Single téma: Pomôž si človeče, aj Pán Boh ti pomôže

0
1360

Nemôžeš sa sťažovať, že nikoho zaujímavého nepoznáš a nikoho nového nestretávaš a že to je dôvod tvojej samoty, keď pre to nič nerobíš. V duchu hesla „pomôž si človeče, aj Pán Boh ti pomôže“ sa ideme pozrieť na to, ako si môžeš pomôcť sám.

Zmeň rybník

Ak už nestretávaš nových ľudí a vo všetkých svojich kruhoch nie je nikto, pre koho by ti srdce zahorelo, a väčšina tvojich priateľov je už aj tak dávno v mori manželskom, je na čase zmeniť rybník. Tým nehovorím, že máš úplne zmeniť prácu, spoločenstvo alebo sa presťahovať. To chce asi väčšiu odvahu, hoci zmena práce alebo geografická zmena by tiež mohla pomôcť. Nemeň zatiaľ more, skús zmeniť rybník. Začni chodiť na miesta a aktivity, kde nechodia všetci tvoji starí známi, ale kde chodia pre teba neznámi a noví ľudia. Napríklad, nové stretko a kostol, nová kaviareň, kde si bežne nechodil, nový koníček. Preniknúť do nového rybníka chce dobrý prieskum, ciele a plán. Tak poďme na to.

ber nového rybníka

Spýtaj sa samého seba, akých ľudí by si chcel stretávať. Aké by mali mať záujmy? Ako by mali tráviť svoj voľný čas? Na čom by im malo záležať? Každá komunita má svoje špecifiká. Skús si ich napísať. Ak napríklad chceš, aby tvoj partner vedel tancovať, lebo ty miluješ tanec, tak asi nie je príliš rozumné začať hrávať florbal (aj keď, jeden nikdy nevie). Radšej by som volila tanečný kurz, kde nemusíš prísť s partnerom. Ak hľadáš človeka, ktorý miluje prírodu a rád chodieva na turistiku, tak ho môžeš nájsť v nejakom turistickom oddiele. Ak hľadáš vyšportovaného mladíka, začni chodiť do fitka aj ty! Urob si prieskum, najprv v svojej hlave ‒ čo vlastne chceš? Ľahšie sa hľadá, keď vieš, čo hľadáš. Následne si urob mini prieskum aktivít. Možno je čas začať robiť niečo, čo si vždy chcel. Alebo to už aj robíš, ale na nesprávnom mieste (nesprávne miesto rozumej ‒ málo nezadaných). V rámci prieskumu sú našimi najlepšími radcami naši kamaráti, spýtaj sa ich. Moja častá otázka na aktivity mojich kamarátov je, či sú tam pekní chlapci…

Ľudia priťahujú ľudí

Tam, kde chodia tvoji kamaráti, s ktorými si rozumieš, budú pravdepodobne aj ďalší ľudia, s ktorými si budeš rozumieť. Spýtaj sa teda kamarátov, čo robia a či pri ich aktivite vieš stretnúť nezadaného šuhaja alebo devu. Nemusíte byť introvertnejšej povahy, stačí, že máte strach z nových ľudí a komunít alebo vás veľmi motivuje, aby ste danú aktivitu nerobili sami, tak si nájdite parťáka. Kamaráta, kamošku, brata či sestru, ktorí sa s vami na to dajú. Napríklad pôjdete spolu liezť, tancovať, na turistiku, do fitka. Pointa je, aby ste stretávali nových ľudí. Aj keby z tejto aktivity vzišlo iba to, že začnete robiť super šport alebo sa naučíte nový tanec, tak je to dobré. Nechoďte tam s tým, že „teraz už toho svojho isto stretnem“, aby ste neboli sklamaní.

Ciele a plán

V každom dobrom „projekte“ nechýbajú ciele a plán. Vízia je nám všetkým jasná. Ale keďže toto nie je pracovná sféra, tak si len tak v rýchlosti, ľahkosti a s humorom povedzme: „Chcel by som aspoň raz do týždňa ísť von, na miesto, kde stretnem nových ľudí. Teda aspoň raz do týždňa jedno nové miesto a aspoň jeden nový človek.“ Samozrejme, môžete si stanoviť náročnejšie ciele. Ale zase, buďme realisti. Ak si doteraz nechodil nikam, tak jedna aktivita týždenne s novými ľuďmi pre začiatok stačí. Ak si zase typ, ktorý chodí stále, všade a veľa, tak sa skús zamerať na jedno-dve miesta, kde budeš chodiť pravidelne. Aby si ťa tam niekto mohol „vyhliadnuť“.

Zmena nastavenia

Samozrejme, môžeš mať skvelý plán, ciele aj kvalitný prieskum, ale keď o tom nie si naozaj presvedčený/presvedčená, tak to nepôjde. Darmo sa budeš namáhať. Tvoje vnútorné nastavenie môže byť také silné a žiarivé, že buď ním očaríš aj človeka v MHD, ktorý sa ti prihovorí, alebo odradíš všetkých ľudí, s ktorými sa budeš rozprávať na novom športovom tréningu, ktorý si si určil ako novú aktivitu. Ani jeden extrém nie je dobrý, ale ak chceš zmenu, tak treba chcieť a treba sa pre tú zmenu aj nastaviť, aby z teba sršala.

Ak nabudúce budeš chcieť večer zaliezť do postele k svojej knihe alebo filmu, lebo máš depku, že si single a nikto ťa nechce, skús sa najprv spýtať sám seba, čo si dnes urobil pre zmenu svojho statusu, ktorý toľko oplakávaš. Ak je tvoja odpoveď „nič“ alebo „už dlho nič“ alebo „tento týždeň ešte nič“, tak sa nahoď a choď von zo svojej komfortnej single zóny. Boh bude rád konať v tvojom živote, ale niekedy čaká aj na tvoju aktivitu!

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno