V pizzerii si k nim prisadol Ježiš. O čom debatovali?

0
785

Stáva sa vám, že pri počutí mena je vám povedomé, no neviete, kam ho zaradiť? To môže byť prípad aj známeho, v kresťanských kruhoch často skloňovaného mena Elias Vella. Kto je táto osoba? Kňaz? Rehoľník? Spisovateľ? Exorcista? Dá sa povedať, že všetko zo spomínaného, a niečo navyše.

Otec Elias Vella je rímskokatolícky kňaz, minorita, exorcista a exercitátor. Narodil sa 28. februára 1941 na Malte. Vyštudoval teológiu na Lateránskej univerzite v Ríme a v roku 1964 bol vysvätený za kňaza. Dlhé roky pôsobil ako profesor dogmatiky a pastoračnej teológie. V rokoch 1986 – 1993 bol menovaný arcibiskupským delegátom pre rehoľný život na Malte. Od roku 1993 pôsobí v diecéze ako hlavný exorcista a predseda komisie pre okultizmus a satanizmus. Otec Elias Vella je vyhľadávaným a žiadaným exercitátorom, a to najmä na témy služba oslobodenia od zlého ducha a vnútorné uzdravenia. Jeho pôsobenie sa neobmedzuje len na jeho rodnú krajinu, pôsobí celosvetovo – aj na Slovensku. Napísal viac ako 40 publikácií, ktoré sú preložené do viacerých svetových jazykov, veľa z nich aj do slovenčiny.

Medzi jeho najznámejšie knihy patrí kniha Ahoj, Ježiš, môžeme sa porozprávať?, ktorá vyšla v slovenskom jazyku v roku 2013. Kniha je vyhľadávaná a obľúbená najmä medzi mladými ľuďmi, no svojim obsahom dokáže obohatiť človeka každej vekovej kategórie.

Príbeh, či skôr rozhovor, sa začína v pizzerii, kde sa kamaráti Talian Sergio, Brazílčan Julio, Nigérijčan Ruesh, Nemka Katia a Angličanka Alice pravidelne stretávajú. V ten deň však do pizzerie vošiel nezmámy mladík v džínsoch a v tričku s nápisom „LOVE“, ktorý si to namieril priamo k ich stolu. Prestavil sa ako Ježiš Kristus a zapojil sa do debaty. Nehovorili o počasí ani výsledkoch futbalu. Debatovali na „háklivé“ témy. Títo mladí ľudia kládli Ježišovi priame otázky, na ktoré hľadali odpovede, ako napríklad:

  • Existuje Boh?

  • Je peklo rozprávka alebo realita?

  • Som vegetarián, čo ty na to?

  • Prečo sa kňazi nemôžu ženiť?

  • Prečo nemôžem žiť so svojou priateľkou pred manželstvom?

  • Eutanázia sa mi zdá ako dobrá myšlienka, prečo si proti?

  • Teba, Ježiš, akceptujem, ale Cirkev nie! Čo na to povieš?

Na tieto a ďalšie – celkovo 100 otázok týkajúcich sa viery, vzťahov, nezáväzného sexu, pornografie, homosexuality, depresie, zatrpknutosti, komplexov a ďalších bolestí i túžob srdca Ježiš v knihe odpovedá jednoducho, trpezlivo a zrozumiteľne. Nenútene vstupuje do sŕdc mladých ľudí, odkrýva príčiny ich osobných problémov. No zároveň ich povzbudzuje a ukazuje správnu cestu.

Verím vám všetkým, Katia. Viem, že hlboko vo vnútri ste dobrí. Ale ste popletení a azda aj zrádzaní dospelými, ktorí namiesto toho, aby vám pomáhali, vás využívajú. No buďte si istí, že keby vás aj všetci opustili, ja vás nikdy nezradím.“

Medzi týmito sto otázkami môže byť zahrnutá práve otázka, ktorá vás už dlhší čas prenasleduje a hľadáte na ňu odpoveď. Možno práve toto je spôsob, ktorým vám chce Ježiš cez pátra Eliasa Vellu dať na ňu odpoveď.

Otec Elias Vella nie je len študovaný teológ. Je to človek, ktorý zažil osobnú skúsenosť s Bohom. Ako sám hovorí: „Pán sa nado mnou zľutoval.“ Vkladaním rúk kňaza a modlitbou spoločenstva za jeho obrátenie po rokoch kňazstva pocítil zmenu vo svojom srdci.

Odvtedy sa môj život naozaj zmenil. Robil som to isté, čo predtým, ale ináč. Teraz tu bol Duch Svätý, ktorý viedol môj život a všetkému dával nový rozmer.“

Už štvrté vydanie knihy O satanovi v slovenčine je dôkazom, že ľudia chcú poznať svojho úhlavného nepriateľa a chcú vedieť, ako sa môžu pred ním chrániť. Páter Elias Vella ako skúsený exorcista sa delí s nami o poznatky a skúsenosti, ktorých osvojením sa môžeme chrániť od Zlého.

Zámerom tejto knihy je poučiť, kto je diabol, aké sú jeho taktiky, ako možno používať zbrane, ktoré máme k dispozícií. Jej cieľom nie je vyvolať strach z boja proti diablovi, ale zakúsiť radosť z víťazstva. Lebo diabol je už porazený. Porazil ho Ježiš na kríži a diabol o tom vie.“

Okrem služby exorcizmu je páter Elias Vella vyhľadávaným pomocníkom pre vnútorné uzdravenia. Mnoho ľudí žije v depresii, smútku, sú zranení minulosťou, ktorá ich stále prenasleduje, nevedia odpustiť. Lieky od psychiatrov nezaberajú a na sedenia so psychológmi minuli už veľa peňazí. No žiadaný výsledok sa nedostavil.

Páter Elias Vella má vlastný recept na vnútorné uzdravenie a oslobodenie sa od zlého: Kristoterapia – jediný účinný liek, ktorý dokáže človeka uzdraviť v jeho celistvosti. Vďaka Kristovmu uzdraveniu môže človek napredovať v duchovnom živote, ktorý ho naplní vytúženým pokojom.

Na záver ešte jedna knižka, ktorá napriek faktu, že je od toho istého autora, je akoby načretím do úplne iného súdka. Úsmevné príbehy lietajúceho pátra. Už názov i obálka knihy napovedá, že o humor je v tejto knižke dobre postarané.

Príbehy sú autentickými zážitkami pátra Eliasa Vellu z jeho množstva ciest, ktoré po svete absolvoval. Zachytávajú jeho ľudskú stránku. Začítaním sa do týchto príbehov sa môžete uistiť, že ak mu v živote niekedy niečo chýbalo, zmysel pre humor to určite nebol!

Viac kresťanských kníh nájdete na Zachej.sk.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno