Svätý Mikuláš nie je automat na darčeky. Alternatívny tip na slávenie v rodine

0
971

Mikulášsky podvečer je pre deti istou predzvesťou vianočného obdarovania a veľmi sa naň tešia. Náročnejšie však je, že mikulášske balíčky či večierky sú už všade – deti ich dostávajú od rodičov, v škole či škôlke, vo farnosti, niekde aj od zamestnávateľov či starých rodičov. Deti takto vnímajú osobnosť sv. Mikuláša skreslene, ako „automat“ na balíčky a sladkosti – ale pre nás, ako rodičov, je dôležité uložiť do „databázy“ malej duše iný obraz a odkaz.

Staňme sa pomocníkmi sv. Mikuláša

Posolstvo sv. Mikuláša predsa znie: v tichu, s láskou, s vedomím, kde čo treba, priniesť to, čo chýba iným. Obraz tohto svätca, ktorý kladie po nociach potrebné dary do okien, má byť predobrazom nezištného darovania a predzvesťou desiatku, ku ktorému deti môžu aj touto cestou dorásť.

Ako im k tomu pomôžeme? Možno nestihneme túto aktivitu pred mikulášskou nádielkou – ale nie je zlé sadnúť si k téme aj počas mikulášskeho víkendu. Príbeh sv. Mikuláša, vyrozprávaný deťom, má nasmerovať aktivitu a pozornosť detí na opačnú stranu brehu: aj ty sa môžeš stať pomocníkom sv. Mikuláša. Komu by si rád potajomky niečo priniesol a čo by to bolo? Povzbuďme deti, aby premýšľali nad tým, kto v ich okolí potrebuje pomoc – možno je to chorý kamarát, stará pani suseda, ktorá sa s nikým nerozpráva alebo niekto z rodiny či zo škôlky alebo školy. Deti budú veľmi iniciatívne a nápadité! Spoločne zvážte, čo komu by urobilo radosť a prichystajte kôpky sladkostí, knižky, možno peknú kresbu či list – podľa potreby pre každého, koho sa chystáte obdarovať.

Zapojme fantáziu a šikovnosť

Po tomto kole odporúčame tvorivú aktivitu na výrobu celkom tajných, zašifrovaných obalov: menšie deti určite zaujme jednoduché pečiatkovanie prstom na väčšiu obálku alebo papierové vrecko. K aktivite nám postačia prstové alebo vodové farby, trošku vody, ideálne vlhčené obrúsky na utieranie. Otláčaním prstov namočených v rôznych farbách a kombináciách deti môžu vyrobiť obal na darček.

Pre staršie a šikovnejšie deti je k dispozícii vyšší level: výroba ozdobnej škatuľky. Podľa veku a zručnosti (a tiež veľkosti darčeka) je dobré vybrať veľkosť škatuľky – môže byť aj taká od syra až po nejakú väčšiu od topánok. Tentoraz  použijeme koláž z farebných papierov, ktoré natrháme na kúsky a lepíme tyčinkovým lepidlom na vonkajšiu stranu škatule – môže vzniknúť vzor alebo len pestrá farebná mozaika.

Hotové obaly by mali dostať parádnu menovku, tu postačí kúsok kartónu alebo zaujímavého papiera, na ktorý napíšeme meno obdarovaného. A potom ostáva už len dar vložiť a potichu, potme odniesť pred dvere alebo k oknu (alebo tento transport zabezpečiť cez známych a rodinu bez pošty a uvedenia odosielateľa) tam, kam treba.

Deťom by sme po tejto aktivite mali udeliť čokoládový rád asistenta sv. Mikuláša – a v hre pokračovať ďalej.

 

Život pretkaný skutkami lásky

Patrón detí, študentov, námorníkov, lodníkov, obchodníkov, nevinne odsúdených, cestujúcich, novomanželov a iných sa narodil do majetnej rodiny okolo roku 270 v meste Patara v maloázijskej Lykii, ktorá sa nachádza na území dnešného Turecka.

Z mála spoľahlivých informácií o ňom vieme, že bol skromný a mal veľmi dobré srdce. Už predtým než sa stal biskupom, bol vzorom milosrdnej lásky k blížnym. Početné dobré skutky konal potajomky, ako odporúčal Pán Ježiš (viď Mt 6,3).

Najznámejšou z legiend zo života sv. Mikuláša je príbeh o dcérach schudobneného šľachtica. Otec nemal dostatok finančných prostriedkov na veno pre dcéry a zamýšľal ich predať do nevestinca. Sv. Mikuláš im potajme v noci vhodil cez okno mešec s peniazmi, vďaka ktorým sa mohla vydať najstaršia dcéra. Sv. Mikuláš rovnakým spôsobom zabezpečil aj ostatné dcéry. Nečakaný zisk peňazí rodina chápala ako znak Božej lásky a starostlivosti a utvrdil ich vo viere.

Menej známe je, že sv. Mikuláš sa vzýva ako patrón obchodníkov a námorníkov. Prví menovaní dávali svojmu patrónovi stavať kostoly v oblastiach, kam ich viedol obchod – na Slovensku to boli najmä nemeckí obchodníci. K druhým uvedeným: zachovali sa rôzne príbehy z plavby loďou, kde Mikuláš pomohol námorníkom. Predovšetkým sú to situácie, kedy sa na Mikulášovu modlitbu upokojilo more i víchrica, ďalšie sú zázračná záchrana topiaceho sa muža, ako aj pomoc posádke neovládateľnej lode.

K jeho voľbe za biskupa okolo roku 280 sa viaže legenda – lykijskí biskupi sa uzniesli, že novým biskupom z Myry sa stane muž, ktorý ako prvý ráno vstúpi do chrámu, a tým bol Mikuláš. Mikuláš sa nepovažoval za hodného pre taký úrad, ale v poslušnosti sa podrobil voľbe.

Mikuláš pomáhal chudobným, hladujúcim, obzvlášť chránil deti, siroty a vdovy. Navštevoval chorých a slabých, obraňoval nespravodlivo prenasledovaných. Zachoval sa príbeh záchrany troch nevinných vojakov nespravodlivo odsúdených na smrť, či príbeh o zázračnom vzkriesení troch mŕtvych chlapcov, ako aj príbeh o vykúpení detí odsúdených za krádež.

Verný v utrpení

V čase Diokleciánovho prenasledovania kresťanov bol rozhodným Kristovým svedkom. Bol zajatý, poslaný do vyhnanstva a väznený. Utrpenie znášal pokojne, evanjelizoval spoluväzňov, povzbudzoval ich k dôvere v Božiu Prozreteľnosť a oboznamoval ich s Kristovým učením.

Mikuláš sa pre nebo narodil 6. decembra v polovici 4. storočia. Úcta k nemu sa začala šíriť hneď po smrti. Stal sa národným patrónom Ruska, tiež patrónom Apúlie, Lotrinska, Grécka či Sicílie, okrem všeobecne známeho patronátu nad deťmi ho veriaci vzývajú i v prípadoch uvedených na začiatku tohto medailónu.

Mikulášove početné patronáty a atribúty sa odvodzujú od príbehov z jeho života. Najčastejšie je znázorňovaný ako biskup s knihou Písma Svätého, alebo s tromi symbolickými jablkami či zlatými guľami ako pripomienka jeho najznámejšieho skutku milosrdenstva – záchrany troch dcér schudobneného otca.

Žofia Majdeková, Mária Kohutiarová

 

 

Mikulášske medovníčky

Medzi mikulášskymi darčekmi Vaši blízki určite radi nájdu chutné medovníčky z Vašej dielne. Ponúkame Vám recept na také, ktoré nevydržia „ležať“ do Vianoc a spokojne ich môžete rozdať už na Mikuláša.

Na prípravu Turzovských medovníkov potrebujeme:

600 g hladkej múky extra špeciál

300 g práškového cukru

200g medu

150 g masla

3 vajcia

2 čajové lyžičky mletej škorice

2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

4-5 drvených klinčekov

postrúhaná citrónová kôra

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme tuhé cesto. Na chladnom mieste necháme odpočívať 24 hodín. Potom vyvaľkáme na tenký plát a formičkami vykrajujeme medovníčky. Pečieme s horúcim vzduchom pri teplote 160-180°C asi 7 minút. Zdobíme podľa vlastnej fantázie.

Zaujal Vás príbeh sv. Mikuláša? Pozrite si s deťmi DVD o jeho živote. Kúpiť si ho môžete za 5.94 € na Zachej.sk.

Úvodná fotografia: www.pixabay.com