Spolužitie nadivoko alebo Prečo spolu pred svadbou nebývať a nespať

0
1767

Diskusia z Bratislavskách Hanusových dní

Medzi zaujímavé udalosti Bratislavských Hanusových dní sa zaradila aj diskusia s názvom Spolužitie nadivoko. Tejto téme sa venoval hosť Martin Kvapilík – manžel, otec dospievajúcich detí, absolvent Technickej kybernetiky v Brne ako aj štúdia Kresťanskej výchovy v Olomoci.

8903244688_f60a3c0081_bUž 4. ročník Bratislavských Hanusových dní (BHD) sa tento rok konal 22.-29. apríla. BHD prinášajú na Slovensko nový formát festivalu – ide o jedinečný mestský akademický festival, ktorý predstavuje širokej verejnosti, no najmä mladým, kritický pohľad na súčasnú kresťanskú kultúru.

Medzi zaujímavé udalosti Bratislavských Hanusových dní sa zaradila aj diskusia s názvom Spolužitie nadivoko. Tejto téme sa venoval hosť Martin Kvapilík – manžel, otec dospievajúcich detí, absolvent Technickej kybernetiky v Brne ako aj štúdia Kresťanskej výchovy v Olomoci.

 

Večer sa niesol tromi základnými otázkami:

  1. Je dobré mať počas života viacerých sexuálnych partnerov?
  2. Môže byť spolužitie na skúšku dobrou prípravou pre manželstvo?
  3. Potrebujeme papier na to, aby sme spolu žili, keď sa máme radi?

V zásade na všetky 3 otázky Martin Kvapilík odpovedal: ,,NIE”.

Ale úvahy a okolo týchto stručných odpovedí stoja za to, aby sme si o nich povedali viac.

 

Martin Kvapilík napísal knihu „Proč spolu před svatbou nebydlet a nespat” kvôli svojim dospievajúcim deťom. Pýtali na racionálne argumenty, ktoré by mohli použiť v diskusiách so svojimi spolužiakmi na strednej škole. Fakt, že tieto otázky netrápia len stredoškolákov, potvrdilo aj množstvo otázok, ktoré dostal Martin Kvapilík od starších účastníkov tohto podujatia.

 

Je dobré mať počas života viacerých sexuálnych partnerov?

Na otázku, či je dobré mať počas života viacerých sexuálnych partnerov, Martin Kvapilík odpovedal, že by sme mali vychádzať z vedy – ako funguje telo, čo je to sex, spoznávať všetko, čo o tom vieme a tiež tzv. matematika vzťahov – ako to medzi mužom a ženou chodí. Keď si k tomu pridáme Božie slovo, je jasné, že mať počas života viacerých sexuálnych partnerov nie je správne. Keď spolu muž so ženou žijú, a potom sa ich vzťah rozpadne, odnášajú si v sebe stopu po tomto vzťahu – duševne, duchovne aj fyzicky. S tým úzko súvisí ďalšia otázka:

 

Môže byť spolužitie na skúšku dobrou prípravou pre manželstvo?

Martin Kvapilík poznamenal zaujímavú vec – že manželia sa navzájom prekvapujú niekoľko rokov, kým sa dostanú do štádia, že ich už nič na tom druhom neprekvapí. Niekoľko mesačné alebo aj niekoľko ročné predmanželské spolužitie je ešte stále plné zmien. So sexom je to podobne. Určite sme už aspoň raz v živote počuli názor, že pred uzavretím manžekstva je dobré si partnera sexuáne vyskúšať, či všetko funguje, či si rozumieme…

Sexuálny život dvojice sa vyvíja – to, že je všetko v poriadku prvých pár mesiacov, neznamená, že sa to napr. po pôrode nezmení. Naopak, na začiatku, prvý rok či dva manželského života môže byť sexuálny život náročný, nejde to tak ľahko či príjemne, ale je veľmi pravdepodobné, že sa to časom výrazne zlepší. Ak si teda dvojica myslí, že si niečo z manželského spolužitia pred manželstvom otestuje, aby mali akúsi istotu, aby sa vyhli prevapeniu – je to nerealistické.

 

Potrebujeme papier na to, aby sme spolu žili, keď sa máme radi?

Nie. Nie, pretože kresťanské manželstvo je založené na sľube, nie na tlačive. Potrebujeme teda sľub na to, aby sme spolu žili? Či sme si niečo sľúbili alebo nesľúbili, to nie je jedno, nie je to to isté. Je obrovský rozdiel, či sme niečo sľúbili na celý život, alebo vzťah berieme tak, že uvidíme, čo bude a potom sa podľa toho zariadime, každý po svojom. Keď vstupujeme do manželstva, dávame si všetko, nie iba niečo. Dávame jeden druhému svoju budúcnosť, so všetkým, čo prinesie. Sľubujeme si, že ostaneme spolu v dobrom aj zlom a myslíme to vážne.

Počas predmanželského chodenia je podľa Martina Kvapilíka najdôležitejšie vedieť sa dohodnúť. Dohodnúť sa na tom, že spolu žiť pred manželstvom nebudeme. Potom bude jednoduchšie vyhýbať sa takým situáciám, ktoré by mohli byť pre tento náš cieľ nebezpečné.

Počas večera odznelo viacero zaujímavých otázok a veľa postrehov na tému spoločného života muža a ženy pred manželstvom a v manželskom živote. Bezpochyby táto téma účastníkov Bratislavských Hanusových dní zaujala.

11205157_777426972371607_5842120653751199159_n

 

 

Fotografie: Pavol Kmec

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno