paletu upresňuje aj aplikácia breviár v mobile (www.breviar.sk).

Nálepkou si značíme, kde vo farebnom kolotoči práve sme, hoci mimoriadne sviatky farbu na chvíľu menia. A to je fajn, lebo pestrosť máme radi!

Minulý týždeň ma v tejto farebnej téme prekvapili naše škôlkarky. Pripravovali večernú modlitbu vo svojej izbe – to u nás znamená, že na stolček sa dá svieca, krížik, prípadne nejaká ozdoba a okolo stolčeka vankúše do kruhu pre členov rodiny i návštevu. Pribehli si ku mne vypýtať: „Niečo zelené, mami, lebo je to zelené obdobie!“ A tak zelený obrúsok, zelená servítka a „štóla“ na krížik, ktorú nám na tento účel ušila kamarátka Lenka vo všetkých liturgických farbách, našli svoje miesto na stolčeku pri večernej modlitbe.

2.cast-obr3

Dievčatá ešte zhodnotili, že musíme dokúpiť zelenú sviecu, lebo tá svetlomodrá sa k tomu vonkoncom nehodí. A tak sme sa na druhý deň vybrali hľadať sviece s farbami na celý rok. Ale o tom inokedy…

fotografie: súkromný archív autorky

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno