Mama 7 detí pôsobiaca na instagrame radí, ako šetriť peniaze a manažovať čas

0
4976

Agnieszka (Agnes) je manželkou a matkou siedmich detí, žije v Poľsku a minulý rok vo februári si zriadila instagramové konto s názvom: Family fun by mum (@familyfunbymum). Ukazuje tam, aký nádherný a radostný môže byť život vo veľkej rodine. Pre www.aleteia.org porozprávala, prečo si zriadila tento účet a ako s manželom zvládajú takú veľkú rodinu.

Kde sa vzala tá myšlienka „Family fun by mum“ („Rodinná zábava podľa mamy“)?

Stále sa mi vracali slová pápeža Františka o tom, že svet potrebuje svedectvo rodín, svedectvo o normálnom teple rodiny. Rodina je veľmi dôležitou jednotkou spoločnosti, kde by sa deti mali z príkladu svojich rodičov učiť, ako milovať druhých, aby sa z nich stali zodpovední občania. Mnoho smútku a straty sociálnej súdržnosti vychádza z toho, že rodina sa zanedbáva a je ponechaná rôznym vplyvom súčasných ideológií, ako je napríklad materializmus – a následne neobmedzený konzum.

Mnoho rokov som bola aktívna v rôznych sociálnych iniciatívach, ktoré mali za cieľ podporovať a propagovať rodiny. Ale všetky tieto komunity boli veľmi lokálne a ľudia v nich mali hodnoty veľmi podobné mojim. Tak som sa jedného dňa rozhodla, že nemôžeme žiť iba v tomto hebučkom a teplučkom prostredí, a že musíme ukázať svoj rodinný život verejnejšie. Bohužiaľ, už existujú komunity, kde sa veľká a šťastná rodina vidí už len veľmi zriedka.

Myslíte si, že váš instagram môže mať reálny dopad na niečí život?

Keď sa pozriem na svoj život, viem, že mnohé z mojich rozhodnutí vzišli z toho, že som videla niečo v živote niekoho iného, čo ma očarilo. Nakoniec, všetci sme priťahovaní príkladmi.

Často dostávam komentáre, že je neuveriteľné, že sa stále dokážem usmievať, aj s takou veľkou kopou detí. Niektoré mamy píšu, že sú vyčerpané už len z jedného dieťaťa, a keď vidia našu rodinu, čudujú sa, odkiaľ berieme toľko radosti a entuziazmu.

Alebo dostávam súkromné správy od žien, ktoré by chceli mať ďalšie dieťa, ale bohužiaľ sa boja o tom povedať svojmu manželovi, mame či šéfovi. Skúšam ich povzbudiť a hovorím im, že ak sa taká myšlienka objaví, a nie sú tam zdravotné obmedzenia, tak by sa nemali báť. Strach nie je najlepší radca…

Nesťažujú sa vaše deti, že mama zverejňuje ich fotky na instagrame?

Volám to rodinný apoštolát. Vysvetľujem deťom, prečo to robím, že sme špeciálna rodina a máme to šťastie, že môžeme pomáhať ostatným tým, že im ukážeme, ako žijeme.

Cez náš účet chcem s ostatnými zdieľať naše organizačné triky a iné rodičovské rady, ktoré u nás fungujú. Tiež sa snažím búrať niektoré mýty – napríklad, že ako matka veľkej rodiny nemám vôbec možnosť rásť a rozvíjať sa na osobnej úrovni. Niet lepšej príležitosti učiť sa manažovať čas, rásť v trpezlivosti a zásadovosti, ako s našimi deťmi. Nik nás nepreverí tak ako naše deti.

Podeľte sa s nami o pár tajomstiev, ako logisticky zvládate takú veľkú rodinu?

Čo sa týka štýlu rodičovstva, som veľkým zástancom slobody a zodpovednosti. Ak deti vedia urobiť niečo samé, tak ich to necháme robiť. Môj dom nie je bez chybičky. Snažím sa koordinovať domáce práce a zapájať do nich aj deti, podľa veku. Napríklad chlapci majú na starosti kúpiť ráno chlieb a už si sami organizujú, kto z nich je na rade. Všetky deti sa striedajú vo vykladaní umývačky (ktorú zapíname po každom jedle). Rozdeľujeme úlohy, ale ako rodičia musíme dohliadať a uistiť sa, že všetko funguje.

V nedeľu uverejňujete slávnostné fotky. Máte veľa rodinných rituálov?

Jednou z našich rodinných zvykov je, že sa snažíme mať aspoň jedno spoločné jedlo denne. Teraz sú to vždy raňajky. Večere sú pre nás náročnejšie, lebo staršie deti majú rôzne mimoškolské aktivity. Naše spoločné raňajky sú o 06:30 ráno, takže vstávam skoro. Pripúšťam, že je to pre mňa veľký sebazápor, lebo rada spím, ale spoločné jedlo je pre nás veľmi dôležité. Dáva mi to možnosť pozrieť sa deťom do očí a vidím, či je všetko v poriadku alebo či ich niečo trápi. Je to čas porozprávať sa a naplánovať si deň. Neviem si predstaviť, že by sme nemali takéto „zasadnutie predstavenstva“.

Máte čas na spoločné rande so svojim manželom?

Sme manželmi 16 rokov a už máme sedem detí. Mám pocit, že ten čas zbehol akosi veľmi rýchlo a, bohužiaľ, musím pripustiť, že mnoho ráz bol náš vzťah kvôli deťom zatlačený do úzadia. Nemalo by to tak byť. Manželstvo je investícia na celý život.

Snažíme sa uchytiť si spoločné chvíle, urobiť jeden pre druhého niečo milé, usmiať sa namiesto podpichnutia alebo povedať vtip na odľahčenie napätej situácie. Ale musím priznať, že už sú to dva mesiace, odkedy sme mali posledné rande. Našťastie, nemusíme odísť z domu, aby sme boli spolu. Deti sú už dosť veľké, takže keď idú do postele, my môžeme sedieť na terase a máme čas sa rozprávať alebo len tak byť spolu.

Keď sa pozerám späť, ľutujem, že sme viac nebojovali o ten špeciálny čas pre nás. Ideálne by mali manželia ísť sami von aspoň raz za týždeň, aj keby len na 15-minútovú prechádzku.

Sťažujú sa niekedy vaše deti, že na ne nemáte dosť času?

Nemali by sme hovoriť o množstve, ale o kvalite. Môžete s dieťaťom fyzicky stráviť pol dňa bez toho, aby ste mu skutočne venovali toľko času. Naopak, môžete sa s ním porozprávať len 10 minút a môže sa z toho vykľuť veľmi zmysluplná konverzácia pre jeho život.

Mladí rodičia si často myslia, že keď majú jedno dieťa, môžu mu dávať všetku svoju lásku a čas, ale keď príde ďalšie, nedokážu mu už dať toľko času a lásky, lebo ich budú musieť deliť. Našťastie, táto matematika sa vzťahuje len na materiálne veci. Áno, deti sa budú musieť deliť o izbu a hračky. Avšak šťastie, láska a čas sa napokon znásobujú! Každá mama, ktorá sa rozhodla mať ďalšie dieťa, to vie a ja zo svojej skúsenosti môžem povedať, že je to pravda bez ohľadu na počet detí.

Mať sedem detí je drahé – ako to zvládate finančne?

Nuž áno, museli sme sa vzdať mnohých vecí. Napríklad, nechodíme na dovolenky do zahraničia; miesto toho navštevujeme starých rodičov. Kupujeme veci v lacných obchodoch a nosíme veci, ktoré nám darovali priatelia. V živote sa musíte riadiť rozumom a striedmosťou. Viem však, že deti sú tak veľkým darom, že nikdy nebudem ľutovať, že som ich mala. Žiadny výlet nie je taký vzrušujúci ako žiť s bandou detí pod jednou strechou.

A deťom nevadí, že ich kamaráti chodia na exotické dovolenky a ony iba navštevujú starého otca?

Vždy im vysvetľujem, že jedného dňa budú cestovať. Nemusia to robiť s mamou a otcom, keď majú desať rokov. Teraz je mnoho príležitostí cestovať, vrátane pracovných ciest a dobrovoľníckej práce. A deťom hovorím, že v budúcnosti budú môcť tieto príležitosti využiť.

Keď ľudia tvrdia, že deťom neukazujem svet tak, ako by som mala, vždy sa nad tým trochu pousmejem. Malé deti toho veľa nepotrebujú; chcú byť iba so svojimi rodičmi. Pre tých starších sa vždy na naše výlety snažím brávať nejakých ich priateľov, aby mohli tráviť čas aktívne a užiť si to. Pravdou je, že by nemalo žiadny zmysel, keby som ich zobrala aj na koniec sveta, ak by strávili celý čas s mobilom a zisťovali by, ako sa darí ich kamarátom.

Vaše deti nemajú mobily. Ako to je, že vy taká instagramová mama vychovávate svoje deti bez smartfónov?

Myslím si, že sociálne médiá môžu byť veľmi škodlivé, hlavne pre tínedžerov. Nie je to tak, že sme im jednoducho zakázali mať konto na facebooku. Veľa sa s nimi rozprávame a vysvetľujeme im, prečo ho nepotrebujú.

Chcem, aby moje deti mali čas premýšľať, uvažovať. Zdá sa mi, že ľudia prestávajú premýšľať, keď majú smartfón. Každý iba zíza na obrazovku. Vidím to pri dochádzaní do zamestnania; každý je na telefóne.

Teraz, keď mám instagramové konto, musím tiež každý deň, keď idem do práce, bojovať s pokušením pozrieť sa, čo je na telefóne. Ale snažím sa ten čas využívať radšej na modlitby a premýšľanie.

Link: https://aleteia.org/2019/01/04/an-instagramming-mother-of-7-shares-her-advice-on-saving-money-and-managing-time/

Preklad: Ľubica Neupauerová

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno