ZMalinovejMisky: Nenechajme si ho vziať!

0
708

Spokojná mama, spokojná celá rodina.

Dalo by sa povedať, že sa tento citát stal akýmsi novodobým mottom dnešných mám.

Nie je žiadnou novinkou, že mamy v dnešnej dobe majú podstatne odlišné podmienky, ako mali matky z doby pred 70 rokmi.

Čo však platilo pred 70 rokmi, a platí i dnes, je práve motto: Spokojná mama, spokojná celá rodina.

Ako však tá spokojná mama vyzerá?

V kapitole 22 Matúšovho evanjelia sa píše:

„Ježiš odpovedá: „Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou! To je najväčšie a prvé prikázanie. Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho, ako seba samého!“

… ako seba samého.

Určite je mnoho vecí, ktoré pomáhajú človeku k spokojnosti, no jeden z dôležitých faktorov je čas. Konkrétne osobný čas, čas „pre seba“.

A tu sa vynára veľmi dôležitá otázka: milujem seba samu? Milujem sa natoľko, že si VYTVORÍM priestor na osobný čas, čas pre seba?

Milujem sa natoľko, aby som si oddýchla alebo robila veci, ktoré robím rada? Dobre vieme, že je to dôležité. Milovať druhých nevieme bez toho, aby sme  milovali seba. A kto tvrdí, že miluje druhých, ale nemiluje seba, klame.

Mamy, UROBTE si čas pre seba!

Sám nepríde, je nevyhnutné si ho vytvoriť.

Ako je prirodzené si do kalendára napísať na každý týždeň: štvrtok – tanečný krúžok 15:00 – 16:30 – Klárka, nech sa stane prirodzeným si tam zapísať aj: streda – osobný čas 17:00-19:00 – mama.

Samozrejme, je nevyhnutné si k takémuto kroku prizvať aj manžela, keďže niekto bude v tom čase pravdepodobne nevyhnutný doma, po ruke. No verím, že každý manžel ocení ovocie, ktoré prinesie tento čas, čas maminy pre seba, do celej rodiny, do manželstva. Prinesie totiž spokojnú mamu. A tá, ako už vieme, je zásadná pre spokojnosť celej rodiny.

Ako takýto čas môže vyzerať?

Ak vám robí radosť stretnutie s kamarátkou pri horúcej čokoláde, choďte! Možno vám dobije baterky hodina a pol čítania práve tej knihy, na ktorú sa už chystáte tri roky. Zavrite sa do izby a čítajte (i keď je lepšie zájsť s ňou do kaviarne, aby bol čas čo najmenej rušený zvolaniami spoza dverí „mamíí, kde mám ponožky?“)

Môžete ísť do „fitka“.

Niekto rád nakupuje, niekto sa rád prechádza, niekto sa rád modlí v tichu a osamote. Niekto štrikuje, niekto servítkuje, niekto píše.

Omša a po nej prechádzka je tiež krásnou víziou.

Tento čas nemusí byť nevyhnutne bez manžela, kdeže! Ak je pre vás nádhernou predstavou relaxovať po boku manžela, poproste niekoho zodpovedného (babku, kamarátku zo spoločenstva) o postráženie detí a vyjdite si niekam spoločne.

Je to len a len váš čas, ktorý môžete investovať, do čoho chcete. Hlavne by to malo byť niečo, čo vám prinesie odpočinok, radosť a pomôže vám byť spokojnou.

Ako sa však vraví: „Jedna lastovička leto nerobí.“

Preto si naozaj dajme, mamy, záležať na tom, aby sa stalo v našej rodine štandardom, že mama má tiež čas pre seba. Každý štvrtok či každý utorok… dve hodiny.

Dve hodiny vydrží už aj ročné dieťatko s milujúcim otcom.

Pravidelnosť je dôležitá.

NENECHAJME SI TENTO ČAS VZIAŤ

Ide to akosi ruka v ruke – miluješ seba, máš lásku aj pre druhých. Nemiluješ seba a ukrajuješ si viac, ako je dobré, nebudeš mať silu milovať druhých.

Sú, pravdaže, situácie, kedy naozaj žiadna mama neodíde z domu: horúčkujúce deti, manžel po 16-hodinovej zmene, či niečo naozaj neodkladné. No to neznamená, že si tento čas nemôžeme nahradiť, presunúť výnimočne na iný deň v týždni. Keď sa to „doma trošku upokojí“.

Steven Covey v knihe Sedem návykov skutočne efektívnych ľudí píše, že každá jedna firma (v našom prípade rodina) má určité zdroje, s ktorými „funguje“. Materiálne, finančné, ale i ľudské. Stačí, ak sa o jeden z týchto zdrojov prestaneme starať, firma pôjde „dole“. Nestačí sa starať len o materiálne zabezpečenie v rodine, nestačí sa starať len o deti v rodine, je nevyhnutné sa starať o každý ľudský zdroj – a teda aj o matky.

Výkon bez oddychu, prestávky, neprospeje nikomu. A nie je žiadnou radosťou pre deti a manžela pozerať sa na vyhorenú mamu.

Ženy, mamičky, nenechajme si vziať čas pre seba.

Možno sa vám niekedy stalo, že na vás hneď pri vašom prvom „výjazde“ zavolali „tetušky susedky“: „Mladá pani, a kamže bez detí?“

U niektorých mám to vyvolá dostatočný pocit viny na to, aby už nikdy nevystrčili nohy z bytu bez aspoň jedného potomka. No snáď to každá mama raz prekoná.

Muži, pomôžte svojím krásnym polovičkám nájsť si tento čas. Povzbudenie od manžela k oddychu je už samo osebe veľmi príjemné.

Maminky, ženy, milujme Boha celým svojím srdcom, dušou, mysľou.

Milujme seba, aby sme vedeli milovať blížnych.

Nájdime si na to čas, a nenechajme si ho vziať. Urobme to pre seba a pre našich blížnych, ktorých milujeme.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno