Máme tip, ako toto leto rozčítať vaše deti

0
740

Mamky, ockovia, pani učiteľky a páni učitelia – po uplynulých mesiacoch učenia z domu je čas vydýchnuť si a dať si pauzu. Nik by si dobrovoľne nevybral tento tvrdý oriešok, no zo situácie sme vyťažili a letné prázdniny prichádzajú v podobe veľmi očakávaného oddychu. Mnohí rodičia sa nebudú hrnúť do školáckej roboty. Tešia sa už na „staré dobré leto“, ako budú behať cez striekajúcu vodu zo zavlažovania na záhrade, chytať svetlušky, piť osviežujúcu limonádu a neviem čo ešte všetko! No keďže túto sezónu veľa táborov a možností na vzdelávanie nie je, možno by sa zišlo nájsť spôsob, akým v množstve voľného času, ktorý zrazu deti majú, im spraviť z učenia, premýšľania a čítania radosť. Je tu príležitosť vyskúšať rodinný čitateľský klub.

Koncept je jednoduchý, zahŕňa zopár krokov:

  1. VYBERTE KNIHU, KTORÚ BUDETE AKO RODINA SPOLU ČÍTAŤ

Ak máte staršie deti, môžete sa ich spýtať, čo by rady čítali, alebo každý člen môže zahlasovať za knihu, ktorá by sa mala čítať. Ak však máte menšie deti, ktoré sa nebudú brániť vašim návrhom, skúste zvážiť, či by vhodnou knihou nebola práve vaša obľúbená kniha z detstva. Jej opätovné čítanie s deťmi vyplaví množstvo pekných spomienok. Ak ju ozaj máte radi, deti sa nakazia vašim entuziazmom.

Ďalšou voľbou môže byť príbeh na pokračovanie. Keď sa ratolestiam zapáči prvá časť, nenechajú v poličke ani ostatné diely zo série.

Za zváženie stojí aj kniha s tematikou špecifického miesta na svete. Dozviete sa o ňom množstvo nových informácií.

(Kto by chcel siahnuť po anglicky písanej inšpirácii – nech sa páči link z originálneho textu Darujte dieťaťu svet)

  1. ČÍTAJTE SPOLU AKO RODINA

Ideálny spôsob by bol, ak by ste čítali knihu spolu nahlas – striedajúc sa s manželom/manželkou – keďže z takéhoto čítania vyťaží dieťa každého veku. Život vie byť ale časovo náročný, preto môže byť dobrou cestou aj počúvanie audiokníh (tiež skvelý spôsob ako „čítať nahlas“!) alebo sa ponorte do riadkov každý osve.

  1. ROZPRÁVAJTE SA SPOLOČNE O KNIHE

Toto je najlepšia časť projektu! Rozprávať sa o čítanej knihe! V tomto bode sa dejú zázraky – keďže dieťa sa učí kriticky myslieť a diskutovať – čo má nemalý dosah na jeho vzdelávanie.

Ak už máte starších potomkov, môžu vymyslieť a pripraviť si otázky na spoločný rozhovor. Do diskusie pokojne zapojte aj deti okolo 3 rokov. Skúste položiť niektorú z nasledujúcich otázok:

  • Ktorá časť knihy sa ti páčila najviac? Prečo? Ako si sa počas jej čítania cítil/cítila?
  • Ktorá časť knihy sa ti páčila najmenej? Prečo? Ako si sa pri jej čítaní cítil/cítila?
  • Ktorá postava z príbehu sa ti najviac páčila? Prečo?
  • Vystupovala tam aj postava, ktorá sa ti nepáčila? Ak áno, prečo?
  • Pripomínala ti nejaká osoba z príbehu niekoho, koho v skutočnosti poznáš? Prečo?
  • Ak by si sa ocitol/ocitla v rovnakej situácii ako postava z knihy, ako by si sa s ňou popasoval/popasovala ty?
  • Čo ste mali s hrdinami príbehu vo vašich životoch spoločné a čo odlišné?
  • Čo myslíš, čo sa stalo s postavami po príbehu?

Niektoré rodiny majú čitateľský klub v rámci večere. Prispôsobia jej tematicky aj jedlo, aktivity či dekorácie. Ak čítate napríklad Heidi, dáte si na večeru syr. Plánovať tematickú večeru by ale nebolo namieste, pokiaľ by ste z toho mali mať viac starostí ako radosti. Skutočne dôležité je čítanie samotnej knihy a debata o nej.

Keď vás deti vidia čítať a ak čítate im a rozprávate sa o tom, získali ste pre ne tri dokázateľné benefity, ktoré im neskôr pomôžu uspieť na akademickej pôde. Rodinný čitateľský klub je jednoduchá a zábavná aktivita.  Je to nekomplikovaná, no veľmi účinná cesta, ako priviesť deti k čítaniu bez toho, aby si to vôbec uvedomili.

 

Preklad z originálu https://aleteia.org/2020/06/22/try-this-fun-strategy-to-get-your-kids-excited-about-reading-this-summer/ urobila Lucia Kováčiková.

Fotografia: pexels

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno