Hra na vymýšľanie výhovoriek

0
398

Učím deti, aby vymýšľali výhovorky za zlé správanie a ani nepožadujem, aby boli ľahko uveriteľné. Je fajn keď sú, ale niekedy tie najnepravdepodobnejšie výhovorky sú tie najzábavnejšie. A skôr ako si poviete, že som práve dosiahla rodičovské dno, nechajte ma dopovedať, že Hra na vytváranie výhovoriek zahŕňa vymýšľanie ospravedlneniek iba pre iných ľudí.

Hra na výhovorky je v skutočnosti o tom, že u druhých predpokladáme dobro, aj keď niekedy to môže vyžadovať poriadnu námahu. Inšpirovala som sa svätým Františkom Saleským. V diele Úvod do zbožného života píše: Nemusíme nevyhnutne posudzovať iných kvôli tomu, že vidíme alebo vieme o niečom zlom. Unáhlený rozsudok vždy predpokladá niečo, čo nie je jasné, a napriek tomu iného odsúdime. Nie je zlé mať o svojom susedovi pochybnosti, ale mali by sme byť ostražití, aby naše pochybnosti či podozrenia neboli prchké a unáhlené. Zlomyseľný človek, ktorý by videl Jakuba pobozkať Ráchel alebo Rebeku prijímať šperky od cudzinca Eleazara cudzinca, ich mohol podozrievať z frivolnosti, ale nesprávne a nerozumne. Ak je konanie samo osebe indiferentné, predstavovať si, že sa deje niečo zlé je nerozvážne, ak neexistuje silný dôkaz, že je to naozaj tak.  A je to nerozvážny rozsudok, ak vyvodzujeme odsudzujúce závery z konania, ktoré môže byť bezúhonné. 

Spomínam si, že som spočiatku bola myšlienkou Svätého Františka uzemnená,  akoby naznačoval, že mám všetkým dopriať ten benefit pochybovania o ich vine, ktorý dal svätý Jozef Panne Márii. Určite by bolo lepšie nazývať vec pravým menom. Koniec koncov, nie som idiot, viem, čo sa okolo skutočne deje, však? To som si nejaký čas myslela. Ale Františkova kniha zostala so mnou a v priebehu dní, týždňov a rokov sa pomaly moja tvrdosť odlupovala. 

Jedného dňa sme spolu s deťmi išli po diaľnici v ľavom jazdnom pruhu maximálnou povolenou rýchlosťou, keď sa niekto za nás divoko zaradil a potom nás za vrčania motora a pískania pneumatík predbiehal.  

Manžel povedal: Som zvedavý. čo má za problém. 

Tak sme sa rozhodli, že na to skúsime prísť. 

Dohady sa pohybovali niekde medzi tým, že mu veľmi, ale naozaj veľmi treba na záchod až po to, že mu volala jeho stará mama, ktorú práve prežúval obrovský had a on ju mal prísť vyslobodiť. 

Bola to taká zábava, že to odvtedy robíme stále. A nech je to akokoľvek hlúpe, som prekvapená, že keď prídem s nejakým ospravedlňujúcim vysvetlením ľudského konania, aj keď to môže byť veľmi pritiahnuté za vlasy, potom sa všetka moja frustrácia z danej osoby rozplynie. 

Ak by ste sa to doma tiež chceli hrať, tu je niekoľko ospravedlneniek, ktoré sa páčili nám:

Trojročné dieťa so svojimi rodičmi v reštaurácii o 21:30 = Práve prileteli z Havaja, je pre nich ešte len 18:30.

V kostole dlho zvoní mobil a stane sa to dvakrát = Patrí starej pani, ktorá ho nepočuje a ak ho počuje, tak je tiež nahnevaná, pretože ju nenapadlo, že to zvoní jej mobil a ak to aj je jej mobil, vie o tom, ale netuší, ako ho vypnúť.

Mamička ignoruje svoje deti na ihrisku a píše do mobilu = Je to renomovaná chirurgička, ktorá píše stratenej arktickej vedkyni návod na to, ako si má urobiť vlastnú endoskopiu, ale je tiež skvelá mama, takže vzala svoje deti do parku. 

Vidíte, nie je to zábava? Naozaj to väčšinou funguje. František Saleský udáva jediný limit: Samozrejme sa musí urobiť výnimka, pokiaľ ide o tých, ktorí sú zodpovední za iných, či už v rodinnom alebo verejnom živote. Je to vecou svedomia – dohliadať na správanie svojich blízkych. Nech túto svoju úlohu plnia s láskou, ale nech dávajú pozor na hranice tejto svojej povinnosti. 

To znamená, že svoje deti takto neospravedlňujem, pretože je mojou povinnosťou zabezpečiť, aby boli vychované. A, samozrejme, sme zodpovední za to, aby sme dali jemne a láskavo do pozornosti nebezpečné správanie našich blízkych priateľov a členov rodiny a aby sme svojím vlastným správaním dávali dobrý príklad ostatným.  Ale cudzí a neznámi ľudia? Všetci sa stanú predmetom hry na vytváranie výhovoriek. Je to pre mňa veľmi oslobodzujúce myslieť si o svete a ľuďoch okolo len pozitívne veci a veľmi sa mi páči, že moje deti to už robia automaticky. Som si istá, že moje vlastné správanie sa niekedy v očiach ostatných nemusí javiť ako ideálne. Takže, ak vám niekedy napadne, že ma vidíte robiť niečo nevhodné, neváhajte a príďte s tou najbláznivejšou ospravedlnenkou. Možno to bude dokonca pravda!

Úvodná fotografia: www.pexels.com

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno