Kiež by som si bola bývala značila cyklus, aj keď sme boli otvorení počatiu

2
498

Keď sme sa s mojím manželom vo veku 22 rokov zasnúbili, vedeli sme, že chceme väčšiu rodinu. Zdalo sa nám, že máme pred nami veľa času. V pláne bolo, že budem pracovať v mojej kancelárii o niečo dlhšie, a približne rok po tom, čo sme sa vzali, sa pokúsime počať dieťa. Išla by som potom na voľnú nohu a naša rodina by sa rozrástla. Všetky tieto rozhodnutia boli veľmi jednoduché. Boli sme v úplnej zhode. Alebo, myslela som si, že sme v zhode.

O prirodzenom plánovaní rodičovstva (ďalej „PPR“) som nepočula, kým sme sa nezasnúbili. Netrvalo dlho, aby ma presvedčili, že PPR bolo cestou, akou kráčať ďalej. Nechcela som si dávať do tela hormóny a verila som, že úplné manželské objatie bol najlepší spôsob, ako zabezpečiť, aby sme sa s manželom dávali „úplne“ navzájom v každom rozmere. Ak by sme niečo zadržiavali v tých najintímnejších momentoch, čo by nás zastavilo od zadržiavania niekde inde?

Našli sme lektorský pár cez Ligu pár páru a naučili sme sa Sympto-termálnu metódu, čo znamená sledovanie plodnosti prostredníctvom každodenného merania bazálnej teploty a pozorovania hlienu krčka maternice. Tá druhá časť mi spočiatku prišla drsná. Povedala som svojmu snúbencovi, že som nemala v pláne začleniť tieto poznatky do svojej tabuľky, že ďakujem veľmi pekne.

Ako sa blížil dátum našej svadby, začala som sa báť, že budem mať plodné dni počas svadobnej cesty. Myšlienky môjho snúbenca boli niekde inde.

Modlil sa a rozprával so svojím duchovným vodcom, a nemyslel si, že by sme mali odkladať tehotenstvo, akonáhle sa zoberieme. Povedal, že ak sme pripravení zosobášiť sa, sme pripravení mať rodinu. A ak to tak bolo, nemali by sme používať PPR.

Prostredníctvom mnohých modlitieb a náročného rozlišovania som sa s ním nakoniec zhodla. Prestala som si značiť cyklus. Nepočali sme na našej svadobnej ceste, no naše prvé dieťa sa narodilo len dva týždne pred naším prvým výročím. Budem navždy vďačná, že sme dôverovali Pánovi natoľko, aby sme privítali ďalšieho člena našej rodiny v podstate okamžite od začiatku. Prinieslo to nádherné veci do nášho manželstva a tiež do našich životov ako jednotlivcov.

Keď sa pozerám spätne sedem rokov dozadu, predsa len, uvedomila som si, že sme celkom nepochopili, čo používanie PPR znamená.

Značenie je o niečom viac ako dosiahnuť alebo oddialiť tehotenstvo. Je o pochopení toho celého, kto ste ako žena a ako pár. Môže nám poskytnúť oveľa viac informácií, ako sme dovtedy vedeli.

Sledovala som si len niekoľko cyklov počas nášho kurzu a ešte stále som sa len dostávala do značenia, keď sme to vzdali. Teraz by som si priala, aby sme to tak neboli spravili. Možno by som uvidela výstražné znamenie, ktoré by mi umožnilo zasiahnuť skôr, ako sme stratili naše druhé dieťa, Ethana, v spontánnom potrate o niekoľko rokov neskôr. Nikdy sa to nedozviem.

Niekoľko mesiacov potom, čo Ethan zomrel, som počala a mala zdravé tehotenstvo. Chvála Bohu, o dva roky neskôr som bola znova tehotná.

S týmto, naším najmladším dieťaťom, som denne užívala progesterón do 36. týždňa tehotenstva, vďaka krvným vyšetreniam vykonaným deň potom, čo som mala pozitívny tehotenský test. To vyšetrenie bolo spravené len preto, lebo som už stratila dieťa, no značenie cyklu mohlo problém odhaliť už skôr. Dĺžka každej fázy cyklu môže skúsenému oku poukázať na hormonálne problémy a ťažkosti, ktoré môžu viesť k spontánnemu potratu a môžu mať vplyv na celkové zdravie.

Bez straty Ethana by som nemala môjho prostredného syna a najmladšiu dcéru. To neznamená, že ma to nebolí, že som ho stratila skôr, ako som mohla uvidieť jeho tvár, držať ho v náručí, alebo ho pozorovať, ako sa nadýchne. Prijímam, že to bola Božia vôľa pre našu rodinu. Ale ľudská časť môjho ja si niekedy nemôže pomôcť nepremýšľať – čo keby?

Praktizovanie PPR je o starostlivosti o celkové fyzické zdravie ženy a všeobecné duševné zdravie v manželstve. Či je alebo nie je dosiahnuté počatie, PPR je pre mňa dostatočne životodarné.

 

——————————————————

Info k článku: Why I Wish I’d Charted My Cycle, Even When We Were Open to Life; 25.10.2016; http://catholicmom.com/2016/10/25/wish-id-charted-cycle-even-open-life/

Preložila: Júlia Kavcová, foto: pixabay.com

2 komentárov

  1. Najtazsie pri tejto metode je pre mna znacenie, preto som zvolila lahsiu cestu – minipocitac natucomp ako pre planovanie, tak i namiesto antikoncepcie. Oporucam.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno