Pozývame ku stromčeku! (anketa o slávení vianočných dní v rodine)

0
410

Klop-klop!

Že by už za dverami boli Vianoce? Teraz, keď ešte nie je napečené, kupovanie darčekov je niekde v polovici, o umytých oknách ani nehovoriac???

Nebojte sa! Ešte nie!

Pozývame vás však nakuknúť ku stromčeku do štyroch rodín – a možno aj tu nájdete inšpiráciu ako skutočne prežiť hĺbku nehy vianočných dní.

 

Miška, mamina vďačnej rodinky s 3 adoptovanými veselými deťmi (7, 4, 1), zasnežená Orava

Ako slávite Štedrý deň/ vianočné dni vo vašej rodine?

S deťmi prežívame celý advent v duchu narodenín Pána Ježiša. On má sviatok, Jeho máme obdarovať ! Počas adventu u nás visí na drevenej hrade 24 malých vrecúšok s prekvapením. Kto spraví dobrý skutok, môže si večer vytiahnuť z jedného z nich malú sladkú drobnosť, ktorú si podelia. Deťom sa páči aj aktivita, kedy sa na veľký plagát nakreslí jedlička a oni ju počas adventu ozdobujú (za dobrý skutok nakreslia hviezdičku, za modlitbu, svätú omšu sviečku, za pomoc rodičom vianočnú guľu, za zrieknutie sa niečoho salónku atď.)

Samotný Štedrý deň sa snažíme do večera postiť a prežívať Narodenie. Menej upratovania (nemusia byť všetky okná umyté a periny prezlečené), menej varenia. Ak robíme koláčiky, pustíme si koledy a hráme sa na anjelikov, ktorí pomáhajú v nebi. Vianočný stromček si ozdobujú deti. Toto všetko sa najlepšie dá, ak sme ako rodina spolu, preto si medzi návštevy zaraďujeme aj čas, keď sme sami.

Tradičná dilemová otázka – kto u vás nosí darčeky?

Snažili sme sa to diplomaticky vyriešiť tak, aby deti prežili čarovný moment obdarovania (na ktorý budú v dospelosti spomínať), a zároveň ich neprekvapilo, keď im spolužiak povie: „Veď darčeky dávajú rodičia!“ Hovoríme im, že niektoré darčeky nám dáva malý Ježiško, a niektoré zas rodičia. Je to zároveň príležitosť, kedy ony samyi môžu niekomu pripraviť prekvapko a dať ho tajne pod stromček.

Čo momentálne prežívaš/ rodinne prežívate ako hlavné posolstvo Vianoc?

Chceme deti viesť k tomu, aby potešili Ježiška a dali mu darček k Jeho narodeninám. Aby nemysleli len na seba, ale aby ony samy chceli obdarovať druhých.

 

Mária, mamina troch detí, z ktorých najstaršia má Downov syndróm (2, 5, 7), juh francúzskeho Burgundska

 Ako slávite Štedrý deň/ vianočné dni vo svojej rodine?

Mohlo by sa zdať, že tradícia nám nie je dosť vzácna, pretože nikdy netrváme na rovnakej lokalite a jedálnom lístku, no nie je to tak. Vyberanie jedličky, zimná džezová klasika, voňavý vzduch ako predzvesť snehu, oblátky, prvé zakusnutie do domácej foie gras, nočné rozhovory pri poháriku – vyhriati praskajúcimi plameňmi, blízki dopichaní otváraním ustríc, prskavky, pokračovala by som do zajtra. A na moje prekvapenie, v tomto sme s manželom vždy našli dokonalý konsenzus. Hoci prípravy vyžadujú kopec práce, máme identické predstavy o vianočnej atmosfére, a potom kombinujeme podľa okolností. Môžu to byť cestujúce Vianoce, pretože sa potrebujeme dostať k jednej časti rodiny, deň dva v Paríži, u príbuzných neďaleko na francúzskom vidieku či u nás, pretože vo Francúzsku Štedrý deň chystá vždy jedna domácnosť pre širšiu rodinu. Alebo vlani sme mali po veľmi dlhom čase fantastické Vianoce na Slovensku. Keď ste ochotní prijať podobu sviatkov z vašej priženenej famílie za vlastné, vráti sa vám to.

Tradičná dilemová otázka – kto u vás nosí darčeky?

Darčeky nosí Papa Noël a Ježiško, závisí, ktorou rečou práve hovoríme. Teraz, keď deti rastú, začula som už aj investigatívu, či je teda Ježiško vlastne Père Noël? Ale to sa pravdaže dá vždy vyexponovať do nejakej mystickej polohy. Život v multikultúrnej rodine mi umožnil prekonať tieto konfesionálne drobnosti a keď zacvendží jeden z týchto dvoch sympatických bytostí za oknom zvončekom, cítime sa len kompletne šťasný, ako naše malé deti.

Čo momentálne prežívaš/ rodinne prežívate ako hlavné posolstvo Vianoc?

Posolstvo naberá každým rokom širší rozmer, osobne od nich vždy čakám hlavne úplné zastavenie, inventúru, čas na vrúcne vzťahy; to, čo si v celoročnom švungu dosť odopierame. Často vnímam tento efekt aj v celej spoločnosti, ako sú všetci skutočne vymenení a ozajstní. To je pre mňa zázrak Vianoc.

 

Maťka, manželka a mama Laury (8r.) a Dominika (5r.), Bratislava

Ako slávite Štedrý deň/ vianočné dni vo svojej rodine?

Snažíme sa sústrediť našu pozornosť na Ježiša. Štedrý večer je predoslavou Ježišových narodiek – prichystáme mu nejaký darček vo forme adventného snaženia. Počas dňa si prinesieme betlehemské svetlo, prestrieme aj pre Ježiša, aby sme si ešte viac uvedomili, že je s nami, čítame si so Svätého Písma a zahráme si vianočný príbeh. Okrem tých „klasických vecí“ sa delíme s medovými oplátkami a pri ich podávaní inému členovi rodiny si navzájom prajeme niečo dobré. Máme doma imelo, pod ktorým si dávame pusinky. Máme betlehem a robíme si aj obhliadku betlehemov v rôznych kostoloch, keď boli deti menšie, bol pod stromčekom aj Ježiško – bábika a ku darčekom deti dostali aj rôzne milé odkazy. Zvykneme si spolu spievať koledy, každý si zoberie nejaký hudobný nástroj a hrá. Párkrát sme sa zapojili aj do koledovania. Tento rok plánujeme sláviť Vianoce celú vianočnú oktávu a aj darčeky rozdelíme na menšie časti do vrecúšiek a deti si každý deň niečo nájdu.

Tradičná dilemová otázka – kto u vás nosí darčeky?

Pôvodcom všetkých darov je pre nás Boh, posiela nám požehnania, prácu, zdravie, dary a talenty, vďaka ktorým máme aj peniaze, za ktoré darčeky kupujeme. Najprv darčeky nosil Ježiško, tento rok prvýkrát deti vedia, že to robí prostredníctvom rodičov. Od začiatku sme sa to snažili sformulovať tak, aby sa deti necítili oklamané, keď im to vysvetlíme celé. Keď sa to dozvedela naša dcérka Laura, rozplakala sa s vetou: „Mami, ty si mi kúpila škrečka na Vianoce, aj keď si ho tak strašne nechcela!“, a bolo úžasné, ako si všetko pospájala a prežívala vďačnosť. Tieto Vianoce sa už budeme obdarovávať všetci navzájom. Laura (8) sa už teší na nakupovanie darčekov zo svojho našetreného vreckového a Dominik (5) plánuje, čo komu nakreslí alebo vyrobí.

Čo momentálne prežívaš/ rodinne prežívate ako hlavné posolstvo Vianoc?

Tohtoročný advent sa bude niesť v duchu radostného čakania, tešenia sa z Boha, jeho darov a verím, že Vianoce budú takým vyvrcholením. Budeme si každý deň všímať Božie požehnania, dary, ktorými nás Boh zahŕňa, ďakovať za ne a vkladať do nádobky potrhané kúsky farebných papierikov. Na konci adventu z nich lepením urobíme Jezuliatko a dáme si ho k vianočnému stromčeku, aby nám pripomínalo, že všetky dary, požehnania nám chcú poukazovať na darcu, ktorým je Boh a že tak
miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život. A budeme sa deliť o to, čo to pre nás znamená v konkrétnom praktickom živote.

 

Miriam, mamina troch detí (5, 4, 2) Bratislava

Ako slávite Štedrý deň/ vianočné dni vo svojej rodine?

Jednoducho. My obaja rodičia nie sme veľkí „party&surprises-makers“ a deti sme zahrnuli do úplne všetkého. A tak sa nekonajú veľké prekvapenia. S deťmi varíme, zdobíme stromček. Večera je tradičná, ale skrátená, nedodržiavame všetky chody, ale trubičky, polievka a ryba tam sú. Darčeky sme si doteraz rozdali vždy nejako pomedzi chody – deti sú ešte malé a nevládzu všetko naraz zjesť. Sme spolu dlhšie hore, máme pustenú hudbu, prežívame blízkosť a radosť.

Tradičná dilemová otázka – kto u vás nosí darčeky?

U nás nosíme darčeky všetci. Zdá sa mi absurdné klamať deťom. A ešte o to viac, ak ide o Ježiša, o Krista, ktorý ma byť Pravdou. Môj muž mal na viere vo vianočného Ježiška postavený jeden z pilierov detskej viery. Ťažko to niesol, keď tento pilier stratil. Ja som vyrastala v otvorenej atmosfére, naši nás viedli k vďake za to, že nás Pán Boh požehnal, aby sme mali hojnosť – aj v tých daroch, no dávali sme si ich navzájom. Tiež sa mi zdá cenné, ak deti už odmalička majú možnosť druhých obdarovať. Deti už od jesene chystajú darčeky.

Čo momentálne prežívaš/ rodinne prežívate ako hlavné posolstvo Vianoc?

Túžim, aby sme prežívali blízkosť a možnosť pustiť iné veci bokom a byť plne prítomní jeden pri druhom. A prežívam to cez deti, ako niečo čarovné a vymykajúce sa bežným dňom. Chcela by som deťom sprostredkovať viac tej nehy a lásky, ktorá je v tom zázraku, že malé dieťa zmení svet naveky.

 

Foto: súkromný archív respondentov

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno