Zuzka Dorkovičová o mamičkovskom Exode: Keď orežeme zbytočné činnosti, nájdeme si čas na Boha

4
4904

S radosťou Vám predstavujeme ženskú, mamičkovskú verziu 

Download the PDF file .

programu Exodus 90. Je upravená pre možnosti a schopnosti žien, ktoré sa starajú o domácnosť a deti. Priblíži nám ho priamo jedna z jeho tvorkýň, Zuzka Dorkovičová, ktorá ho absolvovala v predvianočnom čase a po druhýkrát začína spolu s ďalšími mamičkami práve dnes, 90 dní pred Veľkou nocou. 

Mužskú verziu Exodus 90 sme už našim čitateľom predstavili. Kto prišiel s nápadom vytvoriť paralelný program aj pre ženy? Prečo?

Minulý rok sa k nám dostala ženská verzia Exodu, ktorú vytvorili Anežka a Katka z považskobystrického spoločenstva Efata. Táto verzia je dostupná TU. Túto verziu som vzala ako predlohu a upravili sme ju spolu s dvomi kamarátkami tak, aby bola vhodná aj pre mamičky malých detí. Viaceré sme totiž cítili potrebu vnútornej premeny, každá vložila do našej verzie to, čo považovala za potrebné a schodné. Počas leta som sa snažila počúvať Boha, čo by tam chcel mať On.

Čo je cieľom programu? 

Vpustiť do každodennosti Boha. Prosiť ho o svetlo do tých oblastí a vzťahov, ktoré sa mi zdajú byť ťažké, neriešiteľné. 

Aká žena stojí na konci?

Prekvapená☺ Aj dojatá. Ako žena zameraná na výkon som do toho išla som s veľkými očakávaniami od seba samej. Zažila som, že bez Božej milosti to nejde, že práve keď som slabá, Pán Boh je blízko.  

Vaša verzia je upravená pre ešte užšiu skupinu žien, ktorou sú matky. V čom sa líši od Exodu pre ženy?

Snažili sme sa dať do centra pozornosti rodinný život, naše povolanie manželky a matky. Aj v týchto rolách potrebujeme citlivé uši na to, čo Duch Svätý hovorí. Napr. či je v tejto krátkej voľnej chvíli, keď obe deti spinkajú, dôležitejšie prečítať si Písmo alebo uvariť obed na zajtra. 

Jednotlivé činnosti sú rozdelené do troch oblastí: Boh, moji blížni a ja. Prečo práve tieto tri oblasti?

Myslím, že tak sú stavané niektoré spovedné zrkadlá, zrejme z Mk 12, 30-31. Vedeli sme, ktoré aktivity chceme a ktoré nechceme robiť, tak som sa ich snažila usporiadať. 

(Pozn. Mk 12, 30-31: Milovať budeš Pána, svojho Boha, z celého svojho srdca, z celej svojej duše, z celej svojej mysle a z celej svojej sily! Druhé je toto: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého! Iného, väčšieho prikázania, ako sú tieto, niet.)

V kategórii vzťah s Bohom je 1 svätá omša vo všedný deň za týždeň, 15 minút osobnej modlitby, čítanie Svätého písma, duchovná literatúra… Koľko času denne to asi vyžaduje? 

Myslím, že taká kvalitná polhodinka to bola. Nemusela som stihnúť všetko, niekedy som mala chuť na duchovnú literatúru, iný deň na viac Písma. Boli dni, kedy som si len v noci narýchlo po dojčení prečítala aspoň liturgické čítanie. Cieľom je sýtiť sa čo najviac kvalitou, ale každý podľa svojich možností a síl. Preto sme tú sv. omšu dali len 1x do týždňa. Ani to sa vždy nepodarilo. 

Nejde to potom na úkor iných činností, ktoré sa od ženy – matky vyžadujú? 

Tá polhodina denne venovaná Pánovi istotne nie. Vtedy sa mi všetko rozjasnilo ☺. Potom som rýchlejšie stihla navariť aj upratať kuchyňu. Naozajstný hltač času bol pre mňa internet, mobil, sociálne siete. Keď som orezala to, čas na činnosti doma sa našiel. Hovorí sa, že čím viac si človek naplánuje, tým viac stihne. Reálne to tak väčšinou aj bolo.

Priblížte nám, prosím, druhý bod – vzťah k blížnym. Čo je jeho náplňou?

Vzťah k manželovi, deťom. Naladiť sa na ich rôzne potreby, užívať si čas, ktorý s nimi trávime, naplno. Pre mňa to znamenalo, že mám byť hlavou prítomná v rozhovore s manželom, keď príde z práce, mám sa sústrediť na hru s deťmi – koľko kreatívnych nápadov sa vďaka tomu zrodilo! Pomôcť deťom s ich dennými aj večernými rituálmi, nech cítia podporu a pokoj. 

Máme byť radostní, prihovoriť sa susede. Sama mám s tým problém (a to sa ani nemusím postiť), zatváram sa do seba a prehliadam potreby iných. 

Posledným bodom je vzťah k sebe. Asi prvá asociácia by bola, že si doprajeme, budeme sa hýčkať, no v konkrétnych činnostiach je to presne naopak – obmedziť internet, nakupovanie, pohybová aktivita, obmedzenia v jedle… Je toto cesta k budovaniu vzťahu so sebou? 

Náš padre Leonardo mi raz povedal, že v hĺbke srdca vieme, čo je zlé. Pred Exodom som mala rutinu – keď deti zaspali, dala som si kávu a čokoládu – za odmenu. Teraz sa snažím najskôr prečítať Písmo a kávu si dať radšej s manželom. Keď sa to podarí v tomto poradí, cítim sa slobodná… Alebo keď ma manžel počas Exodu podporoval, aby som si išla zabehať do lesa a ja som išla, bol to super pocit. Svätý Otec František v encyklike Laudato si píše niečo v tom zmysle, že ak máme srdce plné Boha, nepotrebuje konzumný spôsob života. Aj ja často prehnane veľa nakupujem cez internet, sú to pasce tejto doby. O tom je Exodus – „vyhladovať sa na Boha“.

Vlastne, celý program je takým krásnym životným štýlom ženy-matky, ktorá okolo seba rozdáva radosť a lásku, a nemusel by sa obmedzovať na 90 dní… Máte takú ambíciu, aby to bola celoživotná cesta kresťanskej ženy k svätosti? 

No presne, to by bolo úžasné. Keď sa program skončil, toto sa ma môj manžel opýtal, či to bolo také super, že tak chcem žiť stále. Áno, túžim vstávať. Lebo, ako povedala moja priateľka, ktorá tiež bola s nami v Exode: bez pádov to nejde. 

Keď to porovnám s mužským programom Exodus 90, nevyžaduje to taký obrovský sebazápor. Predsa, tie studené sprchy a jedlá trikrát do dňa… Myslíte, že žena pre svoj duchovný život nepotrebuje takéto veľké obety? 

Áno, to je pravda, táto naša verzia si nevyžaduje až taký veľký sebazápor. Dokonca si myslím, že mnohé ženy tieto veci žijú normálne.

Tá mužská verzia je z môjho pohľadu naozaj náročná. Neviem, či je to tým, že sme ako ženy stvorené ako krehkejšie stvorenia alebo je to iba mojím nastavením. Preto mužov veľmi obdivujem, keď do toho idú.

Sú všetky body záväzné alebo si ich žena „upraví“ podľa seba? 

Úplne v slobode, každá má iné podmienky, zdravie, počet detí, zlozvyky…

Koľko matiek program zatiaľ absolvovalo?

Boli sme štyri, o ktorých viem.

S akou odozvou účastníčok programu ste sa stretli? 

Boli sme za to všetky Bohu vďačné. Každej nám niečo povedal do života, ktorý žijeme. Kde máme pridať, kde máme ubrať. Som šťastná, že som to mohla s nimi prežívať, majú krásne duše. 

 

Prílohy, ktoré sa Vám budú hodiť:

Biblicka vyzva

Zvykovnik

Úvodná fotografia: archív Zuzky Dorkovičovej

4 komentárov

  1. Ďakujem za článok. Dobre som pochopila, že mamičkovská verzia a verzia zo spoločenstva Efata sú rovnaké? Lebo linky v článku sú totožné. 😉

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno