Najväčšie dni našej viery – slávenie veľkonočného týždňa v rodine

0
704

„Mamíííí, môžem si vyfarbiť ďalšie políčko?“

Túto otázku som počúvala hádam každé ráno počas pôstneho obdobia. Znovu a znovu sme prepočítavali tých štyridsať dní, preskakovali nedele, ktoré sa nerátajú, prekladali kamienky z jednej mištičky do druhej a putovali k veľkonočnému trojdniu – najväčšiemu sviatku našej viery.

Celý rok sa teším na obrady Veľkého týždňa.

Napĺňajú ma bázňou a vďakou za tie veľké veci, ktoré Boh urobil pre nás skrze svojho Syna.

Ako však tieto veľké veci priblížiť deťom?

Pozrime sa na pár nápadov, ako prežiť tieto dni v rodine.

Veľký týždeň

Pôst je dlhý čas. 40 dní modlitby, pôstu a almužny.

A Veľký týždeň je akoby zhrnutím toho najdôležitejšieho. Práve tu sa zvýrazňuje podstata celého Ježišovho učenia.

Liturgia slova nás v týchto dňoch pozýva prežiť s Ježišom jeho posledné dni strávené v Jeruzaleme.

Časová os“ týchto dní môže pomôcť prežiť deťom tieto dni s Ježišom

Každý deň stačí malá chvíľa, v ktorej môžeme vďaka Božiemu slovu ísť na podstatu. Je fajn, ak sa ju podarí aj vizualizovať kreslením, vystrihovaním, dolepovaním alebo akýmkoľvek iným kreatívnym spôsobom, ktorý sa cez ruky dostáva k srdiečku. Staršie deti si môžu viackrát zopakovať verš z Božieho slova, pridať ho k modlitbe.

Zelený štvrtok

„ Milujúc svojich, čo boli na svete, miloval ich do krajnosti.“ (Jn 13,1)

Ocko berie uterák, opásava si ho okolo pásu, nalieva vodu na naše nohy, umýva ich.

Tak ako Ježiš. Veľmi silné gesto, ktoré spája rodinu a zároveň pripomína : „Dal som vám príklad, aby ste aj vy robili, ako som ja urobil vám.“ ( Jn 13,15)

Veľký piatok

V tento deň si tradične robíme nekvasený chlieb – len múka, voda, štipka soli. Pre nás, dospelákov, pôstne jedlo, pre deti ochutnávka toho, ako to bolo za Ježišových čias.

Tento rok sme sa počas pôstu nemodlievali krížovú cestu.

Viac ako na bolestnú cestu, ktorú za nás Ježiš pretrpel, sme sa zamerali na obrátenie svojho srdca k Bohu cez modlitbu, pôst a almužnu.

Stopkou pre nás bolo uvedomenie si toho, že malé deti potrebujú svojho Boha vnímať ako Dobrého pastiera – Boha, ktorý sa o nás stará a má nás rád. Až tak veľmi, že „Dobrý Pastier položí aj život za svoje ovce.“

Veľký Piatok však je aj o kríži.

V tento deň sme teda prešli krížovou cestou spolu s Ježišom. Jedinou v tomto pôste.

Snažili sme sa vyhnúť detailným zobrazeniam utrpenia Krista, a tak sme použili jednoduché obrázky spolu so symbolmi k jednotlivým zastaveniam.

Potichu sme kráčali lúkou a jedinými slovami bol názov zastavenia a krátka modlitba: „Klaniame sa Ti, Kriste, a dobrorečíme Ti, lebo si svojim krížom vykúpil svet.“

Krížová cesta však nekončila pochovaním, ale prázdnym hrobom, v ktorom sedel anjel a pýtal sa: „Prečo hľadáte živého medzi mŕtvymi?“

Biela sobota

Sobota je dňom ticha. „Celá Zem spí, lebo Boh v tele spí.“ (z posvätného čítania z tohto dňa)

Vzadu v záhrade sme si vyrobili Boží hrob – a zavalili ho kameňom. Čo nájdeme v nedeľné ráno?

Je super, ak sa dá ísť na veľkonočnú vigíliu. Ale čo s tromi malými deťmi?

A tak sa rozhodujeme tento rok pre našu vlastnú rodinnú vigíliu. Chystáme fakľu, paškálovú sviecu, sviečky pre deti… a po zotmení slnka sa stretávame vonku.

Manžel prichádza so zapálenou fakľou spolu so spevom: „ Kristus – svetlo svetááá“.

A my odpovedáme: „Bohu vďakááá.“

Značíme na paškálovej svieci oslávené rany. „Ježiš je ten istý. Včera, dnes i naveky.“

Pripomíname si, že Ježiš je svetlo sveta a hoci sa nachvíľu mohlo zdať, že tma je silnejšia ako svetlo, Ježiš zomrel a vstal zmŕtvych a vtedy toto svetlo opäť zažiarilo a už nikdy nezhasne. Toto svetlo je silnejšie než tma. A bolo dané aj nám.

Zapaľujeme si sviece od paškálu a v posvätne tej chvíle si uvedomujem Božiu prítomnosť medzi nami. Hoci nie sme v chráme a nevypočuli sme si všetky čítania a modlitby, cítim, že táto naša rodinná vigília prináša vzkriesného Krista priamo do stredu našej rodiny. Do sŕdc našich detí, ale aj do našich.

A potom už len veľké oslavné ALELUJA! Spievame spolu s gitarou a v plameni našich sviec vidíme to Svetlo, ktoré už nikdy nezhasne.

Veľkonočná nedeľa

Nedeľné ráno sme oslávili s bábovkou, so šľahačkou, slávnostným vybraním písmenok A L E L U J A, ktoré boli celý pôst zatvorené v krabičke a bežaním ku hrobu.

A naozaj.

Hrob bol prázdny!

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno