5 pôstnych výziev pre páry: Dokázali by ste sa tohto vzdať spoločne?

0
1540

Lámajúc si hlavu nad možnosťami a výberom pôstneho predsavzatia, prečo sa tento rok nevzdať niečoho spoločne vo dvojici? Prečo si nevybrať niečo, čo by mohlo pomôcť aj vášmu vzťahu? Každý jeden pár pozná „tie svoje veci“, na ktorých by mal popracovať. Napríklad, môj manžel a ja sa potrebujeme konečne zbaviť nášho prístupu oko za oko: „Minulý týždeň som odviezla deti na doučko päťkrát, teraz si na rade ty…,“ alebo „nemienim vyložiť umývačku, pokiaľ to aspoň raz nespraví niekto iný…“

Tu je niekoľko širších oblastí rodinného života, v ktorých by spoločné odriekanie sa a sebazaprenie mohlo prispieť k tomu, aby sa váš vzťah stával silnejším a radostnejším počas príchodu Veľkej noci:

  1. Negativita

Pamätáte sa na vaše prvé rande? S veľkou pravdepodobnosťou ste pred vaším partnerom vôbec nešomrali, ale naopak – snažili ste sa nechať vyniknúť vá š pozitívny prístup, pretože to je to, čo považujeme za atraktívne na iných ľuďoch. No ako váš vzťah rástol a vy ste sa vzájomne stávali bližšími a cítili ste sa pri sebe pohodlne, vaša druhá stránka našla živnú pôdu pre frflanie, sťažovanie sa a vyplakávanie. Manželskí partneri by mali byť vždy bezpečným prístavom pre toho druhého, no neradno podceňovať silu slov. Negativita je nebezpečne návyková a nezdravým spôsobom uspokojujúca. Podľa webu CatholicMatch vás môžu negatívne komentáre, rozhovory a ohováranie „dať dole“ a obrať o dennú radosť z manželstva a života. Ani sa nenazdáte a slová začnú preberať moc nad tým, kto ich vyslovuje.

Počas tohto obdobia si sľúbte, že budete hovoriť len takým spôsobom, ktorý bude vyzdvihovať to pozitívne na tom, čo ste cez deň prežili, na ľudí, ktorých poznáte a na veci, ktoré vidíte večer v správach. Nebude to ľahké! Samozrejme, prídu aj zlé veci a problémy, ktoré bude treba prebrať, no snažte sa o nich hovoriť proaktívnym spôsobom a s empatiou i porozumením, ktoré ste možno nikdy predtým nedali do slov. Keď je niekto pozitívny, oveľa viac sa usmieva – a čo je viac atraktívne ako toto?!

  1. Konzumný spôsob

Či sa nám to páči alebo nie, naše peňaženky sú úzko prepojené s našimi vzťahmi, a to hlavne medzi manželmi. V mnohých rodinách sa konzumný spôsob života vymkol spod kontroly. Nazrite do svojich kúpeľní a samých seba sa opýtajte, či skutočne potrebujete tých päť fliaš šampónu. Bolo to tričko na cvičenie z posledného výpredaja naozaj také dôležité? Dobré finančné návyky nielenže ušetria pre rodinu kopu peňazí, ale pomôžu vyhnúť sa malým (a veľkým) hádkam nad výpismi z banky a zapratávaniu šatníkov a pivníc – a takisto nás priučia etickému spotrebovávaniu.

 

Počas tohto pôstneho obdobia si osvojte minimalistický postoj – spoločne sa rozhodnite, čo je vo vašom pravidelnom rodinnom nákupe nevyhnutnosťou a čo ňou nie je. Skúste menej nakupovať. A to nás posúva k ďalšej výzve na tomto zozname…

  1. Svinčík

Nie, spoločné upratovanie domu naozaj nie je ukážkou ideálneho rande, ale váš uprataný dom vám obom zníži hladinu stresu a urobí vás šťastnejšími i radostnejšími. Ak by ste túto výzvu chceli poňať skutočne ambiciózne, pokúste sa zbaviť rôznych 40 vecí počas jednotlivých 40 dní pôstu.

  1. Technológie

Skúste hneď teraz spočítať, koľko esemesiek ste včera poslali vášmu manželovi – je písanie správ váš každodenný spôsob komunikácie? Alebo sú to emaily? Moderné páry dostatočne neuprednostňujú osobný rozhovor pred online spojením. Je dosť pravdepodobné , že váš počítač alebo telefón hovorí s vaším manželom oveľa častejšie ako vy.

Toto je jedna z výziev, ktorú môžete uskutočňovať postupne, a táto postupnosť závisí od vašej rodinnej situácie – je nemožné úplne sa vzdať esemeskovania, ak sa snažíte skĺbiť rozvrh vašich detí, krúžky a vyzdvihnutie zo školy. No môžete sa rozhodnúť neposlať manželke to vtipné YouTube video počas obednej prestávky a namiesto toho jej o ňom povedať osobne počas večere. Môžete si ho pozrieť spoločne po tom, ako budú umyté riady.

Je tu aj jedna ultra-radikálna myšlienka: Môžete skúsiť aspoň raz za čas nechať malý odkaz v taške, kabelke alebo kufríku. Vedeli by ste rozoznať písmo vášho partnera?

  1. Prepínanie ovládačom

Je to jedna z najobľúbenejších „zimných aktivít“! Kým niektoré výskumy tvrdia, že spoločné sledovanie televízie je pre páry prínosné, stále to však nie je dostatočnou náhradou za pravý a autentický kontakt.

Skúste zhruba odhadnúť, koľko času trávite denne pred televíznou obrazovkou a dohodnite sa, že polovicu z neho (alebo tri  štvrtiny… alebo celý!) budete hrať karty, pôjdete na prechádzku, zacvičíte si alebo si spolu prečítate Bibliu. Áno, asi vám ujde, ako pokračuje vaša obľúbená kriminálka a všetko ostatné, no namiesto toho získate niečo omnoho viac napĺňajúce.

Preklad: Jakub Betinský

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno