Blog: Asi som ako Marta…

0
156

“Pán jej odpovedal: „Marta, Marta, staráš sa a znepokojuješ pre mnohé veci, len jedno je potrebné…” Lk 10, 41 – 42

Mám rada vianočné sviatky. Mám rada Vianoce v našej mladej rodinke. Mám rada môj zoznam úloh (rozdelený na týždne a tesne pred vianocami na dni), ktorý si vytvorím na začiatku adventu a z ktorého postupne vyškrtávame urobené veci – upratané miestnosti, poličky, upečené druhy koláčov, zoznam darčekov pre členov našich rodín…

Rada sa s deťmi pripravujem na Vianoce aj tak svetsky – vyrobíme si papierové ozdoby, ponožkových snehuliakov…

Mám rada spoločne prebdené noci s mojim milým manželom kvôli splneniu úloh z môjho zoznamu – piatok sušíme ovocie, umývame formičky a kuchyňu po pečení s dvomi pomocníkmi do 6 rokov a s dvojičkami do jedného roka, sobotu lúskame orechy (on), balíme darčeky (ja), porcujeme suché koláčiky do krabičiek…

Mám rada taký ten letmý predvianočný zhon…

Hm, a potom ma z tejto idylky vytrhnú myšlienky a možno i nejaké články a ja rozmýšlam, či toto moje a naše chystanie nie je hriešne a nesprávne. Premýšlam, ako sa s tým vysporiadať. Je niečo zlé na chystaní sa na Vianoce? Veď bez perníčkov a stromčeka by sa mi to “nerátalo”. Mne aj tá samotná príprava robí radosť.

Uvedomila som si však, že ide najmä o úmysel, pre ktorý toto všetko chystáme a o mieru a vážnosť, ktorú prikladáme týmto materiálnym veciam. Je pravda, že keby to bolo len takéto jednostranné, bolo by to málo. Teším sa, že sme sa tento advent stihli večer s deťmi pomodliť, že sme Ježiškovi chystali poklad z dobrých skutkov, že sme si čítali o svätých a obdivovali ich hrdinské skutky. Naozaj by ostalo v mojom vnútri prázdno, keby to všetko bolo len o “chystačkách”. Atmosféra s perníčkami a stromčekom je dôležitá, ale ozajstná je len vtedy, keď má svoju hĺbku.

A teším sa – ako hovoria tí moji dvaja starší pomocníci – všetko to chystáme “pre Ježiška”!

 

Ďakujem Ti, Ježiš, že nám dávaš aj čas príprav, ktoré znásobujú našu radosť. Ďakujem Ti, že aj takto Ti môžeme prejavovať lásku a ty dávaš zmysel našej bohatej štedrovečernej večeri. Amen!

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno