5 praktických tipov, ako sa lepšie sústrediť na svätej omši

0
2084

Ak sa vám stáva, že vaše prežívanie sv. omše je „len aby sa nepovedalo“, vyskúšajte tieto užitočné tipy, ako nedeľnú sv. omšu prežívať lepšie.

Bývate na sv. omši nesústredení? Často keď sa zúčastňujeme sv. omše, sme úplne mimo toho, čo sa deje. Stojíme, sedíme, kľačíme a o 60 minút vyjdeme von z dverí.

Môže to byť monotónna jazda, ktorá sa opakuje nedeľu čo nedeľu, takže po nej ostávate v duchovnej letargii.

Aby sa tento pocit zmenil a zvrátili ste tento stav, priblížiac sa počas toho Bohu, budete sa musieť na sv. omšu správne pripraviť. To nie je vždy ľahké, ale tým, že tomu venujete viac času a úsilia, je možné po sv. omši túžiť a tešiť sa na budúcu nedeľu.

Aby sme vám pomohli začať, prinášame vám päť jednoduchých tipov, ktoré vám môžu pomôcť zostať počas sv. omše vnímavými, a zmeniť tak zvyk nudiť sa na nej.

  1. Študujte tú úžasnú symboliku a biblický základ svätej omše

Mnohým ľuďom sv. omša  „nesadne“, až kým nezačnú skúmať a ponárať sa hlbšie do toho, prečo niektoré veci počas sv. omše robíme. Celé sa to môže javiť ako súbor náhodných úkonov, zmiešaný so sviečkami a kadidlom. Avšak, keď objavíte úžasnú symboliku všetkého, čo vo sv. omši je (niekedy jediné slovo či gesto), sv. omša sa vám môže odkryť a stať sa tým, čím aj skutočne je: svadobnou hostinou Baránka. Kým nepochopíte bohatstvo a hĺbku sv. omše, vždy z nej bude podivný, ťažko pochopiteľný rituál.

  1. Prečítajte si čítania predtým, ako pôjdete do kostola

Počúvať čítania na sv. omši je často náročné. Myšlienky vám môžu zablúdiť alebo nie je kvôli zlému ozvučeniu lektora dobre počuť. Preto je nesmierne prospešné prečítať si čítania vopred, takže budete s biblickými pasážami už oboznámení a bude väčšia šanca, že budete dávať pozor. Tieto čítania sú vždy k dispozícii online na webovej stránke TKKBS alebo prostredníctvom množstva aplikácií ako napríklad Breviár.

  1. Príďte skoro a/alebo si nechajte pred sv. omšou 15-30 minút ticha

Je oveľa jednoduchšie zostať na sv. omši pozornými, ak nepriletíte v poslednej chvíli (alebo už po začiatku). Chvíľa modlitby umožní človeku, aby vypol zo zaneprázdnenosti života a sústredil svoju pozornosť na Boha. Ak sa nemôžete dostať na sv. omšu dostatočne skoro fyzicky, tak to najlepšie, čo môžete urobiť, je vypnúť rádio v aute. Potrebujeme dať svojej duši čas vymaniť sa zo svetských rozptýlení, a preto je dôležité obmedziť hluk, ktorému sme vystavení, keď ideme na sv. omšu.

  1. Použite vytlačené čítania alebo si prineste misál

Niekedy je v laviciach pripravená brožúrka s čítaniami, ktorá nám umožňuje sledovať, čo sa na sv. omši hovorí (prax skôr v zahraničí, pozn. prekl.). Môže byť užitočné sledovať, čo kňaz hovorí, a potom sa ľahšie upriamuje pozornosť človeka na sv. omšu. Ľahko nám uletia myšlienky, kým kňaz hovorí eucharistickú modlitbu, a tak čítanie slov, ktoré hovorí, nám môže pomôcť sústrediť sa. Slová používané pri svätej omši sú naozaj veľmi krásne, no ľahko sa dá ich prehliadnuť, ak si nie sme vedomí, čo sa práve deje. Okrem použitia spomenutej brožúrky si môžete kúpiť svoj vlastný misál, ktorý si so sebou môžete vziať. Takisto sa dajú objednať publikácie ako Magnificat, ktoré modlitby a čítania na nedeľu a denné sv. omše každý mesiac prinášajú. (Na Slovensku nájdeme čítania a modlitby nedeľnej svätej omše v Katolíckych novinách, pozn. redakcie.)

  1. Poproste svojho anjela strážneho, aby vám pomohol zostať pozornými

Je ľahké zabudnúť, že sv. omša je stretnutím medzi nebom a zemou a že vaši anjeli strážni sú dokonalými pomocníkmi v tom, aby ste sa do liturgie ponorili. Sú vám po boku a pripravení pomôcť. Všetko, čo musíme urobiť, je požiadať ich. Čo si obzvlášť cenia, je pozvanie sprevádzať nás, keď pristupujeme k svätému prijímaniu. Oni nikdy nebudú mať možnosť prijímať Ježiša v Eucharistii, a tak byť počas toho s nami je pre nich mimoriadna udalosť.

https://aleteia.org/2018/07/26/5-practical-tips-to-help-you-engage-in-mass-more-deeply/

Preklad: Soňa Záňová

fotka:www.pixabay.com

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno