Keď jeden z manželov je tyran

3
7966

Voláme ich tyrani. Títo ľudia sú násilníci a silu využívajú na to, aby druhých zastrašovali a aby ich nútili plniť ich požiadavky. Bitkári sa nedajú fyzicky rozlíšiť a vyprofilovať ‒ ako vyzerajú, akú majú výšku… Môžu byť tyrani, môžu byť tvrdohlaví a človeka psychicky vyčerpávajú. Môžu používať slovné útoky, aby sme ustúpili a zamerali sa na splnenie ich želaní. Nech je váš vzťah k tyranom akýkoľvek, výsledok vzťahu je odstrašujúci. Kvôli tyranom potláčame svoju vôľu, priania a občas dokonca aj náš hlas – svoje „ja“. Skôr, ako stihneme niečo povedať, sme umlčaní a takýto spôsob života nás ničí.

Raz do jednej zahraničnej rozhlasovej relácie zavolala žena – manželka, ktorá žiadala o radu: Čo mám robiť? Môj manžel ma týra. Ubližuje mi. „Nie vždy sa správa ako tyran,“ vysvetlila, „je ním iba vtedy, keď nedostane to, čo odo mňa žiada. Vtedy na mňa tlačí dovtedy, až kým nepodľahnem zo strachu, čo bude nasledovať potom. Býva krutý.“ Dotyčná pokračovala vo vysvetľovaní, že za svojho manžela je vydatá už mnoho rokov. Poznamenala, že má veľa dobrých vlastností a že ho miluje, ale takto už ďalej nevládze. Je zničená z toho, že celé tie roky žila v manželstve, kde dbala viac na to, čo chcel a po čom túžil on, ako na to, čo chcela ona. „Jednoducho ma zakaždým prinútil,“ povedala smutne, „nemôžem sa s ním hádať, pretože je silnejší a aj tak zakaždým vyhrá. Často to vzdám skôr, ako si to stihnem uvedomiť.“

Keď následne v redakcii rozoberali jej manželstvo spolu s manželským poradcom Dr. Davidom B. Hawkinsom, odborník našiel v jej manželstve všetky známky tyranstva. Jej manžel využil svoje verbálne a fyzické schopnosti na zmanipulovanie svojej ženy. Bolo nepravdepodobné, že by na seba nazeral ako na tyrana alebo na to, čo to robí so svojou ženou. „Dokonca premýšľam o odchode od neho,“ pokračovala v rozpravaní, „nemôžem takto žiť a už sa viac nedokážem pozerať na to, ako ma ničí.“ Obaja, manželský poradca a moderátor relácie, počúvali so zatajeným dychom, ako táto týraná žena rozpráva svoj bolestný príbeh. Bolo jasné, že dotyčná bude musieť urobiť rázny krok k tomu, aby sa niečo zmenilo v jej živote a aby si jej manžel uvedomil, ako sa k nej správa. Manželský poradca spolu s moderátorom sa jej snažili jemne, ale so všetkým dôrazom slovne pomôcť, aby ako žena opäť získala svoju pravú tvár a sebaúctu.

Tyrani budú vždy tí, ktorí sú od začiatku násilníci a ich „potravou“ sú negatívne emócie. V pocitoch sú nestabilní, preto hľadajú úľavu v tom, že dokážu ostatných premôcť. Podobné známe týranie môžeme nájsť aj v biblických príbehoch. Ak sa pozrieme na príbeh Jozefa, ako sa musel ohrozene a neisto cítiť potom, čo ho jeho nevlastní bratia a Ruben chceli zabiť. Jozef sa stal taktiež obeťou šikanovania svojich bratov. (Genesis 37) Iný príklad hovorí o brutálnom a neistom tyranovi, ktorým bol Haman, kráľovský úradník pod vládou Kráľa Xerxesa, ktorý mal diabolský plán, ako zničiť všetok židovský ľud kráľovnej Ester.

Títo tyrani, Jozefovi bratia a Haman, chceli uspieť tým, že svoje obete zastrašovali, použili svoju silu na to, aby mohli iným ubližovať a aby plnili ich želania. Dr. Hawkins preto ponúkol nasledujúce rady:

  1. Poznajte svoje práva! V príbehu kráľovnej Ester a Hamana vidíme muža, Mordecaia, ktorý poznal Hamana a jeho nezákonne konanie. Mordecai veril, že Boh bude chrániť nielen jeho, ale aj židovský ľud. Ako sa často hovorí, „pravá moc dáva silu“ a stojí to za to. Vedel, že Boh je nepremožiteľný, a preto si každý zaslúži, aby s ním bolo zaobchádzané s úctou a rešpektom. Tyrania sa týka nielen fyzického, ale aj psychického alebo sexuálneho ubližovania. U nás na Slovensku sa pomoci obetiam venuje Občianske združenie Pomoc obetiam násilia, to poskytuje psychologickú, sociálnu aj právnu pomoc. Viac sa o ňom dočítate tu.
  2. Postavte sa tyranovi! Nesmiete dovoliť, aby s vami násilník zaobchádzal, ako sa mu zachce. Ak by ste čo i len trochu poľavili, násilník naberie na sile a zneužije svoju moc proti vám ešte viac. Postavte sa šikanovaniu tvárou v tvár a poproste o pomoc, ak ju budete potrebovať. Nesmiete dovoliť, aby vám fyzicky ublížil. Je čas, kedy musíte začať konať. Toto zneužívanie sily a moci nepriamo škodí aj iným. Kde a ako hľadať pomoc si prečítajte tu.
  3. Poznajte a držte sa svojich hraníc! Potom čo ste opäť spoznali svoju dôstojnosť, musíte si ju chrániť. Tento jav sa nazýva „hraničné riadenie“  a je vašou nepretržitou úlohou. Sme zodpovední starať sa o seba, pretože sme Božie deti, Jeho dielo a podľa toho musíme aj konať.

K otázke tyranie sa raz vyjadril aj otec Marián Kuffa, keď dostal otázku – Čo robiť, ak manžel týra manželku? „Manželka sa nezaväzovala vo sviatosti manželstva, že ju muž bude ponižovať, potupovať, týrať. V Cirkvi existuje výraz odluka od stola, od lôžka. Čo to znamená? Čakáme, kým sa manžel neskloní pred Bohom. A manželka nesmie zabudnúť, že pred ním nemá pribuchnuté dvere. Keď sa manžel skloní, pokorí, opravný prostriedok je spoveď. V pokore má priznať hriechy, oľutovať ich – konať pokánie, prosiť o odpustenie a uzdravenie. Keď cez to prejde, prijmi ho naspäť. Toto som zažil u nás, v našej rodine. Ďakujem Bohu, že moja mama pred otcom nepribuchla dvere. (…) Ďakujem Pánu Bohu,“ odpovedal kňaz.

Sami si s tým určite rady nedáte. Je dobré mať sa o koho oprieť. Ak už budete mať pocit, že to nezvládate, nie je hanba požiadať aj o pomoc psychológa alebo rodinného poradcu. Odporúčame vybrať si tu. Na Slovensku len málo kresťanov vie, že existujú aj kresťanskí koučovia. Kto je to kouč a ako pracuje kresťanský kouč, sa dočítate tu.

3 komentárov

  1. prečo boli v príspevku spomínani ako tyrani len muži,otec Kuffa spomenul v minulosti,že pozna ako tyrynky aj veľa žien.Nedavajme za príklad len samých chlapov,ked to vôbec nie je pravda.

  2. Aj chlapi sú týraný ženami to akosi nikto nespomína. Vyhrážajú sa nám policiou, socialkou, detmi, odlukou od postele a stola. Vyhrážajú sa že to mi sme tyrani. Obviňujú nás aby ospravedlnili svoje konanie, aj nemorálne, „lebo to ty zato môžeš“ A takéto články im iba pridávajú na sebavedomí . Chlap sa nemá kam obrátiť nás nechránia neziskovky, je to ďalšia premyslená forma rozbitia tradičnej rodiny. Veľa nevinných manželov končí dokonca aj v base, bez detí bez domova. A majú to na svedomí nemilosrdné kruté ženy. Opováž sa ozvať a si tyran.

  3. Nie je to pravda moj nazor je ze ked sa zena vyhraza tak sak vyhraza len uz zo strachu moj manzel ma bil uz odkedi sme spolu zacaly . Bil ma za kazdu malickost stale som mala monokel ale rozbity nos alebo zlomene kosti . Nic nepomahalo zily sme pri jeho rodicov ked ma zbil oni este kricaly namna ze ho rozculujem . Ja nemam kde is mam dva deti jedno chore musim to trpiet dalej ale uz neviem co mam robit mam snehi strach za kazdym a aj uz moja dcera neraz ma bil aj pred detmi
    napriklad ze som chcela pozerat televiziu a on chcel spat tak mi rozbil hlavu s ovladacom tolko ma bil do tej hlavy pokial som tak silno nekrvacala . Raz ma tak dusil ze uz som odpadavala do bezvedomia . Modlim sa o silu a verim ze Boh mi raz pomoze. Teraz sme sa odstahovaly do zahranicia kde policia zakroci viac ako na slovensku a tu ma uz nebije pretoze sa vyhrazam s policioj a mam na nejaky cas klud

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno