Modlitebný obor

0
743

Každá rodina má vraj minimálne jedného modlitebného obra. Možno je to vaša teta, starý otec či prababka. Každopádne, je to niekto starší, niekto, o kom ani nemusíme vedieť, že sa za nás modlil, ale prídeme na to až po rokoch. Niekto, kto počas tých rokov vyprosoval mnoho milostí pre teba, tvoju rodinu, tvoje deti. Takýto modlitebný obor je v očiach nášho sveta nenápadný a určite o ňom hneď neviete, že je obrom. Prídete na to až časom, lebo taký modlitebný obor namiesto toho, aby hovoril, koľko sa modlí, sa radšej iba modlí. 

Modlitebný obor sa modlí verne, pravidelne, v tichosti, stálosti a láske. Väčšinou sú to drtiči ružencov, krátkych novén, dlhých novén a pravidelných odriekaní. Vernosť je ich silný štít, lebo bez nej by taký ruženec nedali každý deň. Vytvárajú si rutiny dňa, ktoré im pomáhajú modlitbu uskutočniť, nezabudnúť a vytrvať, napríklad sa modlia v tú istú hodinu tú istú modlitbu, na tom istom mieste. Rutinou môže byť aj zapálená sviečka, či pieseň na úvod. 

Modlia sa v tichosti, vo svojej izbietke či kaplnke, tak, aby priam nikto nevedel a nevidel alebo ak už, tak len málo očí a uší. Sú aj takí obri, ktorí vás možno s ostychom, ale predsa, pozvú k spoločnej modlitbe ruženca či novény, vtedy máte jedinečnú šancu nahliadnuť do ich sveta a inšpirovať sa tým, čo sa modlia, aj keď je to len prostý ruženec.

Pozor, modlitebný obri nie sú len ledajakí odriekači slov. Myslia to vážne a modlia sa srdcom. Najčastejšie sa nemodlia za seba, lebo je pre nich ľahšie modliť sa za iných. Vtedy sa všetky obety modlitby  ľahšie nesú.

Premýšľam nad tým, prečo sú modlitebnými obrami v našich rodinách skôr doslova šedé eminencie. Veď aj ony niekde, niekedy museli začať. Aj ony sa v nejakom momente rozhodli modliť. A čo ak to bolo už v skoršom veku? 

Každopádne, modlitebných obrov preveruje čas, preto začni čo najskôr. Vieš si predstaviť, aké veľké veci sa môžu diať vďaka tvojej vernej modlitbe? Vieš si predstaviť, koľko milostí, požehnaní a radostí vieš vymodliť už teraz? Na čo chceš čakať do sedemdesiatky? Veď čo sa za mladi naučíš… veď vieš.

Pozývam ťa dnes, milá kamoška, milý kamoš. Staň sa modlitebným obrom pre svoju rodinu, pre svojich drahých, pre svet. Všetci potrebujeme modlitebných obrov v našich životoch a všetci tými obrami môžeme byť pre druhých, ak čo len trošku chceme.

Začni pomalšie, krátkou novénou, napríklad k sv. Terezke z Lisieux alebo Korunkou či obyčajným jedným desiatkom ruženca, či jedným otčenášom za niekoho. Ale nech je tvoja modlitba od srdca, verná, pravidelná a tichá.

Pokročilejších obrov vyzývam na pompejskú novénu či ročnú modlitbu sv. Brigity Švédskej, patrónky Európy. Ukáž, čo v tebe je a modli sa vo veľkom, lebo tvoj Boh je veľký a vidí aj v skrytosti.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno