Veslovanie pre Sýriu – akcia pre Vás na koniec tohto týždňa

0
68

Osudy ľudí na Blízkom východe nám nie sú ľahostajné. Na pomoc utečencom z týchto končín prichádza aj nepretržitá 24-hodinová akcia Veslovanie pre Sýriu. Odštartuje sa tento piatok, 20. marca o 14.00 na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave na Kostolnej 1 a skončí v sobotu 21. marca o 14.00.

Viac nám povie dekan Teologickej fakulty, ThLic.  Mgr. Miloš Lichner SJ, D.Th.

Prečo potrebuje Blízky východ našu pomoc?

Blízky východ je najmä v poslednom období ťažko skúšaným regiónom – rôzne politické systémy, ktoré nie vždy korešpondujú s našimi demokratickými princípmi, viaceré vojnové konflikty spôsobujú utrpenie veľkého množstva nevinných ľudí. Zvlášť Sýria je v tomto ohľade veľmi skúšaným regiónom. Pre nás kresťanov má Syria aj veľký význam z hľadiska naších kresťanských dejín. V tomto som veľmi vďačný mojim spolužiakom a spolubratom jezuitom z krajín Blízkeho východu, s ktorými sme často rozprávali o ich životnej situácii a o ich histórii.

Pred čím utekajú obyvatelia Sýrie?

Ľudia od nepamäti utekajú z nepriaznivého prostredia, z prostredia zasiahnutého vojnou alebo prírodným nešťastím, v ktorom ich rodiny, ich blízki, ich deti trpia. V Sýrii je skutočne veľmi ťažká situácia a zasiahnutí sú ľudia všetkých vierovyznaní – predovšetkým deti, starci, chorí… obyčajní ľudia. Vieme, že asi jedna osmina obyvateľov Sýrie musela opustiť svoje domovy a za posledný polrok tri milióny ľudí z tejto krajiny zanechali svoje obydlia, aby si zachránili aspoň svoj život a životy svojich najbližších.

Ako môžeme pomôcť utečencom my zo Slovenska?

Akciou Veslovanie pre Sýriu chceme konkrétne napomôcť vybudovaniu kliniky v meste Qaryatayn. V regióne s vyše 100 tisíc obyvateľmi podobné zariadenie neexistuje a potrebujú ho tak chorí, starí, ako aj zranení civilisti. Pomôcť sa dá finančne, a to zakúpením 20 minútového slotu na veslovanie cez veslovanie.ludialudom.sk alebo priamo zaslaním finančného príspevku cez www.ludialudom/syria. Tí, ktorí prídu zo záujmu na našu Teologickú fakultu, budú môcť prispieť priamo na mieste. Ide o konkrétnu formu pomoci na konkrétne miesto. Tu by som rád poďakoval priateľom z portálu ĽudiaĽuďom, ktorých nasadenie za náš spoločný projekt bolo od prvej chvíle veľmi, skutočne veľmi silné; veľmi si vážim ich zaangažovanosť.

Čo čaká účastníkov akcie Veslovanie pre Sýriu?

Nuž, účastníkov čakajú dva veslárske trenažéry, na ktorých sa budú záujemcovia striedať v 20-minútových intervaloch. Prvý trenažér pôjde 24 hodín bez prestávky a druhý bude k dispozícii pre tých, ktorí by si chceli zaveslovať iba pár minúť, vyskúšať si to. K dispozícii budú aj viacerí slovenskí reprezentanti vo veslovaní, ktorí pomôžu záujemcom a ktorí budú tiež veslovať. Veslovací slot je možné si vydražiť alebo zakúpiť na portáli veslovanie.ludialudom.sk. Vyvolávacia cena sa pohybuje od jedného do 20 eur. Prispieť sa však dá aj finančným darom cez portál ludialudom.sk/syria alebo priamo na podujatí. Samozrejme, že zbierku neuzatvárame, ale ponúkame možnosť finančného príspevku aj v určitom krátkom období po skončení akcie.

Prečo práve „veslovanie“?

Na začiatku sme premýšlali aj o inom spôsobe, napríklad na stacionárnom bycikli, ale uvedomili sme si, že veslársky trenažér vlastne najlepšie symoblizuje loď. Loď, na ktorej väčšina utečencov uniká smerom k lepšej budúcnosti. Skoro všetky podporné akcie sú formou benefičných koncertov. My sme zámerne zvolili formu určitej fyzickej námahy. Tými 20 minútami tak vlastne vyjadríme, že nám nie je osud utečencov ľahostajný – oni trávia celé dni a noci alebo na loďke alebo skrytí v aute, sú vyčerpaní a unavení. Tá 20-minútova únava je symoblickým pripomenutím si tejto skutočnosti.

 

Aký je program? Bude sa niečo diať aj cez noc (keď je to nepretržitá 24-hodinová akcia)?

Pripravili sme viaceré zaujímavé akcie. Už okrem samotného veslovania, kde budú veslovať zaujímavé slovenské osobnosti, ako napríklad dekani všetkých teologických fakúlt na Slovensku, či dekani a rektori iných fakúlt a univerzít, to budú aj známi šporotovci ako napríkald Ján Žiška, ktorý reprezentoval Slovensko vo veslovaní na dvoch olympiádach. O 15h bude diskusia s názvom Krízové oblasti, rozvojová pomoc a migračná politika. Hosťami budú:  Bernard Priecel z Migračného úradu a prof. Vladimír Krčméry, ktorý predstaví kliniku bl. Zdenky Schelingovej v Erbile. O 17h to bude fotografická prezentácia s názvom Situácia utečencov na Blízkom východe, ktorú pripravil a bude na nej aj prítomný známy fotograf Tony Frič. O 18h to bude blok zaujímavých dokumnetárnych filmov. Na 21h  sme pripravili debatu s názvom Pomoc pre Sýriu – situácia a východiská. Hosťami budú:  J.E. Mons. Cyril Vasiľ SJ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi a sr. Carol Cooke Eid, zo Sýrie, s ktorou som od začiatku v kontakte pri príprave projektu pomoci. O 23h začne krížová cesta, ktorú si pripravujú rodiny z našich Rodinných svätých omší – RSO pri našom jezuitskom kostole. Osobne sa teším aj tejto duchovnej forme pomoci, pretože viacerí z týchto rodín si navyše prídu aj osobne zaveslovať. O polnoci bude polnočná gréckokatolícka svätá liturgia, ktorú bude sláviť otec arcibiskup Cyril.

Na sobotu ráno pripravujeme sýrske raňajky, vďaka pomoci Slovenskej katolíckej charity sme zabezpečili pomoc zo strany utečencov žijúcich na Slovensku. Bude možnosť ochutnať východné špeciality a zároveň sa s týmito ľuďmi porozprávať o ich úteku, či fakte, že časť ich rodín stále ostala v ohrozených krajinách. Pripravený bude aj detský kútik – priestor bude pre celé rodiny.

 

Účastníci sú pozvaní absolvovať celý 24-hodinový program alebo sa ráta s tým, že ľudia budú prichádzať a odchádzať?

Každý záujemca môže stráviť na našej Teologickej fakulte toľko času, koľko bude môcť, preto sme aj pripravili bohatý program, kde, ako dúfam, si každý nájde niečo, čo ho zaujme. Čo je pre nás najdôležitejšie, keď si dovolím povedať za celý organizačný tím, je pomoc tým, ktorí to skutočne veľmi potrebujú; rád by som preto záverom osobne pozval každého čitateľa, aby vhodnou formou podporil tento náš projekt Veslovania pre Sýriu.

Za rozhovor ďakuje Jana Solárová

 

Program Veslovania pre Sýriu:

Piatok 20. marca

14.00 – začiatok veslovacieho maratónu

15.00 – Krízové oblasti, rozvojová pomoc a migračná politika (diskusia), hostia:  Bernard Priecel (Migračný úrad), prof. Vladimír Krčméry

17.00 – Situácia utečencov na Blízkom východe (fotografická prezentácia, Tony Frič)

18.00 – blok dokumentárnych filmov

21.00 – Pomoc pre Sýriu – situácia a východiská (diskusia), hostia:  J.E. Mons. Cyril Vasiľ SJ, (sekretár Kongregácie pre východné cirkvi), sr. Carol Cooke Eid zo Sýrie

23.00 – krížová cesta

24.00 – gréckokatolícka svätá liturgia

 

Sobota 21. marca

Sýrske raňajky s utečencami žijúcimi na Slovensku

Úvodná fotografia: www.pixabay.xom

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno