Čo s prázdninami?

0
121

A je to tu! Pred nami dva krásne letné slnečné mesiace bez školských povinností. Môžeme s nimi naložiť tak, ako chceme – a mali by sme tak, ako najlepšie vieme!

Aby boli naše prázdniny krásne, radostné a naplnené, to prajeme zo srdca všetkým deťom a ich rodičom! A máme pre vás aj zopár tipov, ako na to.

  • Spoločná rodinná dovolenka

Musí byť. Celá rodina spolu niekam vypadnete. O tom, kde to bude, samozrejme často rozhodujú financie. Na to, aby sme sa spolu zabavili a strávili príjemné spoločné chvíle ale netreba veľa. Aj drahá ultra all inclusive dovolenka je v konečnom dôsledku bezcenná, ak sa necháme prevalcovať nervozitou, visíme na internete a očakávame od ostatných, že nám dajú pokoj. Naopak, taká spoločná chatovačka (nečítať „četovačka“) či stanovačka s dobrou a veselou náladou, priestorom na rozhovory o tom, na čo cez rok nemáme čas, môžu naše vzťahy veľmi utužiť.

  • Dobrodružstvo a zážitky

Chlapci milujú prekonávanie prekážok, potrebujú adrenalín. Dievčatá obdivujú svojich otcov, keď ich vidia bojovať so sebou samým a pomáhať slabším. Takéto situácie si nevieme dopredu naplánovať, ale vieme ich vyprovokovať! Určite nenastanú, keď budeme sedieť na gauči a pozerať televízor. Musíme sa vybrať na túru, na splav, na bicykel. Dáme si spoločný cieľ, ktorý prekonáme – bez ofukov a frflania. Budeme si navzájom pomáhať a prispôsobíme sa tomu najslabšiemu. Spoločné zážitky budujú tím.

  • Elektronika nabok

Máte pocit, že si musíte neustále kontrolovať elektronickú poštu a sledovať správy, keď už iné nie, tak aspoň tie o počasí? Od určitého veku budú mať k tomu pokušenie všetci členovia vašej rodiny. U nás doma platí pravidlo, že počas spoločného stolovania ignorujeme mobily a vôbec, všetku elektroniku. Rovnako, na dovolenku nechodíme preto, aby každý pozeral do svojho tabletu alebo notebooku. Sme tu jeden pre druhého a máme z toho radosť.

  • Tábory a duchovné cvičenia

Nenechajme cez leto našu dušu umrieť od hladu. Nájdime niečo pre deti aj pre nás dospelých, čo nám pomôže aj duchovne pookriať a podrásť. V niektorých farnostiach alebo pod záštitou rehoľných spoločenstiev sa organizujú pre deti rôzne tábory – denné alebo pobytové. Výhodou je, že deti si z nich okrem nových priateľstiev a pekných zážitkov odnášajú aj duchovné posolstvo a povzbudenie. Pre staršie deti a dospelých je na Slovensku dnes už naozaj pestrá ponuka duchovných akcií, ako sú duchovné obnovy, semináre a duchovné cvičenia. Nebuďme na seba samých iba mierni a milučkí, ale strávme napríklad niekoľko dní v úplnom tichu, modlitbe a vtedy dostaneme svetlo do mnohých zatuchnutých kútov nášho vnútra. Stačí si vybrať – ktorá spiritualita je mi blízka, možno skúsiť aj každý rok niečo iné a po čase sa ustáliť. Nerobiť závery z jedného negatívneho zážitku…

  • Budovať priateľstvá

Kamaráti zo školy a z ulice sú tu práve na všetky tie zvyšné dni, keď sa zdá, že deti „nemajú čo robiť“. Pokiaľ si nevytiahnu každý svoj tablet alebo smartfón, vedia sa spolu hrať, povymýšľať si zápletky všetkého druhu. Dajme im radšej korčule, kolobežky, bicykle, aby nemali čas na vysedávanie pred obrazovkou… akoukoľvek.

  • Prázdniny nie sú ustavičné leňošenie

Nenechajme deti v záhaľke a ničnerobení. Aj keď sú prázdniny, deti by mali mať svoje povinnosti v domácnosti a v záhrade, prípadne pri domácich zvieratách. Jasne si povedzme už na začiatku prázdnin, čo od nich cez leto očakávame, aké úlohy si budú denne, prípadne týždenne, plniť.

  • Aj zábava môže byť zmysluplná

Aj počas prázdnin môžu deti robiť veci, ktoré majú zmysel a „nebolia“. Nech si prečítajú dobrú napínavú knižku a naučia sa hrať zaujímavú skladbu na nástroji, na ktorom sa učia hrať počas školského roka. Nech niečo vymyslia, skonštruujú, vymodelujú, vyrobia, naučia sa štrikovať, háčkovať, vyrábať bábiky z ponožiek a podobné zručnosti, pri ktorých musia vynaložiť námahu, ale potom sa o to viac tešia – z vlastného výtvoru.

  • Nezabúdajme na zabudnutých

Neberme si voľno od toho, aby sme pomáhali. Deti rýchlo pochopia, že má zmysel robiť radosť slabším, navštevovať starých, osamelých a chorých, pomáhať tým, ktorí nevládzu. Nezištnosť a radosť z dávania od nás odkukajú veľmi rýchlo!

Na záver

Keď sa spýtam manžela, kedy si berie dovolenku, tak mi povie, že podľa toho, kedy bude mať miešačku. Nuž, aj toto je asi realita dovolenkového času vo viacerých slovenských „budovateľských“ rodinách… Ale – som si istá, že sa pri stavbe plota nájde nejaká robotka aj pre mňa, budem sa motať okolo svojho muža a nosiť mu nealkoholické pivo. A viem, že pri tom bude pohodička a bude nám veselo. A o tom vlastne prázdniny a dovolenka sú, nie?

Foto pixabay.com

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno