10 vecí o sexe, ktoré sme sa mali dozvedieť pred svadbou

6
12030

Toto nie je ďalší článok o sexe pre manželov. Toto je článok pre snúbencov a novomanželov. Sex ako úplne sebadarovanie sa, Boh v spálni manželov, zodpovedný prístup k rodičovstvu. Nesmierne dôležité veci. No pre novomanželov stojí za to pozrieť sa aj o pár levelov „nižšie“: Ako sa vlastne milovať? Čo ak to nepôjde? Je orgazmus ženy nevyhnutný? Prinášame vám dnes zopár dobre mienených rád pre snúbencov a novomanželov.

  1. Svadobnú noc je dobré si naplánovať

Znie to, akoby sme v tomto preplánovanom svete ešte aj sex chceli dať ako bod to-do listu. No je to trochu ináč: taká významná vec, ako naše „po prvýkrát“, si vyžaduje starostlivo premyslené okolnosti. Stojí za to zamyslieť sa: Aké očakávania mám ja? Aké má môj budúci manžel, manželka? Kedy a kde to bude? Budeme mať súkromie? Chceme svetlo, prítmie alebo úplnú tmu? 

V svadobnú noc novomanželia zvyčajne bývajú unavení. Možno stojí za to vopred si povedať, že to netreba siliť a prvé milovanie nám ako novomanželom ostane na svadobnú cestu, keď budeme bezpečne ďaleko od domova a budeme mať neobmedzené množstvo času a súkromia.

2. Sex je ako manželstvo. Je to práca na celý život

Pod vplyvom romantických filmov vstupujeme dnes do manželstva s prehnane romantickými predstavami. I tými o intímnom živote. Často potom čelíme veľkému sklamaniu, keď svadobná noc i tá ďalšia a ďalšia po nej sú všelijaké, len nie také, ako vo filmoch. Pritom je to so sexom tak ako s manželstvom samotným. Je to práca na celý život. 

3. Môže to trochu bolieť

Najmä pri pároch, kde je manželka panna. Ale to nevadí, lebo to bude každým milovaním lepšie a lepšie. Prekvapivou správou je, že niekedy môže sex bolieť aj mužov. Každý pár je jedinečný, každý z nás má inakšie telo, preto je aj milovanie sa každého jedného manželského páru špecifické. No znova raz: novomanželské milovanie sa je začiatok procesu, ktorý je čím ďalej tým krajší, zosúladenejší, radosť prinášajúci. Ak by to tak u vás nebolo, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc – napríklad prostredníctvom tohto zoznamu odporúčaných psychológov.

4. Lubrikačný gél – rýchla a účinná pomoc

Pri problémoch spojených s bolesťou môže byť rýchlou a účinnou pomocou lubrikačný gél. Ten dodá potrebnú vlhkosť intímnym miestam ženy vtedy, keď z rôznych (fyzických či psychických) príčin chýba. Dostupné sú rôzne druhy buď na vodnej alebo silikónovej báze. Niektoré sú dostupné v drogériách, iné, účinnejšie v lekárňach. Špeciálne lubrikačné gély sa dajú nájsť pre manželov snažiacich sa o počatie.

5. Sex ako technikalita

Ako sa vlastne milovať? Aké má sex fázy, kedy je na sex pripravený muž, kedy žena? Akú polohu zvoliť, keď sme začiatočníci? Každý manželský pár si postupne nájde to svoje, no na začiatok je dobré vedieť zopár „technických“ drobností. Výborným pomocníkom je napríklad kniha od Douglasa E. Rosenaua Tajomstvo milovania. Rosenau je kresťanský terapeut, no nie je katolík. Knihu preto treba čítať kriticky a filtrovať obsah, ktorý nie je v súlade s učením Katolíckej cirkvi – zvlášť kapitoly o antikonpcepcii. 

6. Rozprávať sa, rozprávať sa, rozprávať sa

Najmä spočiatku je dobré nechať si po každom milovaní ešte čas na túlenie sa a rozhovor. Hovorte si, čo sa vám páčilo a čo nie. Ak máte problém používať slová, ktoré s tým súvisia, hovorte opisne. A hlavne – neberte to celé tak vážne: humor v takých chvíľach veľmi pomáha. Nebojte sa – chce to istú dávku odvahy, lebo na diskusie o sexe a čomkoľvek s ním, pochopiteľne, nie sme zvyknutí, ale s kým iným ako so svojim manželom či manželkou by sme sa o tom mali zhovárať? Zhovárať sa počas milovania je tiež dobrý nápad. Slová ako „jemnejšie“, „toto áno“ alebo „dotýkaj sa ma“ dodávajú manželovi či manželke sebaistotu.

7. Na milovanie si treba vyhradiť čas

Prekvapivým zistením novomanželov je, že milovanie je celkom náročné na čas. Na sex (najmä v začiatkoch) si treba vyhradiť kvalitný a dostatočný čas. Treba mu dať prioritu, zapísať ho do itineráru dňa, dohodnúť sa na ňom. Pretože ináč ho nahradí kopec iných povinností, ktoré chceme tiež spraviť. Dať niečomu prioritu však znamená, že niečo iné nebude spravené. Sex totiž vôbec nie je príjemný, ak sme unavení pred polnocou a na druhý deň ráno máme vstať a ísť do práce. Treba s ním vopred počítať, lebo je dôležitý pre budovanie manželstva – o tom sa už popísalo mnoho.

8. Netlačiť na pílu

Aj keď máme úmysel úplne sa spojiť, ako novomanželia si dopredu povieme, že nevadí, ak sa nám to nepodarí. Môžeme naše milovanie ukončiť aj predtým. A vôbec nie s pocitom prehry: blízkosť tiel je tiež nádherná, výnimočná – veď donedávna sme ju neprežívali vôbec. Postupom času sa naučíme, ako sa milovať. Je v poriadku, ak to v úvode nášho manželstva nedovedieme do úplného konca (lebo nevieme, nejde to, bolí to, sme unavení, trvá to dlho a nevládzeme).

9. Orgazmus nie je dôležitý. Či?

S tým orgazmom je to také zapeklité. Je dôležitý, či nie? Pravda je asi niekde uprostred. Harmonický intímny život je možné mať aj bez toho, aby žena dosiahla vždy orgazmus. Orgazmus by nemal byť métou, podľa ktorej sa posudzuje úspešnosť milovania. Vrcholným momentom milovania je milovanie samotné. Avšak v prípade, ak by manželka dlhodobo orgazmus nedosahovala, stojí za to hľadať príčinu.

10. Sloboda je nádherná

Začiatok intímneho života mladomanželov sprevádza i jedno veľké uvedomenie, ktoré môžu ako výsadu prežívať práve kresťanskí manželia. Je to uvedomenie si nekonečnej slobody v milovaní. Po prvé, človek, s ktorým sa milujete, je váš manžel, manželka na celý život. Po druhé, to, že sa milujete, je úplne v poriadku, patrí to práve manželstvu a vy robíte niečo, čo Boh práve teraz a práve za týchto okolností pre vás zamýšľal. A po tretie, ak aj chcete s bábätkom chvíľku počkať, to najhoršie, čo sa vám môže stať, je vlastne aj tak to najlepšie, čo sa vám môže stať. A tak už len ostáva milovanie si užívať, pretože je celkom slobodné, vznešené, krásne v celej svojej podstate. Je Božím darom pre nás. 

Za vzácnu pomoc pri písaní tohto článku veľmi pekne ďakujem priateľkám zo Spoločenstva Ladislava Hanusa a obzvlášť jednej múdrej a vnímavej mladomanželke.

Úvodná fotografia: www.pixabay.com

6 komentárov

  1. je to dobre napisane ten posledny clanok slooboda tiez, povedal by som ale ze to koncu tam ked si manzelia povedia ze piate ci sieste dieta by uz nezvladli

  2. Odporúčate v článku použitie lubrikačných gélov, no mnohé tieto prostriedky majú antikoncepčné účinky a preto je otázne, či sú pre katolíckych manželov prípustné. Vedecké štúdie totiž ukazujú, že väčšina dostupných lubrikantov má negatívny vplyv na schopnosť otehotnieť, spomaľujú/zabíjajú spermie tým, že menia pH, osmolaritu, majú odlišnú viskozitu než je prirodzené. V tejto štúdii https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29624933 napríklad zistili, že lubrikanty na báze vody imobilizovali spermie do 5 minút a do 60 minút zabili 95% spermií. Aj v tomto článku: https://spuntik.zoznam.sk/cl/1000711/1614559/Tuzite-otehotniet–Svoje-urobi-aj-spravne-zvoleny-lubrikant sa píše: “Čo však nie je všeobecne známe, je fakt, že konvenčné lubrikačné gély samotnému otehotneniu bránia. Konzervačné látky môžu väčšinu spermií zahubiť alebo výrazne skrátiť ich životnosť. Lubrikačné gély tiež negatívne ovplyvňujú pohyblivosť spermií.” Potom by si mali katolícki manželia vyberať (aj v neplodných dňoch) také druhy, ktoré sú určené na uľahčenie počatia (tie podľa vedcov jediné) nemajú antikoncepčný účinok. V neposlednom rade treba ešte zohľadniť možnosť vzniku alergických reakcií a potenciál poškodiť zdravie.

    • Ďakujem pekne za dobrú otázku, Zuzana.
      Pri použití lubrikačného gélu je dôležitý úmysel manželov. Pokiaľ je úmyslom manželov umožniť (alebo uľahčiť) intímne spojenie, skutok je morálne v poriadku a to, že lubrikant zníži vitalitu spermií je len vedľajším a nechceným účinkom, ktorý ale nezmení morálnu kvalitu skutku.

      • Aha, čiže napríklad aj keď manželia použijú kondóm za účelom aby sa neprenieslo infekčné ochorenie z jedného z manželov na druhého je to v poriadku? aj v tom prípade bude zadržanie spermií kondómom len nechceným vedľajším účinkom? Napríklad mám jednu známu, ktorá sa takto chránila pred infekciou v tehotenstve (keď logicky ani otehotnieť nemohla) a umožnilo jej to chráneným spôsobom byť s manželom. Lebo v oboch prípadoch ide o prostriedky, ktoré narúšajú „plodivý aspekt“ intímneho spojenia… Je v tom nejaký rozdiel?

        • Napadá ma ešte, že pri takomto spôsobe uvažovania, kde účel svätí prostriedky, by bolo v poriadku aj to, ak by manželka užívala teratogénny liek, s dobrým úmyslom, aby sa uzdravila z choroby, nie aby predišla tehotenstvu a intímne by sa ďalej stýkala s manželom, počali by a následne vďaka lieku potratili. Potrat by bol iba vedľajším a nechceným účinkom. Je to morálne správne? Alebo je lepšie na dlhú dobu zrieknuť sa intímneho spolužitia? Alebo sa neliečiť a ohroziť svoje zdravie/život, ak nie je iná liečebná alternatíva?

  3. V článku katolíckym manželom odporúčate používanie lubrikantov. No vedecké štúdie ukazujú, že väčšina komerčne dostupných lubrikantov má negatívny vplyv na schopnosť otehotnieť, spomaľujú/zabíjajú spermie tým, že menia pH, osmolaritu, majú odlišnú viskozitu než je prirodzené. Dá sa povedať, že majú antikoncepčný účinok. Potom by si mali katolícki manželia vyberať (aj v neplodných dňoch) také druhy, ktoré sú určené na uľahčenie počatia (tie podľa vedcov jediné) nemajú antikoncepčný potenciál. V neposlednom rade treba ešte zohľadiť možnosť vzniku alergických reakcií a potenciál poškodiť zdravie.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno