Čím obdarovať a potešiť naše najmenšie ratolesti?

0
1067

Narodeniny či meniny dieťaťa sú hlavne v prvých rokoch jeho života veľkou oslavou celej rodiny. Upečená torta, balónová výzdoba, farebné tanieriky i poháriky a slávnostne oblečený i učesaný malý oslávenec. Veľká udalosť roka! Všetko je pripravené, čaká sa už len na pozvaných hostí. Rýchlosť, ktorou drobec uteká otvoriť dvere, keď počuje zazvoniť zvonček pri dverách, sa pomaly približuje rýchlosti svetla (to som trošku prehnala, ale fakt sú rýchli). Hluk pri zvítavaní sa so starými rodičmi, krstnými rodičmi, tetami a strýkmi, predvádzaní krásnych šiat a ukazovaní originálnej výzdoby, tiež nie je zanedbateľný a ak je v dome viac detí ako len oslávenec, intenzitu hluku môžete jednoducho vynásobiť ich počtom.

Rozžiarené očká dieťaťa a úprimná radosť i nadšenie keď si prezerá darčeky, ktoré dostalo, sú balzamom  na dušu a potešením každého zúčastneného. Finančná hodnota darčeka tu nie je vôbec podstatná. Dieťa sa dokáže tešiť z akejkoľvek drobnosti rovnako intenzívne a bez pretvárky ako z drahého daru.

Začala som trošku od konca. Vrátim sa teda na začiatok, keď ako rodičia, starí rodičia, krstní či proste pozvaní hostia stojíme pred otázkou: aký rozumný, užitočný, pekný a milý darček dieťaťu kúpiť? Preplnené regály v hračkárstvach tovarom, ktorý sa niekedy na hračky ani nepodobá, nás skôr znechutia ako nadchnú. Ak ste do 20 minút v záplave hračkárskeho sortimentu našli „to pravé“, buďte so sebou spokojný. Ak ste to nezvládli, neklesajte na duchu; nestrácajte zbytočne čas obliehaním ďalších obchodov s obdobným tovarom a skúste zvoliť inú formu obstarania vhodného darčeka. Aby som len neteoretizovala, predstavím vám niekoľko dobrých tipov na darček pre najmenších.

Spievankovo je priam magické slovíčko, na ktoré reagujú takmer všetky deti vo veku od 1 roka. Myslím si, že Richard ČanakyMária Podhradská týmto fenomenálnym projektom urobili veľkú službu spoločnosti. Spievankovo doslova rastie spolu s dieťaťom. Od jednoduchých pesničiek o vláčiku, mlyne, či medveďovi, ktoré sa deti učia spievať spolu so Spievankou a Zahrajkom, sa v ďalších sériách dozvedajú prostredníctvom pesničiek:

Spievankovo 6 a Kráľovná Harmónia má aj svoju knižnú podobu. Spievanka, Zahrajko a zatúlaná píšťalka je knižka pre deti predškolského veku a malých školáčikov. Je  plná farebných ilustrácií a príbehov: o kráľovnej Harmónii, premenlivej žabke Gabke, ospalom svrčkovi… Deti spolu  so Spievankou a Zahrajkom sa môžu vydať uskutočniť obrovský objav: čo je na konci dúhy?

Pre najmenšie deti je v ponuke leporelo o štyroch ročných obdobiach s ilustráciami našej výtvarníčky Kristíny Hroznovej. Obrázky sú sprevádzané krátkymi textami, ktoré sú prispôsobené najmenším deťom. Leporelo je v ponuke ako sada v darčekovej škatuli alebo samostatne – každé ročné obdobie zvlášť.

Ak ste zástancom „klasiky“ a máte v obľube knižky, ktorých veršované texty si sami pamätáte dodnes, máme na výber aj z týchto typov leporel. Je dobré, že moderné publikácie úplne nevytláčajú rokmi overené diela a tak aj dnes môžeme ponúknuť našim deťom veľmi dobre známu knižku Môj macík, či Do školy.

Už siedme vydanie knihy Do školy – tento raz v novom šate – v krátkych veršovaných básničkách rozpráva o zvieratkách, ako išli prvýkrát do školy a čo sa im cestou prihodilo. Najmenšie deti s nadšením ukazujú na zvieratko, o ktorom sa číta; staršie sa rady učia tieto jednoduché básničky naspamäť.

V úplne autentickom prevedení ostáva knižka o dievčatku a plyšovom medvedíkovi Môj macík. Jednoduché veršíky, ktoré sú zároveň príbehom jedného prežitého dňa dievčatka s macíkom, poznám  stále naspamäť a s radosťou ich učím svoje deti.

Aj keď sa nám páčia staré knižky, nie sme žiadni spiatočníci. V ponuke máme aj moderné interaktívne knižky.  Sú to knižky, ktoré okrem čítania a pozerania obrázkov ďalšími rôznymi spôsobmi rozvíjajú fantáziu a predstavivosť u detí. Interaktívnou knižkou Na farme si deti rozvíjajú myseľ, fantáziu a trénujú jemnú motoriku. Ich úlohou je pomocou šnúrky riešiť jednoduché úlohy, ktoré sa vyskytli na farmárskom dvore.

Pri darčekoch pre deti je dôležité, aby sme ich nezahŕňali množstvom síce krásnych, ale zbytočných knižiek, hračiek či stavebníc. Preto vám chcem dať do pozornosti druh knižiek, ktoré by mali dieťa sprevádzať od útleho veku. Sú to detské biblie. Ponuka je naozaj pestrá – od leporel, ktoré si dieťa môže prezerať samo, po krásne ilustrované knihy s upravenými textami biblických príbehov, pre lepšie pochopenie textu mladšími i staršími deťmi. Pri výbere treba zvážiť vek dieťaťa. Čítaním biblických príbehov sa deti nenúteným  a im príjemným spôsobom postupne oboznamujú so Svätým písmom.

Veľmi rozumnou investíciou do budúcnosti detí je naučiť ich od útleho detstva ísť každý večer spať nielen s umytými zubami, ale aj s modlitbou na perách. Po celý rok s Bohom je publikácia, v ktorej je prepojený krátky príbeh s myšlienkou, odvolanie sa na Sväté písmo i modlitba. 365 príbehov i modlitieb – na každý deň v roku, ktoré sú na mieru ušité pre deti, vedie maličkých k budovaniu si úprimného vzťahu s Bohom a k celoživotnému návyku potreby modlitby a čítania Písma.

Ak zastávate názor, že dieťa by malo predsa len dostať nejakú hračku, aj na túto vašu požiadavku máme odpoveď. Neponúknem vám síce Mášu ani Medveďa, ale Ježiška. Je to krásne prepracovaná plyšová hračka, vyrobená z kvalitných materiálov, ktorú si vaše deti určite okamžite obľúbia. Ježiško sa tak stane aj fyzicky súčasťou života detí, pre ktorých je potreba mať stále pri sebe „svojho kamaráta“ veľmi dôležitá.

Pevne verím, že som vám týmito tipmi trošku pomohla a pripomeniete si ich, keď budete najbližšie uvažovať nad otázkou: čím obdarovať nášho drobca? Majte na zreteli, že hračky majú napomáhať správnemu formovaniu dieťaťa a nie viesť k jeho deformácii.

Aj tu platí zásada: Menej je viac.

Viac kresťanských kníh pre malých i veľkých nájdete na Zachej.sk.

Monika Bugáňová

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno