Kým má byť krstný rodič pre naše dieťa

32
15236

Oveľa častejšie ako by som očakávala sa stretávam s tým, že rodičia si krstného rodiča vyberajú výlučne pre pokrvný vzťah a pre náklonnosť, ktorú cítia k tomuto blízkemu človeku. Na tom, samozrejme, nie je vôbec nič zlé, práve naopak. Voliť si ale krstného rodiča a nehľadieť na jeho vzťah k Bohu a k Cirkvi znamená riskovať, že povoláme do služby človeka, ktorý na to povolanie nemá a ktorý úlohu krstného rodiča nedokáže napĺňať.

Nedávno som viedla rozhovor s blízkou osobou, ktorá čaká dieťa a so svojím partnerom sa bavili o tom, kto budú krstní rodičia. Táto moja kamarátka nemá žiadny vzťah k Cirkvi, myslím, že ani neverí v Božiu existenciu. Upozornila som ju na to, čo sa pri akte krstu sľubuje zo strany rodičov dieťaťa a rovnako, čo je úloha krstných rodičov a k čomu sa zaväzujú. Po niekoľkých minútach sme spoločne zhodnotili, že krst by bol v ich prípade len povrchná ceremónia a oni by vystupovali v hlavných rolách ako šašovia, ktorí sľubujú niečo, čo nemajú v úmysle snažiť sa dodržať.

Mýty o krstnom rodičovstve

Mnoho rodičov žiada krst pre svoje dieťa z dôvodov, ktoré sú už na prvý pohľad veľmi nejasné či povrchné a ani sami rodičia sa nezdajú byť žiadnou zárukou kresťanskej výchovy pre svoje dieťa. Musíme ale priznať, že dnes by sme správne znalosti o krste mnohokrát nenašli ani u veriacich ľudí, ktorí svoje dieťa chcú vo viere vychovávať a u ktorých sa o oprávnenosti krstu nepochybuje.

Existuje mnoho mýtov, ktoré súvisia s úlohou krstného rodičovstva, napríklad:

  • krstný rodič má byť zo súrodencov rodičov, lebo sa to tak patrí
  • krstný rodič je privilégium pre toho, komu chcem ja ako rodič ukázať svoju priazeň
  • krstný rodič je niekto, kto sa o moje dieťa materiálne postará, keby sa mne ako rodičovi niečo závažné stalo
  • krstný rodič je ten, ktorý sa o dieťa materiálne stará spolu s rodičmi – dary minimálne na sviatky
  • krstný rodič je prvý a najčastejší babysitter

Všetky tieto okolnosti či motívy rodičov sú samé osebe dobré a tiež pochopiteľné. Ale ak sú jediné, ak sa nehľadí na morálny kredit krstného rodiča a na jeho vzťah k Bohu a k Cirkvi, potom z krstu a z krstných rodičov robíme niečo, čím nie sú a nemajú byť.

Krstom si krstní rodičia berú na seba zodpovednosť a povinnosť starať sa o kresťanskú výchovu dieťaťa – viesť ho k Bohu, aby raz sám mohol prijať vieru, ktorú mu rodičia pred Bohom a Cirkvou sľúbili, vieru odovzdávať a prehlbovať. Preto je nutné žiadateľom o krst dieťaťa predkladať správny obraz krstu a tiež odhaliť zdravé jadro ich vlastných predstáv, na ne nadviazať a rozvíjať ich.

Povolanie krstného rodiča

Katechizmus Katolíckej cirkvi v bode 1255 hovorí: ,,Aby sa krstná milosť mohla rozvíjať, je dôležitá pomoc rodičov. To je aj úloha krstného otca alebo krstnej matky, ktorí majú byť presvedčenými veriacimi, schopnými a ochotnými pomáhať novopokrstenému, dieťaťu alebo dospelému, na jeho ceste kresťanského života. Ich úloha je skutočnou ekleziálnou službou.”

Krstné rodičovstvo je ekleziálna služba – teda služba v Cirkvi a pre Cirkev. Spása duší je základným a posledným cieľom Cirkvi a ako služobník Cirkvi berie krstný rodič na seba úlohu, že bude dieťaťu počas jeho života pomáhať príkladom, modlitbou, rozhovormi, prípadne inými dostupnými spôsobmi. Pomáhať má dieťaťu v tom, aby dokázalo počas svojho života odpovedať na Božie volanie, žiť sviatostným životom a nasledovať Krista.

Krstný rodič nenahrádza rodiča pri výchove, ani pri výchove vo viere. Nie je najdôležitejší, zodpovednosť za kresťanskú výchovu dieťaťa berú na seba predovšetkým rodičia. Ale mali by sme si byť vedomí, čo na seba ako krstní rodičia berieme, hoci to možno nevedia asi samotní rodičia, ktorí nás o krstné rodičovstvo žiadajú. Mali by sme zvládnuť polichotenie, ktoré nám rodičia svojou požiadavkou spôsobia, a neprijať okamžite úlohu (lebo je to predovšetkým úloha, nie odmena), ak o nej nič nevieme. Prijať úlohu krstného rodiča by sme ale mali až po zvážení nášho vzťahu k Bohu a k Cirkvi, do ktorej bude dieťa prijaté a za ktorého kresťanskú výchovu sa pri krste zaručujeme. Je to prejav čestnosti a úprimnosti k sebe samému aj k rodičom dieťaťa, keď si priznáme, že nie sme schopní či ochotní vziať na seba záväzok krstného rodičovstva.

Krstné rodičovstvo však vie byť krásna úloha, keď ho správne uchopíme, uvedomíme si svoju hodnotu pre dieťa a vynaložíme aspoň minimálne úsilie na to, aby sme pre dieťa a rodičov boli naozaj darom a požehnaním. O tom, ako sa môžeme stať lepšími krstnými rodičmi, si povieme v ďalšom článku.

fotografia: pixabay.com

(Článok bol pôvodne publikovaný 8. septembra 2015)

32 komentárov

  1. Ďakujem za článok, veľmi pekný. O téme sa často nehovorí. Nie je ale škoda, že dieťatko tvojej kamarátky teraz ostane nepokrstené? Síce by možno rodičia a krstní rodičia svoj sľub nedodržiavali, ale sviatosť vyslúžená dieťatku je vždy sviatosťou so svojimi milosťami.

    • Vďaka za túto reakciu, je to rozhodne dobrá téma pre ďalší článok – či pokrstiť dieťatko, ak ho nikto nebude vychovávať vo viere. Myslím si, že poznám odpoveď, ale ešte si to viac naštudujem, „premodlím“ a skúsim sformulovať.

    • otazka nie je ci bude dieta vychovavane vo viere(samozrejme ze je to dolezite) … ale ci ti rodicia maju vieru lebo sviatost moze bit prijatal len vo viere bez viery nieto sviatosti… a kedze dieta nema mat aku vieru je nutna viera rodica … lebo v jeho viere sa dieta krsti … ak vy ale ani on nemal vieru nemozno dieta pokrstit… nie ze by nebolo mozne vykonat ukon… ale podla mojho nazoru to nebude sviatost cize krst… len divadlo… a ked sa uz bavime o viere tak to neznamena ze viera je ze verime ze boh existuje… viera je osobitne primknutie sa k bohu … zivot s bohom a ten bez skutkov neexistuje.. a ked su skutky je zabezpecena aj vychova dietata vo viere.. tot moj skormny nazor

        • Andy, myslím, že nikde netvrdím, že platnosť sviatosti záleží od viery. Ale sviatosti naozaj predpokladajú vieru. Účinok a ovocie (teda vlastne moc) prijatej sviatosti závisí aj od viery a disponovanosti prijímajúceho.

  2. Ešte nie je pokračovanie témy v sľúbenom ďalšom článku? Veľmi som zvedavá aj chcem preposlať dvom priateľkám. Ja som krstnou ešte nebola nikomu a asi už nebudem, aspoň v najbližšej rodine nie.

  3. Dobrý deň, za pár dní máme v rodine krstiny, rozhádali celú rodinu, lebo krstní rodičia budú cudzí, nie z rodiny. Problém je v tom, že nie je v rodine muž, ktorý by bol krstným otcom a práve naopak, sú dve ženy na rovnakej pozícií, ktoré by mohli byť krstnými mamami. Moja otázka znie, či môžu byť dve krstné mamy jednému dieťaťu a žiaden krstný otec? Vďaka.

    • Dobrý deň, mrzí ma, že máte v rodine problémy s krstným rodičovstvom. Podľa Kódexu kanonického práva za krstného rodiča sa má brať iba jeden krstný otec alebo iba jedna krstná matka, alebo jeden krstný otec a jedna krstná matka (ako pár) /kán. 873/. Dve krstné mamy naozaj nemôžu byť.

      • Sama som zazila, ze pri krste boli dve krstne mamy, takze vynimka sa asi spravit da, ale to ze su hadky v rodine kvoli tomuto je smutne, ved plne pravo na vyber maju rodicia…

  4. Dobrý deň chcem sa opýtať brat čaká dieťa a može byť že ja ako jeho brat pojdem za krstného otca a sestra bratovej priateľky za krstnú mamu ? ďakujem za odpoveď

    • Dobrý deň, homosexuálna orientácia samotná nie je prekážkou pre žiadnu cirkevnú službu, aktívny sexuálny život s mužom alebo so ženou mimo sviatosti manželstva prekážkou je.

      • pekne pokrytectvo. Gay moze byt krstnym rodicom, ale len v pripade, ze nezije sexualny zivot so svojim partnerom. Ved je to na smiech.Biblia nám jednoznačne hovorí, že homosexualita je hriech (Genesis 19:1-13; Levitikus 18:22; Rímskym 1:26-27; 1 Korintským 6:9). Rímskym 1:26-27 konkrétne učí, že homosexualita je výsledkom neposlušnosti a zapretia Boha. Keď človek zotrváva v hriechu a nevere, Biblia nám hovorí, že Boh ho nechá „prepadnúť” ešte horším a ohavnejším hriechom, aby videli nezmyselnosť a beznádejnosť života bez Boha. 1 Korintským 6:9 hovorí, že homosexuálni „hriešnici” nezdedia kráľovstvo Božie. Ale cirkev nemá problém spraviť z takéhoto človeka krstného otca, ktorý má byť vzorom cesty viery pre dieťa. Je to jeden z mnohých príkladov toho, ako si hlavne katolícka cirkev razí svoju cestu po valstnej línii, namiesto toho aby sa držala jedinej správnej cesty a to Písma svätého. Keď túto problematiku vidíte tak benevolentne, nečudujem sa narastajúcemu počtu prípadov pedofílie u katolíckych kňazov.

        • Vôbec vášmu komentáru nerozumiem, Rasťo. Už len tá veta „Gay moze byt krstnym rodicom, ale len v pripade, ze nezije sexualny zivot so svojim partnerom.“ je mimo môjho článku i môjho komentára, na ktorý odpovedáte. Ale teda podľa mojich vedomostí z náuky Katolíckej viery a Svätého Písma, KC ani SP neodsudzuje nikde homosexuálnu orientáciu, ale homosexuálnu aktivitu. A o tej presne hovorím, že vylučuje jednak zo sviatostí, jednak aj zo služby krstného rodičovstva.

  5. Dobrý deň. Otec môjho dieťaťa je vyložene proti krstu, ja s ním aj súhlasím ale zároveň chápem mojich rodičov, že je krst vnúčaťa pre nich dôležitý. Chcem sa spýtať či je možné pokrstiť dieťa bez prítomnosti
    alebo súhlasu rodiča. Ako krstná mama je v pláne presne podľa kritérií z vášho článku moja sestra, ktorá je rozvedená. Navyše ja a otec bábätka nežijeme ani neplánujeme žiť v jednej domácnosti. Myslíte, že sa nájde kňaz, ktorý mojim rodičom vyhovie v žiadosti za takýchto okolností? Ja im v tomto nehodlám brániť, ale ani nemienim klamať pred oltárom. V cirkev neverím, ale slušný človek som. Aj preto sama v tejto veci neviem dosť dobre zaujať jednoznačný postoj.

    • Dobrý deň, aby bol krst dieťať dovolený, je potrebné, aby s krstom súhlasil aspoň jeden z rodičov. Ďalšou podmienkou je, aby existovala opodstatnená nádej na kresťanskú výchovu dieťaťa. Ak rodičia túto podmienku nespĺňajú, je potrebné, aby ich v tom zastúpil niekto iný, kto je ochotný a schopný túto úlohu a zodpovednosť na seba prijať. Ak takáto opodstatnená nádej, alebo súhlas rodičov chýba, musí sa krst odložiť, kým nebudú tieto podmienky splnené, alebo kým dieťa nedospeje a dokáže sa pre prijatie krstu rozhodnúť samo. Iba túžba starých rodičov preto nestačí. Môžu sa ale zaručiť, že dieťa budú vychovávať vo viere, v čom sa im ale potom zo strany rodičov nesmie brániť. Prajem všetko dobré.

  6. Ďakujem Vám pekne za odpoveď. Takže zrejme nakoniec príde na moje slová a vlastne aj želanie,aby sa dieťa rozhodlo samo, keď bude väčšie. Informácie o cirkvi mu určite tajiť nebudeme, vo viere ho vychováme, vplyv zo strany starých rodičov bude tiež, takže dostane možnosť sám sa rozhodnúť. Ďakujem ešte raz za váš čas a želám všetko dobré.

  7. Dobry den, prosim, chcem sa opytat, ci moze byt krstnou mamou babka dietata. Je rozvedena nie vlastnou vinou. Dakujem

    • Kanonické právo vyslovene nehovorí o tom, že krstný rodič nemôže byť krstencov súrodenec, pokiaľ je starší brat dospelý a má prijatý krst a prvé sväté prijímanie, nemal by byť problém, ale určite sa radšej treba informovať na farskom úrade.

  8. Kán. 874 – § 1. Aby niekto bol pripustený na prijatie úlohy krstného rodiča, je potrebné: 1. aby ho určil sám krstenec alebo jeho rodičia, alebo ich zástupca, alebo ak títo chýbajú, farár alebo vysluhovateľ, a aby bol schopný a mal úmysel plniť túto úlohu;
    2. aby zavŕšil šestnásty rok života, ak diecézny biskup nestanovil iný vek alebo ak sa farár alebo vysluhovateľ domnievajú, že z oprávneného dôvodu treba pripustiť výnimku; 3. aby bol katolík, pobirmovaný a ktorý už prijal najsvätejšiu Eucharistiu, a viedol život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať;
    4. aby nebol postihnutý nijakým kánonickým trestom, zákonne uloženým alebo vyhláseným;
    5. aby nebol otcom alebo matkou krstenca.
    § 2. Pokrstený, ktorý patrí do nekatolíckej ekleziálnej spoločnosti, sa má pripustiť jedine spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu.

    • Dobrý deň, pokiaľ má byť krst riadne vyslúžený, krstný rodič (stačí jeden) je potrebný a žiaduci (krstným rodičom nemôže byť rodič toho konkrétneho dieťaťa). Otázkou je prečo by krstný rodič pri krste nemal byť ak je krst plánovaný a nie je to nejaký núdzový vopred nenaplánovaný krst (napr. v stave ohrozenia života). Ak však krst vyslúži kňaz aj bez prítomnosti krstných rodičov, krst je platný.

  9. Ja mám ktomu to článku čo povedať . Partnerka ma zarazila v deň keď som bol trochu šťastný že som s ňou sám doma je premena poburujúce že sa rozhodla na žiadosť kolegyne ktorú síce poznám no sporadicky stretávam má pár detí a ďalšie si spravila z nejakým blbco a požiadala moju vydatú nerozvedenu partnerku (budeš krstnou )ktorá somnou už žije pár rokov a stále sa cirkevné nerozviedla má brmovku a tie hlúposti okolo toho no to dieťa je nemanželské tretie ale dieťa nejakým spôsobom dala pokrstiť v Ke cez známosť tak neviem ako je to tak asi všade že sa cirkev obchádza a mňa to dostalo že sa somnou ani neporadila proste mala ponuku vzala ju a ja sa môžem hodiť o zem ja pár rokov tlačím nech sa rozvedie no nie ale cirkevné nerozvedenu by nemala mať možnosť byť krstnou mamou keďže nespĺňa cirkevné pravidlá.Je mi s toho do pľaci že som bol postavený pred hotovú vec a sama asi ani neriešila že jej to bude uberať z času ktorého máme obaja malo najmä.na seba a ešte tieto výdavky ,zodpovednosť a čas ktorý táto vec zoberie zo života inému .Podľa mňa keďže pracuje a vie ako tak zarobiť peniaze naviac voňalo jej známej ako bonus Pre jej dieťa nie myšlienka že ak by sa jej stalo niečo že by bola ako náhradná matka smutné že nik na mňa nebral v tomto rozhodnutí žiaden ohľad …o(((

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno