5 znakov, že tvoj priateľ bude skvelým otcom

0
249

Všetci sme sa už v tom problémovom bode ocitli. Ten chlapík sa ti naozaj páči. Naozaj. Lietajú iskry, prekypujete smiechom, konverzácia sa nikdy nevlečie a dokonca aj vaše nezhody sú produktívne. Takže aké sú vyhliadky vášho vzťahu? Ak si myslíš, že je tým pravým, pod povrchom ostáva ďalšia otázka… Je tiež tým pravým otcom?

Piatimi rokmi manželstva (tri deti!) a vypočutím si nespočetného množstva kamarátok, ktoré sa zdieľali o svojich vzťahoch (pretože o tom sa rady rozprávame, keď jeme zmrzlinu, nie?), som zhromaždila päť znakov toho, ako odhadnúť, či tvoj priateľ bude skvelým otcom.

Počúva

Vie počúvať? Nemusí byť mnohovravný na to, aby vedel načúvať! Keď máš naozaj niečo na srdci a na mysli, odloží svoje vlastné a svetské myšlienky, obavy a naladí sa len na teba?

Dobrí otcovia sú skvelými poslucháčmi. Začínajú súcitným počúvaním svojej manželky, či už je tehotná, alebo spoločne idú cestou adopcie. Počúvajú plač svojho dieťaťa, jeho boliačky a vzlyky. Načúvajú svojmu vlastnému vnútornému sprievodcovi, čo sa týka milovania a vedenia svojich detí slovom a príkladom.

Počúvanie je zručnosť, nie talent. Hovoriť veci ako Mám tak rada, keď ma počúvaš napomáha vzbudzovať u druhého pozornejšie počúvanie. Hovoriť veci ako Nikdy ma nepočúvaš nepomáhajú a druhý z nich cíti len to, že sklamal. Ako to viem? Pokus – omyl (hoci vzťahové štúdie toto tvrdenie tiež podporujú).

Je trpezlivý

Nikto nie je trpezlivý stále. Ale ako je na tom trpezlivosť tvojho priateľa vo všeobecnosti? So svojou matkou, spolupracovníkmi, obsluhujúcim personálom? Rýchlo karhá a napomína?

Dobrí otcovia sú nesmierne trpezliví. Najskôr v privítaní dieťaťa a neskôr vo vyrovnávaní sa s nedostatkom spánku, voľného času a samostatnosti, ktorý rodičovstvo prináša. Málo vecí v živote nás dotlačí na naše limity tak ako dieťa, ktoré sa nedá utíšiť, vzlykajúce batoľa či chaotická domácnosť.

Pestovanie trpezlivosti vyžaduje od tých z nás, ktorí nie sú požehnaní dokonalou povahou, prax a čas. Môže to vyzerať ako konštantný vzorec: nádych – zadržať dych – výdych.

Je obetavý

Keď spolu najskôr chodíme a zažívame, aké úžasné je byť v spoločnosti toho druhého, výraz obetavý sa zdá byť staromódnym, nehovoriac o jeho irelevantnosti. Ako sa však náš vzťah vyvíja, objavujú sa drobné nepríjemnosti a rýchlo prerastajú vyložene do ťažkostí — dokonca až do zraňujúcich hádok.

Dobrí otcovia sú pripravení obetovať sa. Ich život sa točí okolo ich detí a manželky. Všetko ostatné je druhoradé, dokonca aj oni sami. Ak nie je pripravený obetovať sa v malej miere, keď spolu chodíte, je nepravdepodobné, že sa tento vzorec zmení, keď je v stávke ešte viac.

Myšlienka o obete sa objaví vtedy, keď sa rozhodneme uprednostniť tú druhú osobu. Jej potreby. Jej túžby. Jej iracionálne priania. Samozrejme, nikto si nechce za manžela/manželku vziať rohožku alebo sa ňou stať! Obeta je možnosťou ukázať silu lásky prostredníctvom pokory.

Má zmysel pre humor

Je to Lukáš Latinák v prestrojení? Zmysel pre humor nie je obmedzený na znamenité vtipy a zábavné hlášky. Človek, ktorý sa dokáže smiať sám na sebe má ten najlepší zmysel pre humor.

Dobrí otcovia si cenia život – a to je zmysel pre humor sám o sebe. Je to o niečom viac než o schopnosti smiať sa, keď na vás niekto vyprázdni svoj močový mechúr. Niekoľkokrát. Je to o povzbudzovaní svojich detí, aby sa nebáli zlyhania a tiež sa na sebe zasmiali. Ide o to vštepovať do nich predstavu, že ich hodnota je založená na láske, nie na dokonalosti.

Hlboký zmysel pre humor znamená, že mu neprekáža priznať si chybu alebo priznať, že jeho postup zlyhal na celej čiare. Jeho sebadôvera má korene hlbšie než v imidži dokonalej organizovanosti či úspechu. Môže prežiť i neúspech. A neskôr sa na ňom zasmiať!

Pracuje usilovne

Je samozrejmé, že všetky chceme mužov, ktorí ako naši partneri a manželia tvrdo pracujú. Môže usilovne pracovať ako umelec alebo chirurg; nejde o názov pracovnej pozície ale o snahu, ktorú do práce vkladá. Je motivovaný byť tým najlepším, akým vo svojom odbore dokáže?

Usilovná práca preniká všetky ďalšie skvelé otcovské vlastnosti a pridáva k nim ešte jednu: statočnosť. Zotrvať v behu na dlhú trať. Vytrvať v láske, vytrvať napriek výzvam. Dobrí otcovia pracujú usilovne, vždy. Keď vidíš, že tvoj priateľ tvrdo pracuje vo svojom povolaní, škole alebo na vašom vzťahu, sú vysoké šance, že bude tiež tvrdo pracovať na tom, aby bol aj vzorným otcom.

Byť otcom je celoživotnou cestou. Keď vám za pevné základy bude slúžiť týchto päť charakteristík, môže byť táto cesta nádherná.

 

http://verilymag.com/5-signs-your-boyfriend-will-be-a-great-dad/, preklad: Soňa Záňová, Zdroj fotografie:www.pixabay.com