Prvý mobil pre dieťa. Kedy?

1
1356

Mobil dnes nie je iba šikovný bezdrôtový telefón do vrecka, z ktorého voláme a napíšeme SMS. Dnes sa do mobilu „vmestí“ fotoaparát, internet, kino, rádio, televízia, obchod, banka, noviny, časopisy, mapy, fotoalbumy, hry a tak ďalej. Hovoríme mu vznešenejšie – smartphone. Nečudo, že za touto modernou zábavkou dnes naše deti pištia a len tak ľahko ju z ruky nepustia.

Ako na to? Zakázať mobil úplne? V ktorom veku je vhodné dieťaťu kúpiť prvý mobil či tablet? Aký mobil je ten naj? Čomu sa vyvarovať?

Žiaden extrém nie je dobrý. Zakázané ovocie predsa chutí najviac, preto aj tu platí, že mobil deťom nezakazujeme, ale ani im ho vždy a všade (keď zaplačú) nedovoľujeme.

Dnešným deťom odborníci hovoria „digitálni domorodci“. Je to generácia, ktorá sa už narodila do digitálnej doby, moderné technológie sú pre nich samozrejmosťou. Povedzme si úprimne, že len čo sa dieťa narodí, hneď vyťahujeme mobil – fotíme ho, kamerujeme, ťukáme správy o jeho narodení. Odmalička tak dieťa vníma, že mobil patrí k životu, keďže ho my rodičia máme dosť často v rukách.

Ak sa bavíme o malých deťoch do dvoch rokov, predpokladám, že sa zhodneme, že im skutočný mobil do ruky nepatrí. Mysleli by si, že je to hračka. Ak už aj tu chceme využiť pravidlo, že dieťaťu mobil striktne nezakazujeme, tak mu kúpime mobil hračkársky alebo mu na hranie vyčleníme nejaký starý mobil, ktorý už nepoužívame. Naučíme ho, že toto je mobil mamky, toto je mobil ocka a toto je tvoj na hranie. Tento krok by mohol zmierniť dobiedzanie o rodičovský mobil.

Je pravda, že dnešné mobily (a ešte viac tablety) vedia zaujať aj jednoročné deti, veď sa im páči, že vydávajú zvuk, že si tam preklikajú fotky, video, že to tam bliká, ťuká, ozývajú sa odtiaľ hlasy… Dokonca existuje množstvo aplikácií so zvieratkami či pesničkami, ktoré sú určené už pre takých drobcov. No ak si už v tomto veku nedáme pozor a deťom vopcháme do rúk takúto elektroniku, len preto, aby sme my rodičia mali pokoj a aby dieťa neplakalo, respektíve si budeme nahovárať, že sa tam niečo samo naučí, môže sa to neskôr obrátiť proti nám. Dieťa v tomto veku silno potrebuje nedigitálne aktivity a blízkosť rodičov.

Posuňme sa teraz k škôlkarskému veku okolo troch až štyroch rokov, keď sú deti extra vnímavé, hravé a rýchlo sa učia. Určite by som aj v tomto predškolskom veku nepristúpila ku kúpe mobilu či tabletu, ktorý by bol iba pre dieťa. Ak však rodičia majú smartphone či tablet, môžu ho deťom požičať s tým, že dieťaťu stanovia hranice. Časové aj obsahové. My dospelí sme zodpovední za to, čo naše deti nasávajú a ako trávia svoj čas na hranie. Mobil a tablet ich vie v tomto veku slušne zabaviť. No najmä v tomto veku musíme dbať o to, aby do obrazovky deti nehľadeli príliš dlho (napríklad nie viac ako 30 minút denne). Mobil či tablet odporúčam vytiahnuť v kritických situáciách – na cestách, pri dlhom čakaní alebo ako odmenu za upratanú izbu. Rozprávka, pesničky, puzzle, pexeso v tablete či mobile sa nám vtedy stanú extra pomocníkom.

Tak kedy kúpiť prvý mobil? Najčastejšie sa odborníci vyjadrujú o veku okolo 8 až 11 rokov. Rodičia, ktorých deti sú na prvom stupni základnej školy, túto otázku už určite riešili, pretože tu má veľký vplyv okolie. A deti v tomto veku už zvyčajne svoj prvý mobil dostali. Ak sa všetci spolužiaci a spolužiačky v triede chvália svojím mobilom, nevidím dôvod na to, aby sme nášmu dieťaťu spôsobovali zbytočné ťažkosti preto, že jediné ostalo bez mobilu. Týmto tvrdohlavým postojom mu môžeme koniec koncov viac uškodiť ako pomôcť. V tomto prípade je lepšie, aby rodičia zvážili, čo je pre to jeho dieťa prospešnejšie. Nikto nevraví, že týmto deťom treba kúpiť najnovší model. Stačí im jednoduchý tlačidlový mobil, z ktorého sa vám dovolajú, pošlú správu či si niečo odfotia. Jeho výhodou je nízka cena, takže aj keď ho náhodou stratí, finančná ujma nebude až taká veľká.

Ak máte staršie dieťa a chcete mu kúpiť prvý smartphone, treba pamätať na to, že mu túto „hračku“ nemôžeme zveriť len tak bez pravidiel. So smartphonom sa ľahko pripojí na internet, zahrá si hry, presurfuje rôzne stránky, môže minúť dáta, kredit, paušál… Preto je veľmi dôležité byť s dcérou či synom dohodnutí na spôsobe využitia mobilu vonku a doma. Zároveň tým deti učíme primeranej zodpovednosti.

Zdroj fotka: www.pexels.com

 

1 komentár

  1. Deti nepriťahuje mobil, ale to, čo tam môžu robiť. Mobil je médium, nie cieľ. Pre malé deti je to zlé preto, lebo pri tom nemajú reálne interakcie so svetom a s ľuďmi. Takisto majú menej pohybu a v zásade nič netvoria. Pre väčšie deti je to problém, ak to pre ne predstavuje únik pred realitou: peknými pózami a coolovými statusmi si vylepšujú imidž. Alebo preto, že četovaním a hrami zabíjajú obrovské množstvo času s takmer nulovým prínosom. No a ja si neviem predstaviť, že by som mal ako 15-ročný kedykoľvek do pár sekúnd k dispozícii porno a mohol si ho pozerať bez rizika odhalenia, to by ma asi zničilo.

    A ešte k pokušeniu v škole – u nás to zatiaľ nie je problém, v našej škole majú deti majú mobil zakázaný aj cez prestávky, a tak moje deti nechodia nešťastné domov. Doma im môj mobil moc nepozičiavam, ak dačo potrebujú, kážem im použiť počítač, ktorý máme v obývačke. Najstaršia dcéra má 11, zatiaľ to vcelku funguje, uvidím, ako to bude ďalej.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno