Sebecká láska k horám

0
307

S manželom sme sa na svadobnú cestu rozhodli odísť do Indočíny a našou prvou zastávkou bol Vietnam. V hlavnom meste som manželovi navrhla a presviedčala ho, aby sme ďalej putovali na sever k prekrásnym vietnamským horám zvaným Sapa. Veď sme tak blízko! K horám som sa vždy utiekala a nazývala ich mojim domovom. Boli pre mňa ochranou, výzvou a dodávali mi kyslík v každej forme. Nemohla som tieto vietnamské len tak minúť, a nevidieť na živo prekrásne terasovité ryžové polia.

Manžel súhlasil napriek nepriaznivému počasiu. Následne sme desať hodín cestovali vlakom v kupé, kde takmer z každej strany na nás fúkala silná a nepríjemná klíma, ktorá sa nedala vypnúť. Už vo vlaku sa manžel necítil dobre a sprevádzali ho prvé príznaky choroby. Sedela som na posteli a vyčítala si, že toto všetko vzniklo pre moju sebeckú túžbu. Aj keď som klímu prekryla igelitovými taškami polepenými leukoplastmi a batohmi prekryla všetky otvory na dverách, manžel sa cítil rovnako zle.

Celú cestu i noc som bola hore a rozmýšľala. Čo by sa stalo, ak by sme tam nešli? O čo by som bola ukrátená? Do manželstva sme vstúpili po veľmi krátkom čase. Azda som si navrávala, že môcť byť dobrou manželkou nebude také zložité. Vedela som, že sa chcem snažiť o jeho šťastie, no napriek tomu, moje túžby prevyšovali, a presviedčala som samú seba, že to tak nie je.

Nakoniec sa nám podarilo dostať k vietnamským horám. Najprv sme veľa nevideli pre hustú hmlu, ale postupne sa počas dňa ukázali tie vysoké fešandy v plnej kráse a šate. Sprevádzal ma manželov každý krok, dýchal mi do tváre a jeho oči sledovali každú moju reakciu. Jediné, na čo čakal, bol môj široký úsmev a iskričky v očiach. Nepozeral na hory svojimi očami, ale tými mojimi. Nepotreboval ich vidieť, lebo vedel z mojej tváre vyčítať, že sú krásne a nezabudnuteľné. To mu úplne stačilo.

Raz som dostala otázku, kto ma v živote inšpiruje. Jednoznačne som odpovedala, že môj muž, ktorý svojim správaním robí zo mňa krajšieho človeka, lepšiu manželku. Spomínajúc na noc v onom vietnamskom kupé, už viem, že môj pravý domov cestoval so mnou a cestuje so mnou každý deň.

Foto: pixabay.com

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno