Peter Kreeft: Skôr ako odídem

0
669

Peter Kreeft v úvode knihy hovorí, že mu je vlastne úplne jedno, či toto dielo niekoho osloví alebo nie, napísal ho predovšetkým pre svoje deti. Z knihy je to cítiť. Určite poznáte aj vy ten pocit, keď ide o niečo naozaj dôležité ‒ rozpoloženie, v ktorom strácate zábrany, hanbu, strach a poviete alebo urobíte niečo, na čo by ste sa vo všednom dni, v bežnom nastavení nikdy neodhodlali. Peter Kreeft chcel len svojim deťom pripomenúť, čo je naozaj dôležité, hoci to možno už počuli veľakrát, hoci nad nejednou jeho vetou by pubertiak prevracal očami.

Autor píše múdro, jasne a jednoducho, naozaj nemusíte mať vyštudovanú filozofiu, aby ste mu rozumeli. Hovorí o základných hodnotách, ktoré potrebujeme mať v živote usporiadané, aby sme boli šťastní a žili dobrý život. Píše o Bohu, láske, vzťahoch, o sexe aj peniazoch, o humore aj materializme, o modlitbe, umení, čase…

Moje dojmy celkom dobre vystihuje sám autor, v jednom zo 162 zamyslení:

,,Aká zbytočná je táto kniha! Veď všetko, čo v nej je, už viete. […] No je aj potrebná, pretože zabúdame, čo už vieme, a potrebujeme, aby nám to niečo pripomínalo. Všetci sme totiž roztržití.”

Niektoré zo zamyslení som bez váhania označila za nudu či gýč, no iné ma naozaj zaujali a motivovali ku zmene. Určite by som nepovedala, že toto je kniha, ktorú musíte mať. No zároveň kniha môže byť naozaj dobrým darčekom. Forma, akou je kniha písaná, a rôznorodosť myšlienok ponúka každému dostatočný priestor na to, aby ho oslovila.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno