Lekárka NaProTechnology: Pri prirodzených metódach manželia viac komunikujú o svojom sexuálnom živote

4
6857

Gynekologička MUDr. Magdaléna Gerová, PhD., NFPMC (natural family planning medical consultant) je mama štyroch detí, predsedníčka občianskeho združenia PloDar, lektorka Creighton model Fertilitycare systému a zároveň lekárka NaProTechnology. Porozprávali sme sa s ňou o jej práci v oblasti prirodzeného plánovania rodičovstva a o relatívne mladom a na Slovensku málo známom prístupe k liečbe a zlepšovaniu reprodukčného zdravia ženy.

 

  • Si gynekologička. Kedy a ako sa zrodila tvoja túžba byť pri zrode života?

Moja túžba po tomto povolaní sa zrodila už v prvej triede, keď som videla v televízii novorodené bábätká a zdravotnícku starostlivosť o ne. Odkedy sa pamätám, rada som sa len tak pozerala na tehotné mamičky a bábätká. Až som mala to šťastie a stalo sa mi to povolaním.

  • Ako si sa dozvedela o tom, že existuje Creighton model Fertilitycare systém (ďalej CrMS) a NaProTechnology?

Dozvedela som sa o tom na konferencii Fóra života Vyber si život VIII. v roku 2006, ktorá sa konala v Rajeckých Tepliciach. Miška Pisoňová, zakladateľka PloDaru, pozvala na Slovensko Dr. Phila Boyla, prvého európskeho lekára, ktorý sa venuje NaProTechnology. Ten na konferencii rozprával o svojich skúsenostiach a úspechoch. Mňa na konferenciu dotiahol Patrik Daniška. Keď som sa odtiaľ vrátila, bola som rozhodnutá, že to je to, čo chcem robiť.

  • Inšpirovalo ťa to a vycestovala si do USA, aby si tam absolvovala kurz. Čo ti tento kurz v Inštitúte pápeža Pavla VI. dal?

Keď si odmyslím priamo vedomosti o CrMS a NaProTechnology, o ktorých asi budeme hovoriť ďalej, dal mi silný pocit, že to, čomu ako pro-life gynekológovia čelíme na Slovensku, sa deje všade vo svete. Na druhej strane, ak sa nebudeme báť hlásať Pravdu aj pravdu, dá nám to veľkú silu a reálne tým pomôžeme ľuďom. Zakladateľa inštitútu, profesora T. W. Hilgersa, oslovila priamo encyklika pápeža Pavla VI. Humanae Vitae, ktorá povzbudzuje vedcov, aby skúmali spôsoby, ako manželom umožniť rozhodovať sa o počte detí. Inštitút pápeža Pavla VI. osobne aj finančne podporoval aj pápež Ján Pavol II.

  • Priblíž nám, prosím, o čom presne CrMS je a aké sú jeho princípy?

CrMS je vedcami vyvinutý spôsob každodenného značenia ženského cyklu. Manželský alebo snúbenecký pár sa naučí zaznamenávať si do tabuľky najmä hlien, ale aj iné bioznaky. CrMS sa vyučuje na individuálnych stretnutiach. Zaznamenávanie bioznakov je štandardizované a jeho spoľahlivosť je vysoká a vedecky dokázaná.

  • Čo ťa na tejto metóde najviac zaujalo?

Úprimne, na začiatku ma najviac zaujalo priame napojenie na medicínu – NaProTechnology. Dnes však veľmi oceňujem aj vysokú spoľahlivosť samotného CrMS pri plánovaní otehotnenia alebo, ak chce pár tehotenstvu predchádzať.

  • Mohla by si, prosím, vysvetliť, ako sú CrMS a NaProTechnology navzájom prepojené?

NaProTechnology je medicínska veda, ktorá na základe spolupráce s prirodzeným cyklom ženy diagnostikuje a lieči jej zdravotné problémy. Nezastupiteľnú úlohu pri diagnostike aj liečbe hrá tabuľka CrMS. Je obrazom zdravia a zároveň pomáha správne načasovať medicínske kroky s cyklom.

  • Aká inštitúcia na Slovensku zastrešuje aktivity v oblasti CrMS a NaProTechnology? Kedy vznikla a koľko má členov?

Naše občianske združenie sa volá PloDar. Vzniklo v roku 2006. Do jesene roku 2012 sme na to boli dve. Som vďačná, že PloDar má dnes 5 vyškolených lekárov a 10 lektoriek. Dve fungujeme súčasne ako lekárky aj lektorky; v najbližších mesiacoch by mali ďalšie dve lekárky a jedna lektorka ukončiť svoje vzdelávanie. Členov PloDaru je teda 16.

  • Aký je postup, ak sa chce manželský či snúbenecký pár, alebo žena o CrMS dozvedieť viac, prípadne sa ho naučiť?

Asi najjednoduchší spôsob je navštíviť našu webstránku www.plodar.sk a následne kontaktovať niektorú z našich lektoriek. CrMS sa vyučuje len prostredníctvom individuálnych stretnutí, aby bola zachovaná kvalita vzdelávania žien a párov.

  • Ako prebieha výučba CrMS a ako dlho trvá?

Kurz CrMS začína úvodnou prezentáciou, kde sa pár dozvie o systéme viac a môže sa definitívne rozhodnúť, či do toho ide. Nasledujú 4 stretnutia po dvoch týždňoch, ďalšie po mesiaci a ďalšie po 3 mesiacoch. Základný kurz teda trvá pol roka. Odporúča sa absolvovať ešte 2 stretnutia počas ďalšieho pol roka. Následný občasný kontakt s lektorkou zvyšuje správnosť a efektívnosť používania systému po dlhé roky.

  • Koľko stojí vyučovanie CrMS?

Suma za stretnutie sa pohybuje od 20 do 30 eur v závislosti od regiónu. Ak by si pár z finančných dôvodov nevedel dovoliť stretnutia, máme v PloDare spôsob, ako im pomôcť.

  • Musí sa stretnutí zúčastňovať aj muž?

Manželov vždy podporujeme v tom, aby sa CrMS učili spolu. Žena je schopná naučiť sa sledovať znaky plodnosti aj sama, ale systém budú používať spoločne. Keď muži podporia svoje manželky, páry skôr nadobudnú istotu v jeho používaní.

  • Aké sú prínosy pre manželov, keď sa riadia CrMS?

Manželia, ktorí používajú CrMS v snahe otehotnieť alebo tehotenstvu predísť, prirodzene viac komunikujú o svojom sexuálnom živote než páry, ktoré takýto systém nepoužívajú. Preto prežívajú väčšiu otvorenosť a posilnenie vzťahu. Páry povzbudzujeme aj k iným možnostiam vyjadrenia svojho vzťahu než len pohlavným spôsobom.

Pri dlhodobom používaní systému získajú ženy alebo páry schopnosť včas rozpoznať, ak niečo nie je s gynekologickým zdravím ženy v poriadku.

  • V ktorých obdobiach reprodukčného zdravia ženy môže CrMS pomôcť?

CrMS môže použiť každá žena alebo pár. Dá sa používať, ak má žena pravidelné, nepravidelné alebo anovulačné cykly. Spoľahlivo sa dá používať počas dojčenia aj pred menopauzou, po doužívaní hormonálnej antikoncepcie alebo v akomkoľvek inom životnom období.

  • V akých prípadoch a za akých podmienok možno aplikovať NaProTechnology?

NaProTechnology – Natural Procreative Technology, prirodzený systém pomáhajúci počatiu – je moderná gynekologická veda. Možno ju aplikovať na každú ženu, ktorá prejaví o ňu záujem. Podmienkou je používanie CrMS na zaznamenávanie plodnosti. Najčastejšie nás vyhľadajú ženy a páry pre neplodnosť a opakované spontánne potraty. NaProTechnology vie však pomôcť pri hroziacom predčasnom pôrode, predmenštruačnom syndróme, cystách na vaječníkoch, hormonálnych problémoch a iných ťažkostiach ženského cyklu. Úžasné je, keď sa CrMS naučia snúbenci; z tabuľky vyslovíme podozrenie na poruchu a v prvých mesiacoch manželstva začneme s liečbou – skôr ako by sa problém reálne prejavil.

  • Ako prebieha diagnostika a liečba neplodnosti pomocou NaProTechnology?

Rozdeľujeme ju do troch fáz. Prvá fáza je úvodná. Už počas značenia prvých 2-3 menštruačných cyklov absolvuje žena základné hormonálne odbery. Lektorka páru pomôže odbery správne načasovať. Odporúčame nasadiť vitamínové doplnky. V druhej fáze, ktorá trvá 3-5 mesiacov, niekedy aj dlhšie, sa diagnostika prehlbuje a vyrovnávajú sa hormonálne hladiny, upravuje sa životospráva a podľa potreby sa pristupuje aj k operačnej liečbe. Tretia fáza je expektačná. Vtedy by mali byť vyriešené všetky zistené dôvody, ktoré by mohli brániť otehotneniu. Odporúča sa vydržať v tretej fáze aspoň 12-24 mesiacov. NaProTechnology je teda beh na dlhé trate .

  • Ktoré diagnostiky používané v NaProTechnology sú a ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia?

Momentálne sú hradené krvné odbery a z väčšej časti aj ultrazvukové vyšetrenia. Pacienti doplácajú za nadštandardný čas, ktorý lekár strávi priamo s nimi alebo pri analýze veľkého množstva ich výsledkov a tabuliek CrMS. Tieto poplatky však nie sú vysoké pri porovnaní s bežne dostupnými spôsobmi riešenia neplodnosti.

  • Rieši NaProTechnology len ženskú alebo aj mužskú neplodnosť?

NaProTechnology je metóda vyvinutá gynekológmi. Sústredí sa hlavne na ženské zdravie. Ponúkame však niečo aj priamo pre mužov. Momentálne úzko spolupracujeme s jedným urológom a snažíme sa nájsť ďalších spriaznených. Ponúkame spôsob, ako odobrať spermie pre vyšetrenie spermiogramu pri normálnom pohlavnom styku bez masturbácie. Veríme, že ak pomôžeme žene, plodnosť páru sa zvýši aj vtedy, ak plodnosť muža ostáva znížená.

  • Ako je hodnotená úspešnosť NaProTechnology v liečbe neplodnosti v porovnaní s inými prístupmi (napr. umelé oplodnenie…)?

Naša najaktívnejšia ambulancia – ambulancia Gianna v Žiline – funguje piaty rok. Presné kvantitatívne vyhodnotenie jej činnosti ešte len plánujeme. Preto zatiaľ hovoríme o úspešnosti veľmi porovnateľnej s umelým oplodnením. Dr. Phil Boyle v Írsku udáva úspešnosť okolo 50 percent. V Inštitúte pápeža Pavla VI. udávajú čísla až do 80 percent v závislosti od diagnózy. Určite však môžeme povedať, že v číslach oproti umelému oplodneniu nezaostávame. Naopak, ponúkame niečo, čo sa v číslach umelému oplodneniu vyrovná, zdravotné problémy reálne rieši a zároveň necháva manželom dôstojnosť a možnosť mať celý proces pod kontrolou. Je to teda spojené s oveľa väčšou dávkou radosti.

4 komentárov

  1. Priblizne 2,5r sme sa snazili otehotniet. Lekari nas posielali na umele oplodnenie. Nechceli sme ist tou cestou aj ked tuzba po babetku bola obrovska (ludia co to zazili to poznaju) a natrafil som na nete na plodar.sk. Rozhodli sme sa to skusit. V prvom rade musim povedat, ze sme sa asi 1x stretli s niekym, kto nam chcel skutocne pomoct. Pre manzelku to bolo nesmierne narocne – je dost tazke rozlisit hlien (ciry, tahavy a pod) .. denne to kontrolovat a znacit .. ale pomohlo nam to prist na pricinu, doktorka naordinovala lieky a teraz mame krasneho 14mes synceka, ktory uz caka braska ;o) .. Sme velmi vdacni a radi, ze sme odolali ist na umele oplodnenie, aj ked chapem ludi, ktori sa na to daju, ked nevidia inu cestu.

  2. bez gelu nemozme mat styk ani raz….zaujima ma teda aky hlien si ma moja zena kontrolovat ? je to tak od zaciatku. mam pocit ze to nie je riesenie pre nas.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno