Modlitba v rodine

0
1303

Modlitba s deťmi… Aká by mala byť? Kedy, ako a koľko sa modliť? Aj takéto otázky nás stretávajú pri modlitbe s deťmi. Snažíme sa, aby sme deťom priblížili hĺbku a krásu modlitby. Avšak nesústredené a rozbehané deti pri modlitbe akoby vydávali opačný odkaz.

 

Ako to teda je? Ako sa modliť s deťmi?

Dôležitý je čas

Rozhodnite sa, kedy sa chcete modliť hlavnú modlitbu dňa. Niekto sa s deťmi modlí ráno, niekto večer či počas večere, iní zas tesne pred spánkom detí. Vy sami poznáte svoje deti a rodinnú atmosféru najlepšie. Popremýšľajte, aký čas by nielen vám, ale najmä deťom vyhovoval.

 

Forma modlitby

Aký je najlepší spôsob modlitby? Modliť sa či spievať alebo čítať sväté Písmo? To závisí najmä od veku vašich detí a ich schopnosti sústrediť sa.

Pre deti je najpútavejšia spontánna modlitba, počas ktorej ďakujú Bohu, učia sa počúvať druhých ako a čo hovoria Bohu, reflektujú svoj deň do modlitby. Majú možnosť počas takejto modlitby zažiť aj rodičovskú spontánnosť a autentickosť.

Deti majú veľmi radi aj čítanie z detskej Biblie a spievanie.

Ponúkam vám zopár osvedčených knižiek, ktoré máme s deťmi prečítané:

14c3d6084831a380692190ce4659fbb2Knižka o každodennej modlitbe spojená s farbami a jednoduchými obrázkami pre najmenšie detičky.

 

 

 

 

 

5bdc969aee4cedab780862640277da8fKnižka o večernej modlitbe pre najmenšie deti, avšak vďaka krásnym ilustráciam zaujme aj staršie do deti (do 5rokov).

 

 

 

 

 

Ak chcete, aby deti spoznávali Bibliu cez hru a spoločné aktivity, odporúčam:

7b0452ebd583ba1493cc53f5090f8d72b02d0e60b8999e1b075ccc2eb5a8bb50

 

 

Je len na vás, akú formu modlitby si vyberiete. Bohu milá je detská modlitba v akejkoľvek forme. Ich čistota a bezprostredná láska sa odrazí aj v tej modlitbe.

 

 

Modliť sa má celá rodina

Nevzdávajte sa spoločnej modlitby, nerozdeľujte sa, nájdite si čas, kedy sa modlite celá rodina, nechajte na pár minút povinnosti, správy, či únavu a stretnite sa všetci.

Prižmúrte oči nad neposednosťou detí. Dozrievajú a postupne sa naučia, že nemajú behať, že sa majú sústrediť, uvidia vás ako sa všetci modlite.

Moji veľmi dobrí kamaráti majú ťažko chorú dcérku. Zasiahlo to i nás, modlime sa za nich pravidelne, ale predsa sme mali pocit, že do tejto modlitby musíme pustiť aj naše malé deti. Myslím, že Bohu sa musí páčiť detská modlitba vytrvalo prosiaca o Jeho ochranu pre malý život. Tam je pre mňa tá veľkosť modlitby – že celá rodina jednotne prosíme.

 

 

Buďte príkladom

Deti sa učia od vás. Vy ste prvými svedkami viery a jej žitia. Buďte príkladom v modlitbe, v odprosovaní, prosení či priznania si pochybení – deti vieru žijú skrze nás.

Zoberte deti na kolená či ruky a modlite sa s nimi. Vy im ukazuje modlitbu a jej hodnotu. Ak vás uvidia ponáhľajúcich sa rýchlo odrecitovať Otčenáš, budú sa tak modliť i oni. Dôležité je to, že sa budete modliť všetci spolu a deti budú vidieť živosť viery a modlitby. Učíte ich tak vernosti k Bohu.

 

Pri všetkých našich predstavách o modlitbe a túžbe viesť deti k čistote modlitby a úprimnosti, pri všetkých našich starostiach, časovom strese a únave, nezabúdajme, že deti sa v modlitbe upevňujú a celá rodina sa spája s Bohom.


Jeden kňaz mi raz povedal, že nie je dôležitá forma či sústredenosť modlitby, ale vernosť modlitby pre Boha. Verím, že táto naša kostrbatá vernosť v modlitbe je cestou k Bohu a Jeho počúvaniu, ktorú chcem svoje deti naučiť.

 

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno