Predstavte v tomto Advente deťom týchto 6 svätých

0
1274

Rodiny po celom svete sa pripravujú na oslavu narodenia Ježiša Krista. Často sú tak zamerané na prípravy, že si nestihnú pripomenúť významných svätcov, ktorých oslavujeme práve počas Adventu. Ich životy môžu byť hodnotným posolstvom pre vaše deti, ale aj pre vás.

Svätý Mikuláš – 6. december

Biskup zo 4. storočia z Byzancie. Dlhé storočia bol uctievaný ako spoľahlivý orodovník. Pripisuje sa mu množstvo zázrakov. Pochádzal zo zámožnej gréckej rodiny. Vo svojej neobyčajnej štedrosti a pokore rád obdarúval ľudí anonymne, na základe čoho sa po svete rozšírila legendárna postava Sinterclass – dnes viac známa ako Santa Claus. Ukážme deťom krásu darovania cez tohto inšpiratívneho svätca.

Svätý Chuan Diego – 9. december

Jeden z najvýznamnejších mexických svätcov, konvertita zo 16. storočia. Panna Mária sa mu zjavila a požiadala ho, aby tlmočil biskupovi jej žiadosť o vybudovanie svätyne na jej počesť. Biskup pochyboval o autentickosti zjavenia a chcel dôkaz. Mária Chuana Diega opäť navštívila a kázala mu natrhať ruže – bolo to v zime – ako znamenie jej návštevy. Keď Chuan Diego rozprestrel svoj plášť, aby ukázal ruže biskupovi, na plášti bol obraz Panny Márie, ktorý dnes poznáme ako obraz Panny Márie Guadalupskej. Biskup mal dôkaz, ktorý chcel, aby postavil svätyňu Panne Márii. Chuan Diego strávil zvyšok života v biednom príbytku blízko kostola starajúc sa o pútnikov, ktorí prichádzali. Jeho príbeh je príbehom neskonalej viery a úplného darovania sa Bohu cez oddanosť Panne Márii.

Panna Mária z Guadalupe  – 12. december

Po zjavení Chuanovi Diegovi je Panna Mária v Mexiku uctievaná ako Naša Pani z Guadalupe. Počas svojich návštev ukázala svoju upokojujúcu materskú tvár. Nielenže rozprávala k Chuanovi Diegovi v jeho rodnom jazyku, ale dala mu dostatok odvahy na to, aby uskutočnil jej pokyny. Jej sviatok v polovici Adventu je výbornou príležitosťou pre deti uctiť si Božiu Matku počas toho, ako očakávame narodenie jej Syna.

Svätá Lucia – 13. december

Táto svätica 4. storočia zomrela počas raného prenasledovania kresťanov. Aj keď o nej nemáme veľa faktických informácií, hovorí sa, že preukázala veľkú statočnosť v dobe, keď vyznávanie kresťanskej viery často znamenalo mučenie a smrť. Jej meno znamená svetlo, preto je patrónkou ľudí s očnými chorobami. Luciina odvaha môže byť pre deti ukážkou, ako zostať pevní vo svojej viere aj vtedy, keď musia čeliť nepríjemnostiam preto, že veria.

 

Svätý Ján z Kríža – 14. december

Tento karmelitánsky kňaz bol mystik, básnik a reformátor. Pre svoje skutky a názory ho odmietali, zavreli na samotke, ale aj to ho zblížilo s Bohom. Mnohé ťažké boje tak v konečnom dôsledku dali silu a dôveryhodnosť jeho dielu, v ktorom zdôrazňoval, že je nevyhnutné prijať kríž a spojiť sa cez neho s Bohom. Život tohto svätca môže byť pre deti lekciou o tom, že akýmkoľvek ťažkostiam budú v živote čeliť, Boh je vždy pri nich.

 

 

Svätý Tomáš apoštol – 21. december

Viac známy ako „Neveriaci Tomáš“. Na príbehu tohto svätca môžeme ukázať deťom, že je v poriadku, ak pochybujú o svojej viere, ale ak prosia o pomoc tohto svätca, nájdu odpovede a silu žiť evanjelium s istotou, že Ježiš je na ich strane.

 

 

https://aleteia.org/2019/12/03/6-saints-to-introduce-to-your-kids-this-advent/

Preklad: -jas-

Obrázky: Shutterstock, aleteia, www.pexels.com

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno