Zúfalo túžiac po tehotenstve

0
804

Vyrovnať sa s neplodnosťou je náročné, zvlášť v dnešnej dobe, keď nové reprodukčné metódy uľahčujú porodiť biologické dieťa. Je však dôležité, aby sa pár uistil, že akákoľvek pomoc, ktorú dostane, by mala byť v súlade s učením Katolíckej cirkvi.

Za uplynulých 26 rokov, počas nášho pôsobenia ako lektorov prirodzeného plánovania rodičovstva (ďalej PPR), sme s manželom boli poradcami pre mnoho neplodných párov. Často k nám prichádzajú po tom, čo sa aktívne snažia otehotnieť mnoho mesiacov. V niektorých prípadoch učiť ich PPR a pomáhať im určiť najplodnejšie obdobie (rovnako ako poskytovať im informácie o spôsoboch, ako zvýšiť ich plodnosť) nakoniec vyústi do vytúženého tehotenstva. Avšak, boli tam aj niektoré páry, ktoré napriek týmto tipom neotehotneli.

Tu je niekoľko rád, ktoré môžu pomôcť párom vyrovnať sa s neplodnosťou a zvýšiť pravdepodobnosť otehotnenia:

Modlite sa. Aj keď sa to môže zdať ako nedôležitá časť procesu, je to asi najdôležitejšie. Modlite sa za Božiu vôľu. Požiadajte iných, aby sa modlili za vás. Aj my sami sme to zažili. Keď môj tretí syn mal jeden rok, otehotnela som a mala som mimomaternicové tehotenstvo. Takmer som vykrvácala na smrť. Potom nám povedali, aby sme neotehotneli po dobu najmenej jedného roka (aj keď, lekári nám dôrazne odporúčali, aby som už nikdy neotehotnela). Keď uplynul tento rok, rozhodli sme sa aktívne snažiť o ďalšie tehotenstvo. Prešiel viac ako rok, 17 cyklov. Žiadne tehotenstvo. Modlili sme sa za Božiu vôľu. Naozaj som chcela ďalšie dieťa, no bola som otvorená a začala som predávať všetok svoj detský nábytok a oblečenie. Prestala som si značiť cyklus. Zrazu som si uvedomila, že som nedostala menštruáciu, keď mala prísť. Pretože som nemala presné záznamy, kúpila som si tehotenský test. Bola som šokovaná, keď som zistila, že je pozitívny! Nikdy nepodceňujte silu modlitby.

Merajte si bazálnu teplotu a vyhodnocujte si hlienový obraz, aby ste vedeli určiť, či má manželka naozaj ovuláciu.

Venujte pozornosť výžive. Pre viac informácií k tejto téme, môžem vrelo odporučiť vynikajúcu knihu od Marilyn M. Shannonovej Plodnosť, cykly a výživa (pozn. prekl.: knihu je možné zadovážiť si cez Ligu pár páru na Slovensku tu).

Vyhľadajte špecialistu na plodnosť. NaProTECHNOLOGY pomohla mnohým ženám otehotnieť. Pre viac informácií o NaProTECHNOLOGY (v preklade Technológia prirodzeného počatia) navštívte webovú stránku: www.plodar.sk .

Nesúhlaste s nemorálnymi praktikami pre analýzu spermií. Použite morálne postupy na posilnenie manželského aktu; nenahrádzajte ho. Pre analýzu spermií môže pár použiť metódu Sims-Huhner na zber semena (pri ktorej má pár normálny manželský akt a použije pri ňom kondóm s dierkami na zachovanie plodného aspektu manželského aktu, no stále zhromaždí spermie pre analýzu).

Lieky na plodnosť sú prijateľné, pokiaľ pár nesúhlasí so selektívnym potratom v prípade viacpočetného tehotenstva.

Umelá inseminácia a umelé oplodnenie (IVF) nie sú morálne prijateľné (viď KKC 2376-2377), pretože vynechávajú zjednocujúci aspekt manželského aktu.

Zvážte adopciu: V KKC 2379 sa uvádza: „Manželia, ktorí po vyčerpaní oprávnených prostriedkov lekárskej vedy naďalej trpia neplodnosťou, majú sa spojiť s Pánovým krížom, prameňom každej duchovnej plodnosti. Môžu prejaviť svoju veľkodušnosť tým, že si adoptujú opustené deti alebo budú vykonávať náročné služby v prospech blížneho.“

http://catholicmom.com/2011/05/21/desperately-seeking-pregnancy/

Ellen Gable Hrkach

Preložila: Júlia Kavcová

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno