Video blogerka Paula Babocká: Dekoratívna kozmetika k žene patrí

0
2164

Je čerstvo vydatá, mladá, študentka anglického a slovenského jazyka a literatúry, vo svojom voľnom čase sa venuje natáčaniu video blogov, najmä o dekoratívnej kozmetike a skrášľovaní sa. Paula Babocká v rozhovore pre zastolom.sk o tom, aký je jej pohľad na ženské líčenie vo vzťahu k vlastnému sebavedomiu, vo vzťahu k druhým a k Bohu.

 

Prečo sa venuješ natáčaniu videí o líčení a dekoratívnej kozmetike? 

Myslím, že každý človek by mal hľadať talenty a dary, ktoré má. Pre mňa je jedným z tých vonkajších darov aj líčenie, kozmetika, starostlivosť o pleť a všetko, čo sa spája s vonkajšou krásou. Už od mlada ma bavilo líčiť seba či kamošky a išlo mi to. Chcela som sa v tom zdokonaľovať a postupne tak robiť radosť nielen sebe ale aj iným. Veľa ľudí sa ma pýtalo na rady, tipy a triky v líčení, tak som sa pred viac ako rokom rozhodla založiť si YouTube kanál PauliBeauty, na ktorom sa venujem aj týmto témam a môžem tak šíriť svoje inšpirácie ďalej.

 

Vo svojich video blogoch sa venuješ aj recenzovaniu produktov. Na tvoje odporúčanie som si zopár kozmetických výrobkov zaobstarala a, naopak, niektorým produktom sa vyhýbam, pretože si ich zhodnotila ako nekvalitné. To je určite pre mnohé ženy pomoc, že nevyhodia peniaze na zlý produkt a naopak, ak už peniaze minú, aspoň to neľutujú. Akým konkrétnejším témam sa ešte vo svojich videách venuješ?

Okrem týchto „krásnych“ kozmetických tém sa snažím ešte zachytiť aj môj bežný život vo vlogoch – videách z bežného života s kamarátmi či rodinou. Chcem mať s mojimi odoberateľmi blízky vzťah, aby som nebola pre nich len nejaká „odborníčka na kozmetiku“, ale aj kamoška. Neprekáža mi zdieľať môj každodenný život či zážitky z ciest a podobne, sama rada také vlogy pozerám. Je to niečo, čo je skutočné a divák sa vie do toho vcítiť viac ako do relácií v televízii.

 

Myslíš si, že žena potrebuje používať dekoratívnu kozmetiku? Je to podľa teba naozaj dobré a načo je to vlastne dobré? 

Osobne si myslím, že dekoratívna kozmetika patrí ku každej žene, či už príležitostne alebo na každodennej báze. Je ale veľmi podstatné, aký je dôvod, pre ktorý sa žena líči. Pre niektorú je to túžba byť príťažlivejšou a upravenejšou pre svoje okolie, niektorá sa líči kvôli sebe, niektorá možno kvôli kamarátkam… motivácie sú rôzne. Líčiť sa je dobré, ak to robíme so zreteľom na to, že chceme na sebe zdôrazniť to, čo už je prirodzene krásne. Ak je našou motiváciou pripodobňovať sa niekomu inému alebo ak sa líčime len preto, že odlíčené sa neznášame, tak potom líčenie pre nás nie je dobré a nemali by sme sa líčiť dovtedy, kým si nenájdeme cestu k sebe. Krása a láska k sebe samej sa nepočíta podľa toho, ako sa nám vydaril náš dnešný look. Čiže líčiť sa samo osebe je dobré, jediné, čo môže byť zlé, je naša motivácia. Veď pokiaľ sa nemáme rady odlíčené, samotný makeup nám sebavedomie nedodá, ak áno, tak len do chvíle, kým sa večer neodmaľujeme a to je dosť mizerný druh sebavedomia.

 

Nie je starostlivosť o zovňajšok stratou času, ktorý by sme mali využiť hodnotnejšie? 

Stratou času by sme ho mohli nazývať vtedy, keby sedenie pred zrkadlom zaberalo hodiny z nášho dňa. To, si myslím, nie je potrebné pre nijakú ženu. Avšak rannú rutinu, či už čistenia pleti alebo ľahkého makeupu nevnímam ako mrhanie času, ale ako ženskú výsadu. Ženy sa od nepamäti o seba starajú a to je jedna z vlastností, ktorá robí ženu ženou a odlišuje nás od mužov. My sme tie krásne upravené polovičky.

Pauli, k tomuto mi napadla jedna vec. Že asi je dosť dôležité, či sa žena chce zapáčiť všetkým, alebo sa krášli preto, aby sa páčila svojmu manželovi. To prvé je podľa mňa prejav nezrelosti a môže to byť škodlivé, to druhé je naopak prejavom lásky, ktorý prospieva manželstvu. Dokonca by som povedala, že starostlivosť o seba môže byť aj prejavom úcty k manželovi, že ho neberieme ako samozrejmosť, že si ho vážime a chceme byť pre neho reprezentatívne. Viackrát som počula vety typu: ,,Ty už sa nemusíš krášliť, veď si už vydatá. Už nezáleží na tom ako vyzeráš.“ Ako keby si môj manžel nezaslúžil mať upravenú ženu. Pravdaže, jeho sľub lásky a vernosti sa nezakladal na tom, či sa budem každý deň upravovať, ale prečo mu manželskú prísahu sťažovať tým, že sa budem zanedbávať a okolo mňa budú pobehovať pekné upravené ženy.

S tým úplne súhlasím. Mňa tiež občas rozčuľuje taký prístup ľudí – veď ty sa už nemusíš fintiť, veď si vydatá – alebo prípady, keď sa dievčatá o seba úplne po svadbe prestali starať. Samozrejme, že to nie je najzávažnejšia vec vo vzťahu, ale určite to zamrzí, keď žena už nemá akoby motiváciu sa o seba starať, lebo, povedzme to tak jednoducho, to má v suchu. Takisto ako aj ja vyžadujem pozornosť a láskavosť od svojho manžela aj po svadbe, chcem sa mu páčiť a priťahovať nielen do svadby, ale do konca života. Keď sa už aj neupravujeme denne kvôli sebe, tak aspoň príležitostne z dôvodu páčiť sa svojmu manželovi. Môj drahý má veľmi rád, keď sa pekne nalíčim, upravím si vlasy a vyrazíme si niekde na rande. Cítim sa kráskou pre svojho muža, ktorý je na mňa hrdý, keď kráčame vedľa seba na ulici, je to iskra do nášho vzťahu a chcem si tento zvyk udržiavať aj ďalších desať, dvadsať či tridsať rokov. Tiež mám jednu klientku, ktorá je pätnásť rokov vydatá a vždy sa ku mne chodí skrášliť, keď sú deti u babky a dohodnú sa s mužom, že si vyrazia na rande. Ako sama vraví, nelíči sa denne a veľmi jej to nejde, a tak sa zverí mne, lebo jej manžel to má rád a ona rada počúva jeho komplimenty. Myslím, že je to krásny prejav lásky. Poznám ale aj mužov, ktorí nemajú radi, keď sa ich partnerky líčia, a aj vtedy si treba vyjsť navzájom v ústrety. Veď nie všetci muži sú ako môj a manžel mojej klientky. Som rada, že mám toho môjho.

 

Akú úlohu pri krášlení vydatej ženy podľa teba zohráva názor jej manžela a potom aj okolia? Už si hovorila, že motivácie pre líčenie sú rôzne, ale myslíš si, že sa líčime samy pre seba či pre iných?

Názor manžela by sme mali brať do úvahy, ale nakoniec aj tak najpodstatnejšiu rolu v tomto procese zohrá váš vkus. A s tou motiváciou si myslím, že je to aj aj, líčime sa pre seba a svoje okolie. Myslím, že by som klamala, keby som povedala, že sa líčim len pre svojho manžela, som rada, keď mi makeup pochvália kamošky aj keď som upravená v svojom zamestnaní. Cítim sa predsa len sebavedomejšie, teda koniec-koncov je to pre seba samú.

 

Niektoré ženy proti líčeniu argumentujú tým, že zo seba robia niekoho, kým nie sú, že je to vlastne podvod. Nebude na tom kúsok pravdy?

Ako som už aj spomenula, ak sa líčime, lebo sa chceme podobať na niekoho iného, tak je to hlúpe konanie. Ale podvod to podľa mňa nie je, veď sme to stále my. Ale zas, ak majú niektoré ženy takýto názor, nech sa nelíčia, je to osobné rozhodnutie každej dámy. Tak, ako si niektoré krásne vydekorujú izbu v dome, ozdobia narodeninovú tortu či vysadia krásne farebné kvietky v záhrade, tak sa aj niektoré rady o seba starajú. My ženy rady skrášľujeme svoje okolie aj seba, myslím, že z toho vychádza aj to nadšenie k líčeniu u mnohých dievčat a žien.

 

Myslíš si, že starostlivosť o vzhľad nad rámec bežnej hygieny, záujem o trendy, používanie dekoratívnej kozmetiky a podobne, je v súlade so životným štýlom, aký má viesť kresťanská žena?

Keď vezmeme do úvahy to, čo som už spomínala vyššie, teda mieru, v akej to robíme, tak si myslím, že sa tieto veci nevylučujú. Ja by som práve chcela aj medzi kresťanskými dievčatami a ženami trošku narušiť to nešťastné porekadlo „mastné vlasy, bledé líčka, asi bude katolíčka“. Aj katolíčky môžu byť príťažlivé, upravené ženy, ktoré sa chcú páčiť svojmu drahému a aj samy sebe. Myslím, že starostlivosť o seba prispieva aj zdravému ženskému sebavedomiu. Mali by sme sa na seba občas pozrieť Božími očami – nalíčená, odlíčená aj tak ťa milujem a stále si moja krásna dcéra. Ja mám líčenie a starostlivosť o seba veľmi rada, viem o tom veľa rozprávať, myslím si, že je to úžasná ženská výsada, jeden z dôvodov, prečo milujem byť ženou, no stále mám na pamäti aj to, že to nie je nevyhnutnosť, bez ktorej by sme nemohli existovať. Je to taký milý ženský bonus, ktorý patrí len nám.

 

Na záver ‒ Pauli, máš pre nás nejaký všeobecný beauty tip?

Beauty tip odo mňa je asi staré klišé – menej je viac, keď ide o líčenie. Netreba veľa krokov, ani haldy líčidiel, stačí len vyzdvihnúť oči či pery. A, samozrejme, pravidelné čistenie – krásna pleť je predpokladom k jednoduchému líčeniu. Čiže každý večer odlíčiť, nezabudnúť na čistenie a hydratáciu. Ak sa to stane vašou rutinou, pleť sa vám za to odvďačí aj po veľa rokoch.

Foto: súkromný archív

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno