Večerný rituál pre zdravé manželstvo

1
377

Spoločný večerný pohárik udržiava vzťah páru funkčný.

Znie to ako z amerického seriálu, ale pravidelný večerný pohárik mi udržiava manželstvo.

Nie, netrápim sa svojím nešťastným životom, ktorý potrebujem utápať v alkohole. A ani nevítam svojho manžela vo dverách v zástere a s pohárom miešaného nápoja v ruke. Ale som matka a manželka a som presvedčená, že hodinka, ktorú trávim každý večer popíjajúc kokteil s mojím manželom, posilňuje puto medzi nami.

Sme manželia už takmer desať rokov. Máme dvoch chlapčekov (3 a 6 rokov) a život je chaos. S manželom mám neustále pocit, že sme preťažení, vystresovaní a nestíhame. Deň nemá dosť hodín na to, aby sme pokryli nevyhnutné úlohy z našich zoznamov, nie to ešte veci, ktoré by sme robili radi. Poznáte to – napríklad koníčky.

Viem, že nie sme jediní, ktorí s niečím takým zápasia. Dospelí v našom veku majú priemerne 4,1 hodiny denne na voľnočasové aktivity – vrátane sociálnych sietí, návštevy posilňovne, čítania a stretávania sa s priateľmi. A ten čas vie zbehnúť tak rýchlo! Všetci sa veľmi snažíme a skúšame byť najlepší vo všetkom, čo robíme. Tak by to malo byť. Ale keď sa spustí všetok hluk a na naše hlavy sa začnú sypať požiadavky, je to náš vzťah, ktorý trpí najviac. Sme si jeden druhým istí. Ale, čo je ešte horšie, myslíme si, že je jasné, že budeme schopní náš vzťah obnoviť, keď sa raz náš život spomalí.

Pravda je však asi taká, že život sa nikdy skutočne nespomalí. A čo sa stane ak, povedzme o sedemnásť rokov, keď sa veci možno trošku upokoja, nebudeme schopní náš vzťah obnoviť, lebo už nebudeme vedieť ako? Čo ak zabudneme, ako spolu komunikovať? Čo ak prepasieme kusisko z partnerovho života a stratíme mnoho rokov, ktoré sa už nedajú vrátiť späť?

Musí nám záležať v prvom rade na našom manželstve. Ale spoločné večery mimo domu, pestúnky k deťom a čas len pre seba sa hľadá ťažko. A preto sme sa zamerali na večerné koktaily.

V našej spoločnosti sa o kultúre pitia koktailov veľmi nehovorí. Síce milujeme úžasné špeciálne drinky a nástenky na Pintereste propagujúce nové recepty sú veľmi populárne. Aj vyraziť si na drink s priateľmi sa podporuje. Ale priznať sa k pravidelnému pitiu koktailov doma je stále tak trochu tabu. Samozrejme, že manžel a ja nepotrebujeme alkohol, aby sme sa mohli porozprávať. Dokážeme spolu vychádzať bez ohľadu na to či sme si vypili. Ale zvyk vychutnať si spoločnú hodinku popíjajúc koktail nás upozorňuje na to, aby sme spomalili a dali tomu druhému prioritu.

Naša koktailová hodinka sa vyvýjala organicky. Nikdy sme si s manželom tento náš zvyk formálne nestanovili a ani sme o ňom priveľa nehovorili. Ale ak by som mala označiť jeho možný začiatok, spomenula by som si na dni strávené s mojimi rodičmi pri jazere.

Moji rodičia sú žiarivým príkladom manželstva už takmer 45 rokov. Napriek armádnemu životnému štýlu, trom deťom, mnohým sťahovaniam a všetkým ťažkostiam, ktoré prináša život a starnúci členovia rodiny, ostali šťastne zosobášení. Stále sa každý deň tešia na to, že sa spolu stretnú a porozprávajú.

O niekoľko pre nás búrlivých rokov neskôr, prichádzame teraz s mojim stoickým manželom navštevovať mojich rodičov a nasávame všetko o ich živote. Hľadíme na ich vzájomnú lásku a na to ako posilňuje každého v ich blízkosti. Hľadíme na ich život, uvoľnený a laserovo presne zameraný na to, čo je skutočne dôležité a hľadíme na to, ako venujú svoj čas ľuďom vo svojom okolí tým, že sa zapájajú do zmysluplných rozhovorov.

Pre mojich rodičov je koktailová hodinka signálom pre ich hostí a členov domácnosti, že je čas odložiť iPady, časopisy, telefóny a knihy a zísť sa. Je čas „pripojiť sa“ navzájom.

Koktailová hodinka je spúšťačom – na tom či sa k slovu dostáva aj alkohol záleží málo. V dome, ktorý moji rodičia majú pri jazere sa všetci schádzame, keď slnko zapadá za vodnú hladinu. Rozprávajú sa tu príbehy, riešia sa vážne veci, vedú sa rodinné vojny a zdieľa sa mnoho zmysluplných chvíľ. Je prirodzené, že sa s manželom pokúšame preniesť práve tieto magické chvíle aj do našej vlastnej rodiny.

Takže teraz, po celodennej práci, prichádza podvečerná hodinka, keď si užívame drahocenný život. Posvätná chvíľka kľudu pred večernou rutinou večere, ukladania detí do postelí, sledovania televízie alebo spoločenských aktivít. Namiesto toho, aby sme tento čas zahodili prezeraním Facebooku, listovaním v časopise alebo telefonovaním, si s manželom dáme pohárik, spolu, doma. Je to moja najobľúbeniejšia časť dňa.

Spoločné zladenie, ktoré sa medzi mnou a manželom deje počas tohto času, je posvätné. Či už pri pohári vína alebo iného zručne namiešaného nápoja si spolu posedíme, kým sa naše deti pri nás hrajú. Občas sa objímeme; občas sedíme oproti sebe, ale vždy sa spolu rozprávame.

Opäť prechádzame cez svoj deň: to dobré, zlé, všedné i veľmi dôležité. V týchto chvíľach sa rozprávame o víkendových plánoch a o nádejách do budúcnosti. Občas príjmeme rozhodnutia o výchove detí, nastavíme rozpočet pre projekt vylepšenia nášho domova alebo plánujeme spoločnú dovolenku.

Už samotný rituál nás pozýva na spoluprácu. Radi spolu skúšame nové recepty na kokteily, hľadáme nápady a diskutujeme o tom, ktoré kokteily sa hodia k práve prebiehajúcemu ročnému obdobiu. Je to kreatívna činnosť, kde nás stmeľuje dokonca aj príprava a prijímanie rozhodnutí.

Sedíme spolu pri cinkajúcich ľadových kockách a sústredíme sa na prítomnú chvíľu. Jeden spoločný drink pri podvečernom svetle v úžasnom kľude. Je to zvyk, vďaka ktorému je nasledujúci chaos našich životov zvládnuteľnejší. Život popri nás len tak neprechádza, ak si každý deň nájdeme čas na reflexiu a budovanie vzťahu.

Pri naliatych nápojoch, keď spomalíme a nájdeme si chvíľu na zhodnotenie toho, čo sme spolu vytvorili, sa život dostáva späť do centra pozornosti. Ja sa sústredím na neho – on sa sústredí na mňa. Pri životnom štýle, keď mnoho času trávime posielaním si úloh e-mailom („Tu je linka na prihlásenie detí na futbal.“ „Tu je poznámka o dni otvorených dverí na novej škole nášho syna.“ „Rozmýšľam nad refinancovaním našej hypotéky. Môžeš sa pozrieť na tieto dokumenty?“), je tento čas – keď sa rozprávame osobne, držiac sa pri tom za ruky alebo pohodlne rozvalení oproti sebe v kreslách – to, čo nám život ponúka. Opäť sa z nás stáva tím.

Nie každý pár potrebuje koktailovú hodinku. Možno pre vás bude fungovať prechádza alebo spoločné sledovanie seriálu, o ktorom sa potom budete rozprávať. Nezáleží na aktivite, ale každý pár potrebuje tento čas opätovného zbližovania. My sme proste len prebrali zvyk z 50-tych rokov a funguje nám.

 

http://verilymag.com/2015/08/cocktail-hour-marriage-advice-relationships-romance

Preklad: Ľubica Neupauerová, fotografia: pixabay.com

1 komentár

  1. Rodina, ktorá sa spolu modlí, zostáva jednotná. A len takáto rodina. Žiadna koktejlová ani seriálová ani iná. Iná cesta k dokonalosti ako modlitba neexistuje. Ani pokiaľ ide o rodinu.

    Neostaňte pri koktejloch. Je tu okrem tohto sveta aj svet neviditeľný. Diabol sa nás snaží učičíkať, že modlitba je prežitok a nepotrebná. Opak je pravdou. Modlime sa k Duchu Svätému, aby nám dal pravú múdrosť a pomáhal odhaľovať klamstvá tohto sveta.

    Celý deň obetovaný na Božiu slávu sa stáva aj pri búrkach kľudným. Len musíme prestať nasledovať vlastnú vôľu a vnímať a sústrediť sa na tú Božiu.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno