5 praktických tipov pre rodičov od sv. Louisa a Zélie Martincov: svätcov, ktorí vychovali svätcov

0
5192

Najlepšie na tom je, že v niektorých z tipov už možno aj hviezdite.

Je ťažké naučiť vaše dieťa správať sa? Preberajú vaše deti všetky vaše zlozvyky? Obávate sa o svoje batoľa so sklonmi k výbuchom hnevu?

Nuž, nie ste sami. Svätí Louis a Zélia Martinovci, rodičia sv. Terézie z Lisieux, prežívali rovnaké boje a museli rozlišovať, čo robiť.

Iste, nakoniec sú z nich svätí rodičia svätých detí, ale rodičovstvo nebolo ľahké ani pre nich a nie vždy mali tie správne odpovede.

To, čo však mali, bola vytrvalosť a neustála snaha napĺňať potreby svojich detí a vychovávať ich v láskyplnej domácnosti.

Chceme sa podeliť o päť užitočných rodičovských tipov od týchto svätých rodičov Malého kvetu, ktoré nám môžu pomôcť, keď sa v tomto modernom svete snažíme vychovávať svoje deti čnostne.

Zasväťte každé dieťa Bohu hneď od začiatku

Zélia zvykla bezprostredne po pôrode zasvätiť každé svoje dieťa Bohu prostredníctvom nasledujúcej modlitby.

Pane, daj mi milosť, aby ti toto dieťa mohlo byť zasvätené a aby nič nepoškvrnilo čistotu jeho duše.

Zatiaľ čo ovocie tohto odovzdania nebolo zrejmé okamžite, ukazuje nám to, ako vedome sa vo svojom rodičovstve rozhodovala. Chcela, aby sa všetky jej deti stali svätými, ale neodkladala to na neskôr. Vedela, že „teraz“ je ten najlepší čas.

Milujte svoje deti nesmiernou láskou

Je ľahké zabudnúť, koľko lásky naše deti potrebujú – je jej naozaj veľa. Louis a Zélia prechovávali ku svojim deťom veľkú lásku s tým, že chceli, aby to ich deti vedeli. Celine Martinová napísala o svojom otcovi: „Aký tvrdý bol sám na seba, taký láskavý bol vždy k nám. Jeho srdce k nám bolo mimoriadne nežné. Žil len pre nás. Jeho lásku nemohla prekonať láska nijakej matky.“

Jedným zo spôsobov, ako Louis svoju osobitnú lásku deťom prejavoval, bolo, že svoje deti oslovoval malými prezývkami. Marie nazýval „diamantom“, Pauline „nádhernou perlou“, Celine „nebojácnou“, Léonie bola „dobrosrdečná“ a Thérèse „malá kráľovná“ či „kytička“.

Nevzdávajte sa, ak je to s vaším dieťaťom ťažké

Zélia svojho brata v liste ubezpečila, aby sa nebál, ak je jeho malé dieťa ťažko zvládnuteľné.

Neznepokojuj sa, ak sa stane, že vaša malá Jeanne bude popudlivá. To jej nebude brániť v tom, aby vyrástla a neskôr bola skvelým dieťaťom, a dokonca i vašou útechou. Pamätám si, ako bola Pauline, kým mala dva roky, rovnaká a aká skľúčená som z nej bola – a teraz je z detí v správaní tá najlepšia. Ale musím ti aj povedať, že som ju ani nerozmaznávala. Nech bola malá ako chcela, nič sa jej neprepieklo.

Pauline nebola jediným dieťaťom v rodine Martinovcov, ktoré stresovalo svojich rodičov. Thérèse ako aj jej sestra Léonie robili Zélii poriadne starosti. Avšak Zélia a Louis sa nevzdali a snažili sa naďalej, aj keď sa vtedy zdalo, že ich práca neprináša ovocie.

Buďte svojim deťom príkladom zhovievavosti

Naše deti nasledujú každý náš krok, či už v tom dobrom alebo zlom slova zmysle. Louis a Zélia robili, čo mohli, aby svojim deťom ukázali, ako sa správať k ostatným. Celine opísala, akú trpezlivosť mal jej otec s ľuďmi, aj keď boli voči nemu tvrdí.

Raz so mnou šiel vybrať nájomné od istej nájomníčky – bolo to na hlavnej ulici Lisiuex. Tá žena odmietla zaplatiť, a bežala za ním vykrikujúc urážky. Bola som zdesená, ale on si zachoval pokoj, vôbec na to neodpovedal a ani neskôr sa na ňu nesťažoval.

Ako môžeme od svojich detí očakávať, že budú voči druhým trpezlivé a dobré, keď im sami nie sme príkladom?

Hrajte sa so svojimi deťmi

V dnešnej dobe je až príliš ľahké posadiť svoje dieťa pred obrazovku a len zriedkakedy sa s ním hrať. Avšak, niekedy naše deti potrebujú našu pozornosť aj čo sa hrania týka. Celine napísala o svojej matke: „Dokonca sa s nami ochotne hrala, aj keď tým riskovala, že jej samej sa tým jej celodenná práca predĺži do polnoci alebo ešte viac.“ Louis sa do hier tiež zapájal. Často so svojimi deťmi spieval, vyrábal pre ne malé hračky a vymýšľal im hry.

5 practical parenting tips from Sts. Louis & Zelie Martin, saints who raised saints

Preklad: Soňa Záňová

Obrázok: http://communio.stblogs.org

(Článok bol pôvodne publikovaný )

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno