Redakčná anketa: Ako sa s rodinou pripravujete na Vianoce?

0
259

Členom redakčného a projektového tímu zastolom.sk sme položili otázku: Ako sa s rodinou pripravujete na Vianoce? Tu sú ich odpovede.

Naša adventná príprava sa odohráva pri rodinnom stole. Máme na ňom adventný veniec a postavu Márie, Jozefa a prázdnu postieľku pre Ježiška. Každé ráno pri raňajkách počúvame Rorate coeli, pri každom stolovaní si zapaľujeme sviečku na adventnom venci a večer si prejdeme deň, ktorý sme prežili a za každý dobrý skutok, ktorý sme urobili, pridáme do postieľky kúsok čečiny (na ňu príde slama) – takto ju Ježiškovi našimi dobrými skutkami vystielame. S manželom sa pri spoločnej večernej modlitbe snažíme čítať si liturgické čítanie dňa.

Marcel a Andrea Mikolášikovci (tvorcovia zastolom.sk)

Mame túžbu viac sa spoločne modliť pri adventnom venci a vysvetľovať našej dvojročnej dcérke symboliku adventu a Vianoc. Avšak choroby nás tak oslabili, že sa duchovným veciam nestíhame toľko venovať. Snáď nás toto ťažké obdobie viac priblíži chudobe betlehemských jasličiek.

Stanislav a Daniela Horváthovi (členovia projektového tímu zastolom.sk)

V našej rodine, najmä naše deti (Terezka 5,5 r., Ondrejko 3 r. a dve bábätká v maminkinom brušku), sa na Vianoce veľmi tešíme. Každý večer sa stretneme pri zapálenom adventnom venci. Spolu si zaspievame jednu pesničku – ukazovačku a pomodlíme sa. Potom každý povie 1 – 2 situácie, kedy vykonal niečo dobré pre iných počas dňa. Na konci si každý zoberie malú odmenu z adventného kalendára.

Matej a Andrea Žiakovci (Andrea je výkonná manažérka zastolom.sk)

Čas adventu je ako každý rok časom, kedy si špeciálne dávame pred adventným vencom každý predsavzatie na nejaký sebazápor či dobrý skutok, ktorým pripravíme srdce pre Pána. Menšie deti dláždia cestu do Betlehema kamienkami dobrých skutkov a majú z toho radosť. K osobitému prežívaniu adventu patrí denná modlitba Anjel Pána pri večernom zídení sa nad adventným vencom.

Milan a Mária Kohutiarovci, (Mária je redaktorka zastolom.sk)

Našim spoločným rodinným predsavzatím je  čo najviac sa zúčastňovať podvečerných adventných svätých omší, ktoré sú tento rok o našej najobľúbenejšej svätici Terézii z Ávily, s nádherným hlbokým mottom Solo Dios basta (v preklade Sám Boh stačí). Našim manželským predsavzatím je modliť sa Vianočnú novénu sv. Alfonza de`Liguori. S dcérkou Klárkou si po večeroch vystrihujeme postavičky do betlehema podľa knižky A urobíme si betlehem! Klárka si pri večernej modlitbe zapisuje/diktuje na papierik dobrý skutok, ktorý cez deň urobila. Papierik vhodí do škatuľky, ktorú dá na Štedrý večer pod stromček ako darček pre malého Ježiška.

Peter a Jana Solárovci (Janka je redaktorka zastolom.sk)

S manželom prvýkrát strávime vianočné sviatky spolu za jedným štedrovečerným stolom. Keďže je to náš prvý advent a prvé vianočné sviatky v manželstve, je toto obdobie pre nás obzvlášť výnimočné. Užívame si spoločný adventný veniec, pri ktorom sa ráno spolu modlíme. Prijali sme adventnú výzvu vstávať ráno o piatej, väčšinou sa nám to darí a snažíme sa takto nadobudnutý čas dobre využívať…

Filip a Diana Hricovci (Diana sa pripravuje na úlohu výkonnej manažérky zastolom.sk)

Úvodná fotografia: www.pixabay.com