Päť dôvodov, prečo deťom čítať

0
1388

Rozmýšľali ste už niekedy na tým, prečo deťom čítate?

Máte pocit, že sa nevie sústrediť ani na krátku rozprávku?

Chcete začať so svojím dieťaťom čítať knihu, ale neviete, kedy je vhodná doba?

 

Ideálne je začať čítať dieťaťu od útleho veku. Najdôležitejšie je ponúknuť správnu knihu v správnom čase. Ak má dieťa okolo jedného roku, siahnite po knihách ako leporelo, po knižkách s väčšími obrázkami a jednoduchým príbehom. Ukazujte na obrázky, jednoduchými vetami opisujte, čo vidíte, povzbudzujte dieťa ku komunikácii.

Okolo dvoch rokov dieťa začína viac vnímať text a dokáže sa dlhšie sústrediť. Podľa jeho záujmov vyberte knižku s rozprávkami, na začiatok s kratšími. Ak máte pocit, že už príliš dlho čítate len o dinosauroch, či Popoluške, majte na pamäti, že s knižkami sa oboznamujú a tvoria si k nim vzťah vaše deti. Darmo sa im budete snažiť čítať rozprávku o autíčkach a váš syn sa nebude vedieť sústrediť, pretože jeho zaujímajú lietadlá. Vyberajte knihy podľa záujmu dieťaťa. Detská zvedavosť a fantázia sa bude môcť rozvíjať…

 

Prečo dieťaťu čítať? Ponúkam vám 5 dôvodov, prečo deťom čítať:

1. Trávite spolu čas – prvý a najdôležitejší dôvod. Počas čítania venujete svojmu dieťaťu svoj čas, svoje vedomosti, svoju pozornosť a lásku. Je toho mnoho… dieťa cíti vašu blízkosť, počuje príbeh rozprávaný vami – osobou, ktorá je pre neho všetko. Verí vám, že čítate skutočný príbeh, verí, že dokážete obrátiť rozprávku na šťastný koniec. Uchovajte si spoločný čas na čítanie rozprávky, rozprávajte sa o prečítanom príbehu a spoznáte tak ešte lepšie detské myšlienky a sny. Dieťa sa vám zároveň zdôveruje, otvára svoje srdce pre vás, pretože vám verí.

 

2. Predčítanie podporuje detskú fantáziu– dieťa sa prostredníctvom rozprávok stáva tým, kým chce byť. Odrazu je princeznou, predstavuje si svoje kráľovstvo či princa, vidí draka alebo letí na Mesiac.

Čítanie rozprávok a príbehov podporuje a prehlbuje detskú fantáziu. Neexistuje predpísaná vizualizácia hlavných postáv, ani zvierat či vecí… Dieťa si tvorí príbeh vo svojich myšlienkach na základe svojej predstavivosti. Ak dieťaťu pustíte rozprávku, prijíma nakreslené a vizuálne zadefinované postavy a objekty. Nedávate tak dieťaťu príležitosť na pustenie svojich predstáv a fantázie.

 

3. Zlepšuje sa slovná zásoba a gramatika, dieťa si rozširuje vedomosti – rozvíja sa verbálna schopnosť dieťaťa. Ak nahlas predčítate, čítate aj slová, ktoré sú pre vašu ratolesť nové, či nepozná ich presný význam. Má však vás a priestor, aby si pýtalo vysvetlenie slov, ktorým nerozumie. Dieťa si rozširuje slovnú zásobu ľahkým prirodzeným spôsobom. Vďaka tomu sa bude vedieť lepšie vyjadrovať, čo mu dodá viac sebadôvery a sebavedomia.

Ak je dieťa staršie a vie čítať, a čítate si spolu, pomáhate mu zlepšovať sa v gramatike. Ľudský mozog si vďaka svojej schopnosti pamätať videné a počuté ľahko zapamätá nové a nové informácie akou je i gramatika.

4. Dieťa prijíma, spracováva a pamätá si informácie– čítanie je založené na zrakovom vnímaní a rozlišovaní. V jednoduchosti povedané, je to prekladanie symbolov a znakov do ich významov.

Prostredníctvom počúvania a vnímania vás rodičov, si dieťa začne uvedomovať, že to, čo rodič číta, je napísané v knižke. Postupne začne spájať písmenká, slová, text. Neskôr pochopí, akým smerom sa text číta, začne si uvedomovať obrázky, začiatok a koniec rozprávok. Tieto schopnosti mu uľahčia najmä prvú triedu v škole. Vďaka pozitívnemu postoju k čítaniu sa bude dieťa v školskom veku rado učiť aj bez toho, aby si uvedomovalo, že sa učí.

 

5. Dieťa sa prostredníctvom predčítania kníh učí koncentrácii. Dieťa pokojne prijíma informácie a spracováva ich. Toto využije počas celej školskej dochádzky. Nebude mať problém s prijímaním nových vedomostí, ktoré im hovorí pani učiteľka. Počúvať a vnímať bude mať dieťa vďaka čítaniu v predškolskom a mladšom veku zvládnuté.

 

Pomôžte deťom objaviť čaro rozprávok a príbehov. Každá knižka má svoj vlastný príbeh, svoje vlastné posolstvo a radosť, ktorú objavíte, ak sa rozhodnete, že budete so svojimi deťmi čítať. Okrem svojej pozornosti, prítomnosti a lásky, dávate dieťaťu aj vzor, že čítať je krásne a obohacujúce.