John Eldredge: Tvoje utrpenie

0
322

Text z knihy Rok obnovy od Johna Eldredga, vydali Redemptoristi 2019. 

Knihu Johna Eldredgea Rok obnovy – 365 dní s Bohom preložila Zuzana Smatanová, má 400 strán a jej cena pri kúpe vo vydavateľstve Slovo medzi nami je 9,30 eur. Knihu je možné objednať na emailovej adrese slovo@smn.sk alebo zakúpiť v kresťanských kníhkupectvách. 

Úryvok publikujeme so súhlasom vydavateľstva.

„Ako sa v nás rozmnožujú Kristove utrpenia, tak sa skrze Krista rozhojňuje aj naša útecha“ (2 Kor 1,5).

Utrpenie sa snaží odlúčiť ťa od Ježiša. Nesmieš to dovoliť. Najhoršie na utrpení je, že môže pokriviť tvoj názor na Boha, môže zničiť tvoj vzťah k nemu. V utrpení sa do teba vkradne pocit opustenosti a zabudnutia: Prečo dovolil, aby sa to stalo? Hnev. Strata nádeje. Nedôvera. Vtedy, keď ho najviac potrebuješ, akoby ťa od Ježiša čosi odtŕhalo alebo akoby sa on odťahoval od teba. 

V populárnej teológii existuje teória, že kresťan sa môže vyhnúť utrpeniu. (Väčšina z nás ju podvedome prijíma; len si všimni, ako reaguješ, keď príde v utrpení rad na teba.) Je to ničivý blud, pretože utrpenie určite príde; a čo potom urobíš? Akurát otrasie tvojou vierou v Boha, pretože si myslíš, že nepríde, že by nemalo prísť.

Dávaj si veľký pozor na to, ako a čo hovoríš o svojom utrpení. Opatrne formuluj všetko, čo o ňom povieš. Práve tu ťa totiž tvoj nepriateľ môže zničiť. Dostane ťa na tvojich vlastných vyhláseniach typu: Boh ma opustil; Je to moja vina a mnoho ďalších. Ak niečo také hovorievaš, zriekni sa toho a nerob to. Podobné výroky len rozširujú a prehlbujú priepasť medzi tebou a tvojím Ježišom. 

Príliš veľa kresťanov podlieha ťažkostiam a následne pocitom opustenosti. Chráň si namiesto toho srdce a svoj vzťah s Bohom tým, že do svojho utrpenia pozveš Ježiša. Nepotrebuješ to urobiť aj dnes? 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno