Krása veľkej rodiny

0
2139

O benefitoch veľkej rodiny som sa už pred časom zmieňovala: veľa rúk, medzi ktoré sa môže rozdeliť práca, dostatok parťákov ku hrám a konverzáciám. Ale výhody, ktoré si na svojej veľkej rodine cením najviac, sú tie, ktoré súvisia s vekovým rozpätím našich detí. 

Mať ďalšie bábätko, keď vaše dieťa má rok a pol či dva roky, je dobré, no je to naozaj veľmi ťažké. Mať bábätko, keď vaše staršie dieťa má 7 alebo 10, alebo je tínedžer, no… ľudia sa na vás možno budú pozerať smiešne, ale len preto, že nevedia, aké je to úžasné.  

Mám skúsenosť s tým prvým aj s druhým, a tak vám môžem povedať, že to prvé je dobré ale to druhé je ešte lepšie. Je to úžasné, pre mňa, pre malé deti, pre veľké deti. Všetko okolo toho je skvelé. 

  1. Mať doma vekovo rôznorodé deti je pre mamy príjemné 

Moje staršie deti sú naozaj nápomocné, nemyslím to ironicky. Nie sú už ten typ pomocníka, ktorý pri nadšenom miešaní vyleje z misky tretinu cesta. Nie je to ten druh „pomáhania“, kvôli ktorému vám vlastne všetko trvá dvakrát tak dlho a keď pomocníci stratia záujem, musíte to potajme všetko urobiť. Nie, nie, nie.  

Byť mamou veľkej rodiny znamená, že môžem ostať v kresle dojčiť, zatiaľ čo večeru pripraví niekto iný. Mať staršie deti, menšie deti a bábätká znamená, že sa môžeme deliť a prekonávať sa. V čase uspávania sa môžem postarať o bábätko a staršie deti sa postarajú o prečítanie rozprávky pre mladších súrodencov. Mať doma tínedžerov znamená, že má kto postrážiť bábätko, aby som si mohla dať svoj pravidelný kúpeľ. Znamená to, že môžem ísť von aj bez toho, aby som musela naložiť do auta aj všetky svoje deti. Znamená to, že si s manželom môžeme spraviť rande a nemusíme si kvôli tomu k deťom najímať opatrovateľku. 

Staršie deti pre mňa znamenajú aj to, že nie som preťažená a izolovaná, ako som bola s mojimi prvými detičkami. Samozrejme, ako mama mám teraz viac skúseností, čo mi pomáha. Ale najmä je to vďaka mojim starším deťom. Pracujeme spoločne, aby sme udržali domácnosť a postarali sa o malých, robíme si navzájom spoločnosť. 

Materstvo s mojimi prvými bábätkami bolo o prežití. Nemala som ten luxus byť schopná užívať si ich bábätkovské obdobie. Ale teraz, ako súčasť veľkej rodiny, naozaj môžem. Nikdy som si poriadne nevychutnala bábätká, až tieto posledné dve. Hľadím do ich malých očiek, voniam ich hlávky, ako keby som nikdy predtým na to nemala čas. Pri svojom prvom dieťati som bola vystresovaná a s ostatnými bábätkami potom som už bola príliš zaneprázdnená. Mať staršie deti a zároveň bábätko znamená, že už mám skúsenosti a aj možnosti na oddychovanie a vychutnávanie si, že bábätká sú bábätkami. 

  1. Mať veľkú rodinu je pre menšie deti zábava 

Moje malé deti sú oveľa menej ofukované, než boli ich starší súrodenci. Robím cielene veci s nimi a pre nich, naozaj, ale som iba človek a mám veľa povinností okolo domácnosti a tiež len obmedzenú toleranciu na viacnásobné čítanie tej istej rozprávky. Moje veľké deti sú ochotné a schopné robiť všetky tie veci, ktoré ja nemôžem, ako napríklad podať malému pohár vody, kým ja dojčím bábätko alebo prísť na to, ako spojiť koľajnice vo vláčikovej súprave. Moje malé deti dostávajú lásku a pozornosť od mamy a ocka, ale skoro taký istý level pozornosti aj od svojich starších súrodencov. Majú okolo seba viac ľudí, ktorí obdivujú ich čmáranice, smejú sa ich ne-vtipom a zodvihnú ich, keď spadnú na kolienka. 

  1. Mať veľkú rodinu je dobré pre veľké deti

Uctievanie hrdinu je krásna vec. A to je to, čo moje staršie deti dostávajú – hrdinský obdiv. Ich oveľa mladší súrodenci k nim vzhliadajú špeciálnym, krásnym spôsobom.  Pravdaže, niekedy vedia byť malí… otravní. Ale väčšinou pociťujú deti frustráciu zo svojich súrodencov pri vekovom rozostupe do 3-4 rokov. Keď je vekový rozostup väčší, už nepociťujú vzájomnú rivalitu. Nesúperia o rovnaké hračky či rovnaký typ pozornosti. Môj trinásťročný syn vytvára na dvore prekážkovú dráhu pre svojho trojročného brata, požičia si ockov mobil, aby spolu so svojou 1,5-ročnou sestričkou natočil našu záhradnú oslavu. Ľudia hovoria, aké požehnané je byť starým rodičom. Ako si tie deti môžete užiť, ale keď je toho na vás už príliš, môžete ich dať opäť na starosť rodičom. Moje staršie deti so svojimi súrodencami fungujú podobne. 

Moja jedenásťročná dcérka so svojou skupinkou kamarátok rady trávia čas okolo maličkých detí a neochotne ich vracajú naspäť ich mamám len keď je to už naozaj nevyhnutné. Hojdajú ich, tľapkajú, menia polohu, keď sú bábätká mrzuté, celkom ako profesionálky. 

Kamarátka mi povedala, že si vypočula rozhovor Kimberly Hahn, ktorá si myslí, že by sa dalo predchádzať tehotenstvám tínedžeriek, keby tieto dievčatá mali svoje malé sestričky, s ktorými sa môžu vyblázniť. Tínedžerky s bábätkami v domácnosti majú dostatok radosti, ktorú prináša starostlivosť o bábätko, ale majú aj reálnu predstavu o tom, aká veľká je to zodpovednosť.

Betty bola pri narodení oboch svojich sestier. Ona a Jack vedia vymeniť plienku aj pofúkať boľačky. Vedia vyjednávať s bojovne naladenými batoľatami o vrátení predmetov držaných v ich zajatí. Ak je to potrebné, vedia hovoriť tým tichým pevným hlasom, vďaka ktorému ich poslúchnu.

Empatia, autorita, kompromis. Veľa detí v ich veku nemá možnosť naučiť sa tieto životné zručnosti. Môjmu tvrdému a náročnému synovi mať veľa súrodencov pomohlo dorásť do miernosti a súcitu. Mojej utiahnutej a starostlivej dcére pomohlo súrodenectvo k rastu sebaistoty a zodpovednosti. 

Nič z tohto nie je iba vecou rodín, v ktorých je väčšie vekové rozpätie detí a zároveň je ich veľa. Manžel vyrastal v rodine, kde boli tri deti. Bol o 6 rokov starší ako jeho sestra a o 10 rokov starší od svojho brata. Jeho už takmer rodičovský vzťah k súrodencom mu pomohol pripraviť sa na vlastné otcovstvo. A keď sa všetci stali dospelými, ich vzťahy dorástli do rovnocennosti. 

Ja mám iba jednu sestru, ktorá je o tri roky mladšia odo mňa, takže som to sama nikdy nezažila. Ale je pre mňa ako mamu úžasné byť svedkom tých vzťahov medzi mojimi najstaršími a najmladšími deťmi. Je to skutočne niečo nádherné. 

autor: Kendra Tierney 

preklad: Diana Hricová

https://catholicallyear.com/blog/the-beauty-of-w-i-d-e-family/

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno