Koniec unikátneho projektu…?

0
235

V pivnici uprostred hlavného mesta práve na zrkadlo kreslí portrét samej seba 20 ročné dievča, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi pokúsilo o samovraždu. Mladý psychológ, ktorý tu pracuje ako dobrovoľník, jej kladie otázky a pýta sa na osobu zobrazenú na zrkadle. Jeho kolegyňa – sociálna pracovníčka, vyšla v tejto chvíli von s letákmi v ruke a pozýva mladých ľudí z ulice na kofolu, kávu, či horúcu čokoládu. Partia chalanov vojde dovnútra a hneď sa chopia spoločenských hier. Pridáva sa k nim ďalšia dobrovoľníčka. Po troch kofolách hádžu drobné do hlineného prasiatka a ďakujú za rozhovor. Chvíľu po nich prichádza ďalšia partia stredoškolákov a pri vstupe do klubu sa pýtajú dobrovoľníčky, či je toto tá super obývačka, z ktorej pred chvíľou odišli tí chalani. Domáci si vymenia usmievavé pohľady a pozývajú ich ďalej.

 

11787290_10207323282749387_383755224_n

 

Život v nízkoprahovom klube UPside býva pestrý. Dobrovoľníci – študenti a absolventi psychológie a sociálnej práce sa denne stretávajú s mladými a počúvajú ich príbehy. Niektorí mladí pri návšteve klubu prvýkrát v živote zažili pochopenie. V osobnom kontakte sú dobrovoľníci veľmi bezprostrední a pri rozhovore viete, že sa v danej chvíli venujú iba vám.

Myšlienka založenia klubu sa pôvodne zrodila ako pokračovanie projektu internetovej poradne IPčko.sk, ktorá sa už tri roky venuje pomoci mladým ľuďom. Otvoreniu klubu predchádzalo niekoľko mesiacov príprav s plným nasadením mnohých dobrovoľníkov a to čo máme, sme si takmer všetko vyrobili a zohnali vlastnými silami. Žiaľ, napriek tomu, že klub UPside doslova zachránil životy niekoľkých mladých a stále prichádzajú ďalší, ktorí potrebujú pomoc, sa klub pre nedostatok financií od septembra zatvára.

“Je zaujímavé pozorovať, čo sa za každým návštevníkom skrýva, nejaký zaujímavý príbeh, aj keď niekedy smutný, či boľavý.“ Takto vidí svoju dobrovoľnícku prácu Michaela Bogdanová. Bez správnych podnetov títo mladí ľudia však trpia samotou, úzkosťami, depresiou, nemajú zmysel života a niektorí sa ho dokonca pokúsili ukončiť, či inak si ublížiť. No keď im pomôžeme vytvoriť vhodné prostredie, ktoré dopĺňa priateľský prístup a odborná pomoc podľa potreby, títo mladí ľudia sú tvoriví, šikovní, plní nápadov, objavujú svoje silné stránky a dostanú novú chuť do života. Takíto mladí ľudia potom dokážu zvládnuť aj náročné situácie, popasovať sa s problémami, ktoré sa im postavia do cesty. „Byť tu dobrovoľníkom je obohacujúce, niekedy náročné, ale niekedy aj zábavné, ” dodáva Michaela.

11721834_10207323289309551_450981945_n

 

Možno sa teraz niekto spýta ako to robíme? Najdôležitejšie zo všetkého je naše vnútorné nastavenie, ktoré nám pomáha vytvoriť priateľský prístup, pochopenie a vypočutie. Nesúdime, neprevychovávame a nedávame návody na život. Inšpirujeme, hľadáme s človekom jeho vnútorné zdroje v jeho vlastnom živote, poskytujeme priestor a podnety pre rozvoj, počúvame, čo ľudia potrebujú a snažíme sa urobiť všetko pre to, aby si to z tohto miesta mohli odniesť. Takto vieme ušiť naše služby na mieru. Aby sme však boli nielen ľudskí, ale aby boli naše služby na odbornej úrovni, využívame systemický prístup pri práci s klientom a princípy nízkoprahových zariadení.

Toto všetko sme vložili do konkrétneho miesta, ktoré tvoria pivničné priestory zariadené ako útulná obývačka tvorená nábytkom vyrobeným z paliet, sedacími vakmi a nealko bar. V ňom ponúkame za dobrovoľný príspevok kvalitnú kávu, horúcu čokoládu, či domáce sirupy. Na zábavu sa u nás nachádza približne 40 spoločenských hier, stolný futbal a mini knižnica. Štandardne máme otvorené od stredy do soboty, počas letných prázdnin od stredy do piatka. Každý deň je vyplnený pestrým programom, ktorý tvoríme tak, aby si na svoje prišli najrôznejšie skupiny mladých ľudí a zároveň, aby samotný program mohol slúžiť ako preventívna, voľnočasová, či sebarozvojová aktivita. UPside sme vytvorili ako alternatívu voči všetkému, čo centrum mesta obvykle mladým ľuďom ponúka.

11806706_10207323403472405_17571125_o

 

Mesiac júl sme začali tvorivými dielňami, oddychom, učili sme sa hrať na gitare, pošteklili sme si chuťové bunky domácimi zmrzlinami, ochutnali sme limonády z domácich bylinkových sirupov, zorganizovali sme spoločnú plavbu na motorovom člne. Mali sme aj dve vzácne návštevy. Navštívila nás canisterapeutka, s ktorou sme prežili zážitkový večer so psami a sociálna pracovníčka venujúca sa nepočujúcim. S ňou sme sa učili posunkový jazyk a so štupľami v ušiach sme si hodinu na vlastnej koži odskúšali, aké je to nemať sluch.

Dievča kresliace na zrkadlo je dnes našou pravidelnou návštevníčkou a jednou z približne 500 mladých ľudí, ktorí nám za osem mesiacov našej klubovej činnosti prešli rukami a spoločne sa nám podarilo naštartovať ich život. My sami dobrovoľníci z UPsidu častokrát zostaneme prekvapení z toho, aký obrovský potenciál sa skrýva v mladých, ktorí dostanú príležitosť. A všimli sme si, že pomoc funguje na obidve strany. “Pri práci s klientmi som sa naučil mnoho o pomáhaní iným, ale zďaleka nie tak veľa, ako som sa dozvedel sám o sebe. Práve tu v klube som pochopil, prečo je pomáhanie iným tak dôležité,“ hovorí dobrovoľník Marek Majtas.

Osem mesiacov existencie tohto miesta ukázalo, že to má zmysel a že to robiť vieme. Celá práca UPside klubu je namierená na rozvoj mladých. Vychádza z viery v to, že aj smutné príbehy môžu mať šťastný koniec. Mnohokrát sme sa pri práci s mladými presvedčili o tom, že je to tak. Aj my dnes zažívame tú ťažšiu kapitolu života. Nevieme, či bude našou poslednou, ale veríme, že aj náš príbeh má šancu na šťastný koniec.

„Do konca augusta musíme dať dokopy sumu 5000 €, ktorá nám pomôže udržať UPside tento rok. Ďalšie fungovanie UPsidu momentálne riešime so zástupcami mestskej časti a magistrátu. Je to pre nás veľká suma, no nemáme na výber,“ vysvetľuje riaditeľ občianskeho združenia Marek Madro, IPčko o.z.

Hľadáme podporovateľov, ktorým záleží na mladých a dúfame, že tí, ktorí čítajú tieto riadky sa nadýchli atmosféry UPsidu. Podporiť nás môžete na https://ipcko.darujme.sk/877/.

 

 

Mgr. Veronika Janíčková

Sociálna pracovníčka

Koordinátorka UPsidu

 

11787375_10207323292509631_1091510842_n

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno