4 riešenia najbežnejších problémov vo vzťahoch

0
2932

Každý skúsený manželský poradca vám povie, že aj tie najšťastnejšie páry majú problémy. Dr. John Gottmann, známy odborník na manželské vzťahy a autor knihy 7 princípov šťastného manželstva, identifikoval 4 oblasti, v ktorých najčastejšie dochádza ku konfliktom v manželstve: technológie, pracovný stres, peniaze a domáce práce.

Vidíte, hoci sa domáce práce môžu zdať nepodstatné, sú z emocionálneho hľadiska dôležité, lebo ich vykonávanie prehlbuje vzájomné puto. Ak tieto úlohy nie sú plnené, partneri prestávajú pociťovať toho druhého ako bezpečný prístav v životnom chaose – naopak, navzájom si robia život ešte viac chaotickým.

Tu sú štyri riešenia najbežnejších zdrojov manželských konfliktov.

Nenechať sa rušiť

Budovať svoje emocionálne prepojenie a intimitu v dobe tak náročnej na našu pozornosť sa stalo pre páry ťažkou úlohou. Zastavte sa a položte si otázku: koľko času si myslíte, že páry trávia alebo by mali tráviť vzájomnými rozhovormi?

V štúdii zameranej na mladé páry, priemerný čas, ktorý partneri trávili komunikáciou z tváre do tváre bol 35 minút… týždenne! Navyše, väčšina týchto vzácnych minút bola strávená diskusiou o povinnostiach – kto vynesie smeti, kto vezme deti do školy alebo čo treba nakúpiť v potravinách – namiesto o vzťahu. Toto nastavenie – že vzťah je druhoradý, spôsobuje, že partneri sa cítia osamelo.

Hoci problémy v komunikácii majú mnoho príčin, spoločným páchateľom v dnešnom svete je zdanlivo nekonečný prítok notifikácií z našich digitálnych zariadení. Bránia nám v reálnom spojení s partnerom, ktorý je priamo pred nami.

Riešenie: Ak sa Tvoj partner sťažuje, že sa venuješ svojmu telefónu viac ako jemu, musíš to brať vážne, aj keď s tým nesúhlasíš. Najrýchlejším riešením je sadnúť si spolu a spraviť technologickú dohodu.

Môže to byť dohoda, že obaja partneri nebudú sms-kovať, kontrolovať si e-maily ani novinky na sociálnych sieťach v konkrétnych časoch alebo pri konkrétnych udalostiach ako napríklad spoločné rande, pri jedle alebo keď sa chce jeden z partnerov rozprávať. Je nevyhnutné, aby ste túto dohodu obaja vnímali ako férovú.

Prenášanie pracovného stresu domov

Mnoho párov vôbec nemyslí na to, že by sa mali dohodnúť ako sa zbavia stresu po práci, no spôsob, akým zvládame pracovný stres, môže napokon spôsobiť zbytočný konflikt. Zoberme si napríklad Štefana a Veroniky. Štefan musí stihnúť dôležitý projekt a vie, že bude dlho hore. Keď príde domov z práce, nahnevá sa, lebo Veronika naukladala jeho starostlivo roztriedené poznámky z predchádzajúceho dňa na jednu kopu.

Veronika má šéfa detailistu a rozčúli sa, keď otvorí chladničku a nenájde tam nič okrem nedojedenej pizze. „Kde je jedlo? Sľúbil si, že pôjdeš do potravín. Čo je to s tebou?“

Otázka, ktorú by si v skutočnosti mali navzájom položiť, je: „Čo sa to medzi nami deje?“ Pravdou je, že prinášajú svoj stres z práce domov a dovoľujú, aby sabotoval ich vzťah.

Riešenie: Zamerajte sa na vaše večerné rituály. Dr. John Gottman to nazýva rituál prepojenia.

Jednou z úžasných vecí na vzťahoch je, že naše naviazanie na partnera im dáva moc regulovať naše emócie. To znamená, že keď stratíme rovnováhu a sme rozmrzení alebo smutní, náš partner má schopnosť vrátiť nám opäť našu rovnováhu. Na druhej strane, sú páry, ktoré iba zintenzívňujú už aj tak mrzutú náladu, čím si vzájomne zhoršujú situáciu.

Aby ste pozitívne ovplyvnili túto reguláciu, zistite, čo vám pomáha odbúrať stres. Napríklad, ak vám objatie zlepší náladu, keď sa vrátite domov po dlhom dni, objímajte svojho partnera, až kým nezrelaxujete. Keď sa upokojíte, zíďte sa a posťažujte sa navzájom, aký ste mali deň. Počas tohto času budete mať obaja príležitosť posťažovať sa na ťažkosti, ktoré vás postretli, a ten druhý bude chápavý a podporujúci. To sa formálne označuje ako konverzácia znižujúca stres. Ak si naplánujete pravidelné sťažovacie chvíle, vyhnete sa tomu, aby sa každodenný stres rozlial do vášho vzťahu.

Peniaze

Jedna z najbežnejších oblastí konfliktov v manželstve sú peniaze; ako ich minúť a ako ušetriť na veci, ktoré sú skutočne dôležité. Či už je vaše bankové konto plné alebo vychádzate len tak tak, takmer určite budete mať spory o peniaze, lebo peniaze sú akoby symbolom vašich emocionálnych potrieb. Vyvážiť emocionálnu rovinu peňazí môže byť náročné pre každý pár, keďže naše vnímanie peňazí je tak osobné.

Riešenie: Väčšina hádok o peniazoch nie je v skutočnosti o peniazoch. Takže, siahnite za finančnú hodnotu, aby ste pochopili, čo peniaze skutočne znamenajú pre každého z vás. Predtým ako začnete robiť rozpočet, spravte si čas na konštruktívny rozhovor o peniazoch a rozdebatujte si všetky finančné záležitosti, ktoré vás blokujú. Potom venujte čas a stanovte si  priority vo výdavkoch, a potom si navrhnite akčný plán finančnej slobody.

Domáce práce

Keď partneri nerobia svoju dohodnutú časť domácich prác, môže to mať dopad na všetky aspekty vzťahu. Jeden z partnerov sa môže cítiť nerešpektovaný a bez podpory, čo vedie k hnevu a napokon k tomu, že nám vzťah prináša menej uspokojenia.

Veľakrát sú muži vnímaní ako „flákači“, keď príde na domáce práce. Ale muži, s ktorými som hovoril, vysvetľujú, že sa nesnažia byť úmyselne hrubí, len prosto nerozumejú, prečo sú domáce práce pre partnerku tak dôležité. Muž môže súhlasiť s tým, že je nefér, aby partnerka ťahala druhú šichtu, keď príde domov, ale mnohí vyrastali v domovoch, kde ich otcovia nerobili žiadne domáce práce, hoci matka pracovala, a staré zvyky odchádzajú ťažko.

Muži zvyčajne preceňujú svoj podiel na domácich prácach. Niekedy má muž pocit, že za svoju „pomoc“ by mal dostať potlesk a namiesto toho zistí, že sa od neho žiada robiť viac, čo ho postaví do obrannej pozície a pravdepodobne začne robiť menej.

Riešenie: Porozprávajte sa o domácich prácach a podeľte si úlohy tak, aby to obaja partneri považovali za férové. Spravte si zoznam, kde bude určené, kto má čo robiť. Použite tento zoznam, aby ste si ukázali, ako veci bežia aktuálne a ako by ste ich chceli pozmeniť. Položkami v zozname môže byť: starostlivosť o auto, starostlivosť o deti, financie, jedlo, upratovanie domu, práce okolo domu. Detailný zoznam môžete nájsť v článku Sedem Princípov, ktoré zabezpečia fungujúce manželstvo.

Ženy považujú mužovu ochotu robiť domáce práce za extrémne erotickú. Keď muž robí svoju časť domácich prác, obaja partneri priznávajú napĺňajúcejší sexuálny život ako v manželstvách, kde je žena presvedčená, že jej manžel nerobí svoj podiel. Mohlo by to byť motiváciou vstať z gauča?

https://verilymag.com/2017/01/4-solutions-to-the-most-common-relationship-problems

Preklad: Ľubica Neupauerová

 

 

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno