Morálne dilemy: Potrebujete bločik?

4
1392

Dobrý deň, robíme s manželom prerábku rodičovského domu, čo v praxi znamená aj nákup stavebného materiálu a zaplatenie robotníkov. Na každom kroku dostávame otázku: Potrebujete bločik? Ako by mal kresťan zareagovať?

Inými slovami ide teda o otázku, či chcete zaplatiť DPH. V tejto veci sa má kresťan držať Ježišových slov: „Dávajte teda, čo je cisárovo, cisárovi, a čo je Božie, Bohu“ (Mt 22,21). „Spolunažívanie medzi ľuďmi nemôže byť usporiadané a plodné bez zákonitej autority“ (Ján XXIII., encykl. Pacem in terris, 46), ktorá sa v prvom rade stará o spoločné dobro všetkých (napr. zdravotníctvo, školstvo, cesty). Spravodlivosť vyžaduje, aby sa občania zo svojich príjmov skladali na fungovanie takejto autority. Neplatenie daní (napríklad nákupom stavebného materiálu bez „bločika“) tejto spravodlivej požiadavke odporuje, preto by Kristov učeník „bločik“ mal požadovať.

 

 

Hľadáte odpovede na teologické otázky? Pýtajte sa prostredníctvom mailovej adresy info@zastolom.sk.

Úvodná fotografia: www.pixabay.com

4 komentárov

  1. jeden z nastrojou demokracie je aj obcianska neposlusnost a neplatenie dani. Je to jedna zo zbrani obcanov proti svojvoli a rozkradaniu zo strany vlady. Takze podla mna neplatenie DPH, je legitimne ak mam pocit, ze ho lepsie pouzijem.

  2. hm… mne bolo knazom- tiez reholnikom, povedane,ze vtedy ak som si ista, ze stat nespravuju ludia cestni a ze peniaze ( aj tie moje) idu kade tade len nie tam kam maju, ked su preukazane podvody, nemusim to takto robit, tzn. riesit vsetko cez blocky. pri prerabke domu by to znamenalo aj to ze nikomu nemozem dat peniaze na ruku bez faktury, to by znamenalo, ze kazdu sichtu by musel zdanit. za prerabku by zaplatil clovek raz tolko potom. momentalne je to v nasom state nerealne, zial tak su nastavene podmienky. ked idem kupit od farmarky mlieko, zo zakona mi musi dat blok a zdanit. nikto to nerobi, lebo by farmari neprezili keby mali este 2€ za 10 vajec zdanit. hned v susednom state su farmari od tohto oslobodeni. myslim, ze Boh ocakava od nas aj zdravy rozum 😀

  3. absolutne nemam ziadnu moralnu dilemu, zila som aj v inych krajinach kde platit dane mi bolo ctou. Bolo vidiet, ze peniaze z dani idu tam kam maju. Na Slovensku nic z vybrateho neostava pre spolocne dobro. Z vyzbieranych penazi sa platia nepodarene projekty, milionove nezmysly a to uz bez stipky hanby. Hriech by bolo dalej toto zbojstvo podporovat.

  4. Nástroj občianskej neposlušnosti je aj fyzická likvidácia nespravodlivého tyranského vládcu. Sú prípady, kedy je takýto skutok, pri splnení istých podmienok, morálne v poriadku, teda ide o čnostný čin (napr. s operáciou Valkýra, ktorá uskutočnila neúspešný atentát na Hitlera v roku 1944, pravdepodobne dopredu súhlasil aj sv. pápež Pius XII., ktorého atentátnici kontaktovali).

    V prípadoch, keď máme dojem, že naša vláda je nespravodlivá, je správne takúto situáciu riešiť, ale aby riešenie bolo morálne, je potrebné pri výbere prostriedkov zachovať dve zásady:
    1. primeranosť
    2. ich následnosť: začať tými menej závažnými a legálnymi, teda zvoliť inú vládu vo voľbách, organizovať petície, občianske združenia a formy legálneho občianskeho nátlaku.

    Máte pravdu, že v niektorých západných krajinách mnohé verejné služby pre spoločné dobro a správa krajiny fungujú lepšie ako na Slovensku. Ale aby sme boli spravodliví, treba uznať, že na Slovensku nemocnice, školy, cestné komunikácie atď. evidentne máme, tak je spravodlivé podieľať sa na ich financovaní. Evanjeliová odpoveď nie je riešiť nespravodlivosť nespravodlivosťou. Kresťan je povolaný „byť dokonalý ako nebeský Otec,“ (Mt 5,48) ako hovorí Kristus, „byť soľ zeme a svetlo sveta,“ (Mt 5,13-14) a to aj vtedy, keď mu to v ľudských očiach „vyjde na škodu“ (Ž 15,4).

    Na záver, len mimochodom, na Slovensku je predaj poľnohospodárskych prebytkov do istej výšky tiež oslobodený od dane z príjmov.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno