Sú dnešné deti múdrejšie ako rodičia?

0
355

Starecká múdrosť. Skúsenosti spojené s vekom. Mať odžité svoje. Vedieť o živote viac…

Všetky tieto frázy existovali a platili ešte pred pár desaťročiami. Deti získavali najviac múdrosti v detstve od rodičov a starých rodičov. Keď potom začínali hospodáriť sami, viesť svoju vlastnú domácnosť a vychovávať deti, potrebovali rady od starších a skúsenejších. Novomanželia si zariaďovali bývanie a išli sa opýtať otca, keď narazili na prekážku technickú alebo praktickú. Mladá mamička pred pôrodom aj po ňom potrebovala dobré rady od starších žien, aby vedela, ako to chodí. Keď sa narodilo bábätko, stará mama vedela, čo s ním lepšie ako neskúsená mladá mamička.

Skúsenosti sa prirodzene odovzdávali z generácie na generáciu. Mladí potrebovali skúsenosti starších a aj vďaka tejto odkázanosti ich mali v úcte. Vážili si ich rady, neraz získané pádmi a omylmi. A staršia generácia sa mohla práve vďaka tomu cítiť užitočná. Človek v pokročilom veku, hoci aj nevládny a neschopný postarať sa sám o seba, stále bol tým ostrieľaným, múdrejším, ošľahaným životom. Vďaka stareckej múdrosti vyhľadávaným a všeobecne váženým človekom.

Treba, žiaľ, povedať, že dnes už máločo z tohto platí. Všetko sa dá nájsť na internete.

Idete variť? Nájdete si päť receptov a vyberiete z každého to, čo sa vám najviac pozdáva. Máte zdravotný problém? Vyhľadáte si o ňom všetko dostupné a pri návšteve lekára už pomaly môžete poučiť vy jeho, čo by bolo vhodné predpísať a s čím mali iné používateľky internetu negatívne skúsenosti. Možno pokračovať vo vymenovávaní ďalších a ďalších oblastí života, ktoré s ľahkosťou zvládame práve vďaka internetovým stránkam, diskusiám pod článkami a sociálnym sieťam. Vygoogliť sa dá už úplne všetko, môžem si nechať poradiť od človeka z druhého konca sveta, ktorý kedysi riešil ten istý problém, ktorý teraz stojí predo mnou. Vďaka internetu sa svet stal malým, všetci ľudia dostupnými a ľahko kontaktovateľnými, no akoby vymizli tie skutočné vzťahy. Stratila sa závislosť mladých na rodičoch, stratilo sa to, že dcéra potrebuje matku, aby sa opýtala, prečo sa jej „zgrcla“ omáčka, prečo nezakvitli muškáty a prečo sa malý nevie prisať. Syn nepotrebuje otca, aby sa spýtal, aký má použiť vrták, prečo mu tento rok nerodila jabloň, ani ako má na Vianoce zabiť kapra. Nič z tohto sa nepotrebujeme pýtať, lebo všetko sa dá nájsť na internete. A spoľahlivejšie. A z viacerých zdrojov. A možno od ľudí, ktorí majú viac skúseností…

Veľký svet sa zmenšil. Všetko je blízko vďaka internetu.  Ale vzťahy sa oslabili, vzdialenosť medzi najbližšími sa zväčšila. Už sa nepotrebujeme, sme sebestační, všetko si vieme zistiť, vyhľadať, vygoogliť sami. Vďaka internetu.

Na návšteve u prababičky. Vnuk opravuje televízor. „Sa mi to akosi rozladilo, už týždeň mi to nejde, neviem, čo s tým je.“ „Ale babi, veď si to mala len prepnuté na iné hdmi.“ „Keď ja tomu nerozumiem…“ Osemročný pravnuk sa zabaví s mobilom, čo dostala od dcéry. „Waw, babička, ty tu máš také coolové aplikácie!“ „Čo tam mám?“ „No parádne. A aj hry!“ „Jaj, veď ja to mám iba na telefonovanie.“ „Ty ani sms-ky nepíšeš? Naučím ťa to!“ „Ale, ja na to ani riadne nevidím.“

Zručnosť v používaní moderných technológií posunulo deti nad znalosti ich rodičov a starých rodičov. Samozrejme, že dieťa, ktoré sa narodilo do éry mobilov a žije na pulze doby, sleduje najnovšie trendy, sa s veľkou ľahkosťou po krôčikoch prispôsobuje stále sa meniacim technológiám. Táto šikovnosť ale nehovorí nič o múdrosti. Hovorí len o zbehlosti v používaní moderných komunikačných prostriedkov.

Pretláčame technologické znalosti nad múdrosť získanú životom. Starých ľudí považujeme za hlúpučkých, nevieme nič o tom, ako sa žilo pred pár desaťročiami a často sa o to ani nezaujímame.

Čo hovoria štatistiky

  • Podľa viacerých výskumov sú starí ľudia vo všeobecnosti viac ohrození duševnými chorobami, ako sú úzkosti a depresie. Prvou a najvýznamnejšou príčinou týchto chorôb je pocit osamelosti. Treba však podčiarknuť slovo pocit. Pretože človek sa môže cítiť osamelo aj vtedy, keď žije v domácnosti so svojimi deťmi a vnúčatami. A, naopak, taký, kto má rodinu ďaleko, ale nachádza v okolí podporu priateľov a dobrých známych, pocity osamelosti vôbec nemusí zažívať.
  • Medzi pocitmi, ktoré prispievajú k duševnej nepohode starších ľudí, sa okrem hnevu na prvých priečkach ocitli práve pocit neužitočnosti a pocit menejcennosti. Teda pocity, ktoré vie do značnej miery ovplyvniť okolie konkrétneho človeka.
  • Až 35% celkového počtu samovrážd sú samovrahovia nad 60 rokov. Nemôžeme však zabúdať na tých, ktorí síce samovraždu nespáchajú, ale sú veľmi nespokojní so svojim životom a prajú si zomrieť.
  • Mnoho psychických ťažkostí starých ľudí vyriešili častejšie návštevy ich detí, záujem o nich, aktivity v spoločnosti, ich zapojenie do rôznych organizácií.
  • Menej izolovaní sa cítili aj ľudia, ktorí sa vedeli pohybovať na internete.

 

Čo s tým ďalej? Čo pre vás znamenajú starí rodičia? Ako sa staráte o to, aby sa v živote cítili prijatí a dôležití?

Fotografia: Shutterstock

 

 

 

 

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno