12 dobrých rád, ako z vášho dieťaťa vychovať charakter

0
317

„Dobrý charakter nepríde sám od seba, treba na ňom pracovať.“ – bola jedna z nosných myšlienok seminára o výchove, ktorý sa v novembri 2015 uskutočnil v Ivanke pri Dunaji. Manželia William a Claire Newtonovci v ňom predstavili svoj koncept výchovy detí k cnostiam. Okrem teoretických rád sa podelili aj o množstvo konkrétnych rád, ktoré sa im pri výchove ich 5 detí osvedčili. Tu sú niektoré z nich:

  1. Ako rodičia buďte jednotní a autentickí

Deti majú selektívne počúvanie, ale vidia všetko. Keďže rodičia sú pre nich prvým a hlavným modelom správania, nejednotnosť medzi nimi ich oberá o pocit istoty a bezpečia. Navyše, sú nesmierne citlivé na pokrytectvo – rozdielne požiadavky od rodičov, rovnako ako argument „ja som dospelý, pre mňa to neplatí“, vnímajú veľmi intenzívne a vyvoláva to v nich zmätok.

 

  1. Stanovujte deťom hranice

Disciplína súvisí s latinským slovom disciples, teda žiak či poslucháč. Má pomáhať lepšie počúvať či učiť sa. Jej cieľom preto nie je kontrola či trestanie, ale skôr tréning. Z rovnakého dôvodu je potrebné chrániť a udržiavať autoritu rodičov: nie z vašej pýchy, ale pre dobro vašich detí.

 

  1. Nebojte sa odporu

Pri výchove niekedy potrebujete aj odvahu byť nepopulárni. Nie všetky vaše usmernenia deti prijmú bez výhrad, hoci neskôr na ne budú spomínať s vďačnosťou. Aj táto „prezieravosť“ je však súčasťou líderstva rodičov.

 

  1. Dávajte rozumné pravidlá

Nebolo by správne od detí žiadať slepú poslušnosť. Obzvlášť to platí pri tých starších, no často nás potrebou logických vysvetlení prekvapia aj celkom malé deti. Vysvetľujme im preto naše požiadavky a našu predstavu o svete, odpovedajme im primerane veku, no pravdivo.

 

  1. Vyberajte si svoje bitky

Zvlášť v tzv. období vzdoru a neskôr v puberte medzi rodičmi a deťmi často dochádza ku konfliktom. Príliš veľa zákazov a obmedzení však deti vedie k ešte väčšej rebélii. Preto je lepšie rozlišovať situácie, v ktorých ako rodičia naozaj musíme trvať na svojom (ochrana zdravia, násilie voči súrodencom, neúcta voči iným ľuďom, ničenie hmotných vecí, …), a tých, v ktorých si môžeme dovoliť „prižmúriť oči“.

 

  1. Zachovajte si zmysel pre humor

Ako vraví W. Newton, „berte vážne svoje povolanie, nie seba!“ Zasmiať sa na vlastnej chybe či „podľahnúť“ detskému jašeniu sa, na tom nie je nič zlé. Naopak, prístup nadľahčený humorom nám pomôže naladiť sa s deťmi na jednu vlnovú dĺžku, a ľahšie tak spoločne komunikovať i prekonávať prípadné konfliktné situácie.

 

  1. Oslavujte!

Narodeniny a meniny, no aj výročie krstu či sobáša rodičov, sviatok patróna dieťaťa a iné sviatky – to všetko sú dôvody na oslavy. Trávte spolu viac času a nezabudnite výnimočné dni výnimočne osláviť (oslávenec napríklad môže vybrať jedlo či program na celý deň). Rodinná kultúra a lojalita, ktorá takto vzniká, už zachránila mnoho tínedžerov od hlúpostí a prílišného vplyvu kamarátov.

 

  1. Vytvorte si vlastné rodinné tradície

Nedeľné raňajky, ktoré pripravujú výlučne deti? Piatkový filmový večer s pukancami? Pravidelná mesačná sv. spoveď, po ktorej vždy nasleduje zmrzlina? Áno, aj to sú možnosti, ako budovať vašu rodinnú identitu. Tieto rodinné tradície budú pre deti jednými z najkrajších spomienok na detstvo.

 

  1. Vyhnite sa izolácii

Rodičia, ktorí sa svoje deti snažia vychovávať k cnostiam, sú v súčasnej dobe čoraz osamotenejší. S nepochopením sa často stretávajú dokonca aj vo vlastnej rodine. Aby sme tomuto tlaku nepodľahli, je veľmi dôležité mať kvalitné zázemie v podobne zmýšľajúcich priateľoch. Stretávajme sa, diskutujme a podporujme sa. V týchto vzťahoch aj naše deti získajú priateľov, ktorí im budú v ich snahe pomáhať, a nie ich od nej odrádzať.

 

  1. Dohliadajte na vplyv médií a kamarátov

Ako rodičia máme vo vplyve na naše deti dvoch silných konkurentov: rovesníkov a médiá. Keďže sme im však my dali život a my ich najlepšie poznáme, aj ich výchova je predovšetkým našou úlohou.

Nezabúdajme na to, že televízne celebrity sa pre deti stávajú dôležitými vzormi. Je preto dôležité nepúšťať ich k deťom nekriticky, ale starostlivo zvažovať, akých hrdinov im ponúkame. V tomto smere televíziu v mnohom predstihujú kvalitné knihy. Aj pri nich však treba byť opatrný. Ako výstižne vyjadril W. Newton, „deti potrebujú okno, nie zrkadlo“. Ponúkajme im preto také knihy, ktoré nie sú len lacnou ilúziou lákavého, no nereálneho sveta (Newtonovci ako príklad spomenuli tínedžerské romantické príbehy). Zoznámme ich radšej s knihami a hrdinami, ktoré pre ich život budú skutočnou inšpiráciou.

 

  1. Pozývajte zaujímavých hostí

Hlavne staršie deti nesmierne rady počúvajú rozhovory dospelých. Využime túto ich prirodzenú zvedavosť a z času na čas k rodinnému stolu pozvime zaujímavého hosťa.

 

  1. Modlite sa za trpezlivosť

Nestačí viesť k trpezlivosti naše deti. My sami ju totiž potrebujeme nespočetnekrát. Nie je to samozrejmá vlastnosť, no nezaobídeme sa bez nej. Výchova totiž nie je švihnutie čarovným prútikom; cnosti sa budujú jedine trpezlivým opakovaním. W. Newton tento proces prirovnal k chodníčku v džungli: spočiatku sa musíme predierať divočinou, no opakovaným používaním si vyšliapeme chodníček, ktorého udržiavanie si už vyžaduje oveľa menšiu námahu.

Voľne spracované podľa seminára vedeného Williamom a Claire Newtonovcami, ktorý zorganizoval portál www.zastolom.sk 28. 11. 2015 v Ivanke pri Dunaji. Newtonovci vo svojom seminári vychádzali aj z publikácie Jamesa B. Stensona „Compass: A Handbook on Parent Leadership. Slovenské vydanie tejto knihy pripravuje vydavateľstvo Slovo medzi nami v spolupráci s portálom www.zastolom.sk už tento rok!

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno