Recenzia knihy: Moje túžby, tvoje túžby

0
690

moje-túžbyAutor W. F. Harley, Jr., PhD. pôsobí ako klinický psychológ a manželský poradca vo White Bear Lake v štáte Minnesota (USA). Počas svojej dvadsaťpäťročnej praxe pomohol mnohým manželským párom prekonať konflikty, obnoviť ich lásku a zabrániť rozpadu manželstva. Svoje metódy popísal vo viacerých publikáciach a článkoch.

Kniha Moje túžby, tvoje túžby sa po vydaní okamžite stala bestsellerom a bola preložená do mnohých jazykov. Autor v nej vysvetľuje, že manželstvo môže fungovať dobre len vtedy, keď si manželia uvedomujú potreby svojho partnera a učia sa ich napĺňať.

Určite však neradí len ako teoretik, dôkazom je jeho šťastné a spokojné tridsaťročné manželstvo s milovanou manželkou Joyce.

„Muži musia pochopiť základnú pravdu, že pre ženy je cit dôležitý preň samotný. Ženy milujú pocit, ktorý sprevádza rovnako dávanie ako prijímanie prejavov náklonnosti, ktorý však nemá nič spoločné so sexom.“ (s. 39-40)

V tejto knihe som naozaj našla skvelé a užitočné informácie o manželstve. Myslím si, že pre manželov je to skutočne inštrukčné čítanie a nabáda k hodnoteniu a uvažovaniu nad vlastným manželstvom. Veľmi ma zaujal pojem „citová banka“, v ktorej máme podľa Dr. Harleyho množstvo rozličných účtov. „Vždy, keď s istým človekom prichádzame do kontaktu, má možnosť buď vyberať alebo vkladať prostriedky na účet, ktorý má v našej Citovej banke vedený. Stretnutia, ktoré nám prinášajú uspokojenie, predstavujú vklady, a bolestné skúsenosti naopak predstavujú výbery.“ (s. 23)

Na konci knihy sa tiež nachádza dotazník o emocionálnych potrebách, ktorý si manželia môžu vyplniť. Dokáže odhaliť najvýznamnejšie emocionálne potreby a to, do akej miery je váš partner v ich napĺňaní úspešný. Táto kniha o manželstve je jednoducho úžasná. Nepochybujem, že manželia, ktorí si publikáciu renomovaného amerického psychológa prečítajú, budú mať záujem meniť svoje manželstvo k lepšiemu.

kupit-na-02

Autor recenzie: Ria Ratajová

Bibliografický popis: HARLEY, W. F. 2013. Moje túžby, tvoje túžby [His Needs, Her Needs], Bratislava : Porta Libri, 237 s., brožovaná väzba, ISBN 978-80-89067-73-2.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno