Zásady etikety pre udržiavanie kontaktu s priateľmi, ktorí už majú deti

0
190

začnú mať deti. Niektorí ľudia akoby v sebe prirodzene mali to správne načasovanie pre rodičovstvo. Tento fakt však neplatí pre každého a môže vyvolať rôzne ošemetné reakcie typu: „Prepáč, ale čo vlastne mám robiť s dieťaťom na rukách?“ Či už máte okolo seba tzv. „baby boom“ alebo vás to ešte len čaká, ponúka expertka na etiketu Diane Gottsman sedem tipov, ako sa správať k priateľom s deťmi.

 

1. Nie každý má rád deti – a je to úplne v poriadku

 

Pri otázke, či si chcete podržať dieťa v náručí, máte niekoľko možných odpovedí. Ak s tým nemáte žiadny problém, tak smelo do toho! Ale ak vám to nie je po vôli, pokojne môžete odmietnuť. Stačí na to jednoduchá veta: „Tvoje bábätko je síce prekrásne, ale radšej ho budem obdivovať z tvojho náručia.“ Nezabudnite sa popri tom usmievať, aby ste náhodou nevyzerali nahnevane alebo dotknuto. Vaša odpoveď musí byť úprimná a autentická.

 

2. Pripravte sa na návštevu pôrodnice

 

Ak sa chystáte navštíviť čerstvých rodičov do pôrodnice, určite im vopred zavolajte, či niečo nepotrebujú. Je všeobecne známe, že jedlo v nemocniciach nie je práve najchutnejšie a malá pozornosť z vonkajšieho sveta môže len potešiť. Keď už budete v pôrodnici, môžu vám dať podržať bábätko. Nezabudnite si pred tým dobre umyť ruky. V neposlednom rade sa na návšteve nezdržte zbytočne dlho. Čerstvá mamička i otecko môžu byť unavení a trochu i vykoľajení.

 

3. Ak chcete ponúknuť dieťaťu cukrík alebo jedlo, vždy sa vopred spýtajte jeho rodičov

 

Niektoré deti môžu mať rôzne alergie, ktoré si vyžadujú špeciálny typ stravovania. Rodičia budú považovať vaše spýtanie sa za veľmi milé gesto zohľadňujúce stravovacie a zdravotné obmedzenia ich dieťaťa.

 

4. Dávajte si pozor na vašu slovnú zásobu

Deti, ktoré sa ešte len učia rozprávať, budú opakovať všetko, čo od vás počujú. Aj keď sa pohybujete okolo menších detí, ktoré ešte nerozprávajú, je dobré, ak pri nich nenadávate. Navyše to tiež ukazuje úctu a rešpekt k vašim priateľom!

5. Nebojte sa prehovoriť, ak dieťa robí niečo zlé

Je to aj vaša zodpovednosť – ozvať sa ak dieťa robí zle iným rovesníkom, zvieratám alebo ak poškodzuje cudzie veci. Samozrejme, že je najlepšie, ak zasiahne priamo rodič. Ten však nemusí byť vždy prítomný, alebo sa nemusí o danú situáciu starať. Ak uvidíte, že dieťa bije druhé dieťa, ťahá za uši vášho domáceho miláčika alebo maľuje vaše nové tapety, pokojne sa ozvite prísnym hlasom. (A pre budúcnosť zvážte iné miesto na stretnutie.)

6. Je úplne v poriadku, ak na vašu oslavu nepozvete deti

Ak ste hostiteľom večierka, je na vás, aké pravidlá si stanovíte. Aj keď vám niekto zavolá, nemusíte robiť výnimky. Jednoducho povedzte: „Táto oslava je len pre dospelých a nemôžem urobiť výnimku pre jedného a pre druhého nie. Je mi ľúto, že nemôžeš nájsť nikoho na stráženie, ale úplne ťa chápem. Čo keby sme sa stretli osobne niekedy inokedy?“ Na druhej strane by malo byť aj pre rodičov jasné, že ak dostanú pozvánku na oslavu, na ktorej nefigurujú mená ich detí, je daná oslava len pre dospelých. Je netaktné volať hostiteľom a pýtať si výnimku, lebo to môže stavať hostiteľa do nepríjemnej pozície.

7. Neváhajte ponúknuť vašu pomoc

Čerstvé mamičky často ocenia pomoc od svojich kamarátov. Môžete napríklad na chvíľu postrážiť deti, aby si mamička na chvíľu oddýchla, dala si uvoľňujúcu sprchu alebo objednala obľúbené jedlo. Väčšina priateľov uvíta menšiu výpomoc. Neváhajte a ponúknite svoju pomoc.

 

Preklad: Adriána Vandenbossche, http://verilymag.com/etiquette-expert-socializing-with-friends-who-have-kids/

Monica Gabriel je editorka rubriky vzťahov pre magazín Verily a hlavná editorka portálu Verím v lásku. Monica skúma kultúrne trendy a píše o vzťahoch a ženskosti.

Zdroj fotografie: www.pixabay.com