Manžel, manželka a ich peniaze

9
1647

Vykladala som nákup do auta. Pani mala veľmi červené, uplakané oči, hovorila skôr potichu, niekoľkokrát povedala, že jej je to ľúto, že sa cíti trápne… ale potrebuje sa dostať na východ za otcom, ktorého hospitalizovali. Odišiel jej z účtu nejaký trvalý príkaz a teraz nemala dosť peňazí na vlak. Z peňaženky som vytiahla 20 € a hneď som si pomyslela, že toto zrejme manželovi nepoviem. Niekedy mu nehovorím ani o novej knihe či kúsku oblečenia. 

 

Ako ste na tom s financiami v manželstve vy? Hovoríte jeden druhému (pýtate sa seba navzájom), keď si kupujete niečo mimo nevyhnutného? Zatajujete svoje menšie či väčšie nákupy, drobné alebo väčšie míňania? Ak áno, prečo? Ako sa cítite ako žena na materskej z hľadiska vašich osobných financií?  

 

Môj jediný príjem do nášho spoločného rodinného života sú štátne príspevky na rodičovskú starostlivosť. Spravím z toho 3-4 veľké nákupy, zaplatím si mobil, odošlem splátku za jednu minipôžičku a je po peniazoch. Jednoducho na manželovi som finančne veľmi závislá. Keď potrebujem kúpiť nejakú súčasť šatníka pre mňa alebo deti, keď niečo chcem, potrebujem, aby to zaplatil on, resp. mi poslal peniaze, takže vie takmer o všetkom. Vždy váham, ako a či mám manžela informovať o svojom utrácaní. Nepamätám sa, že by mi niekedy niečo vyčítal, to možno skôr naopak – ja krotím jeho. Napriek tomu sa v otázke míňania (našich spoločných financií?) necítim tak celkom slobodne. 

 

Priznám sa, že som už mala také úmysly – začať nejakým spôsobom zarábať najmä kvôli tomu, aby som sa nemusela cítiť previnilo, že míňam „manželove peniaze“. Manžel pracuje, keby sme nemali malé deti, ktoré potrebujú moju starostlivosť veľkú časť dňa, pravdepodobne zarábam aj ja. Teraz však taká možnosť nie je, vzťah s deťmi, ich výchova je u nás na prvom mieste, v žiadnom prípade nechceme odkladať bábätká do jasieľ, keďže nám nehrozí trenie biedy kvôli jednému vypadnutému príjmu. Z finančného hľadiska mám proste smolu – to, čo ma naozaj baví, mi nikto nezaplatí a neviem sa donútiť pracovať po večeroch kvôli tomu, aby som si ja ako žena na materskej prilepšila. 

 

Páči sa mi, keď sú muži k svojej manželke a matke detí takí… galantní a posielajú jej časť svojej výplaty bez toho, aby im musela odkladať bločky a dávať o všetkom vedieť – a keď to platí aj naopak. Poznám aj páry, ktorí majú jeden spoločný účet, na ktorom riešia spolu všetky príjmy a výdavky. Neviem, či to takto má na Slovensku mnoho manželov, no páči sa mi tá predstava. Manželia sú tak pred sebou navzájom transparentní, vedia o tom, ako na tom finančne sú, kedy im aké platby prichádzajú a odchádzajú, možno tak vedia aj lepšie odhadnúť, čo si ešte môžu dovoliť kúpiť a čo musí počkať. 

Máte aj vy skúsenosť so spoločným účtom? Je to podľa vás dobrý nápad, ktorý môže žene v domácnosti pomôcť?  

Finanční poradcovia odporúčajú zriadiť si spoločný účet v domácnosti aspoň počas obdobia, kedy je žena s deťmi doma, teda aspoň v tom čase, keď nemá nejaký vlastný príjem, z ktorého vie pokryť všetky svoje náklady alebo väčšinu z nich. Obaja predsa pracujú, ale jeden je za to platený a ten druhý nie (resp. ani zďaleka nie dostatočne). Keď manželovi trochu opadne stres z našej novej rodinnej situácie (radosti kopec), určite mu túto možnosť nadhodím.

Úvodná fotografia: www.pexels.com

9 komentárov

  1. Sme manzelmi 13 rokov a spolocny ucet mame minimalne 10 rokov. Drvivu vacsinu tohto obdobia nechodim do zamestnania, kedze mame pat deti. Financie su nase spolocne, takisto ako deti a zivotna cesta nasej rodiny, takze ziadne vycitky ani neprijemne pocity z minania „manzelovych“ penazi nehrozia.

  2. Sme manzelmi 30 rokov. Vychovali sme 8 deti, 19 rokov som bola doma. Vzdy sme mali a mame spolocny ucet. Teraz uz vyse 10 rokov robime dvaja a vyplaty nam chodia na jeden ucet. Kupuje sa co treba, o vacsich veciach sa dohovarame spolocne. Rodinne nakupy obstaravam ja, potrebne okolo domu a auta manzel . Vsetko zo spolocneho uctu.

  3. Sme manzelmi 8 rokov a od zaciatku mame spolocny ucet, ak aj mame ine ide len o nejake sporiace ucty na ucely darcovstva. Vacsinu z toho bola manzelka s detmi a momentalne sme obaja pracujuci. Do dnesneho dna vnutorne nerozumiem oddelenym financiam manzelov.

  4. Nam financna poradkyna radila nemat spolocny ucet, pretoze jeden je majitel a druhy len disponent. Ak sa majitelovi uctu nieco stane, disponent sa k prostriedkom na ucte nedostane a tie predchadzaju do dedicskeho konania, takze sa moze stat, ze na nejaky cas ostane uplne bez prostriedkov. Takto to bolo vysvetlene mne a preto som od myslienky na spolocny ucet ustupila, aj ked si inak myslim, ze je to dobry napad.

  5. Ako vyssie popisuje Lenka, z tohto dovodu s manzelom nemame 1 spolocny ucet, ale kazdy sme si zachovali svoj. Skoda, ze neexistuje manzelsky ucet, ktoreho majitelmi by boli aj manzel aj manzelka. Poculi sme o pripade nahleho umrtia manzela, ktory bol majitelom uctu a mal prehlad o vsetkych platbach. Ucet sa kvoli dedicskemu konaniu zablokoval a manzelka mala tazsiu situaciu. My sme si spisali prehladnu tabulku so vsetkymi platbami (detailmi k platbam), co ide kam z ktoreho uctu. Dalsiu tabulku mame s rodinnymi vydavkami. Pravidelne ich aktualizujeme a rozpravame sa o nich. Fungujeme takto vyse 8 rokov a system nam vyhovuje. Financie planujeme a spravujeme spolu napriek 2 uctom. Nie je to pre nas prekazkou. Ak by vsak existoval manzelsky ucet, kde su obaja rovnocennymi majitelmi, tak by sme ho urcite privitali a mali len 1 takyto ucet.

  6. Moja skúsenosť. Pred manželstvom ma svokra s mojím nastávajúcim prehovorili, aby som zrušila svoj účet a peniaze posielala na účet môjho budúceho manžela. Ja som platila kartou nákupy. Minula som v priemere rodinne pridavky a rodičovský príspevok. Bežné veci na chod domácnosti. On vybral naviackrat zbytok. Len minimum platil kartou. Nikdy som presne nevidela, kam peniaze putuju. A teraz v lete mi povedal, ze sa chce rozviesť, tak si mam zalozit vlastny ucet, a ze nasporene peniaze na sporiacom ucte k tomu bankovemu su vsetky jeho (pritom sme sa dohodli, ze cast je moja). Nemam nic… len oci pre plac…

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno