Skutočná oslava Halloweenu: Namiesto duchov a strašidiel – masky svätých

0
903

Po revolúcii sa k nám od západu začali tlačiť párty na oslavu Halloweenu (All Hallows‘ Even – Predvečer Všetkých svätých), ktoré ale majú so sviatkom Všetkých svätých pramálo spoločné. Hrôzostrašné masky, rozprávkové a komixové  postavy, smrtky, duchovia, svetielkujúce tekvice – práve túto banalizáciu smrti a oslavu konzumu chcú nadšenci v niektorých slovenských mestách premeniť na radostnú oslavu života v nebi. Obliekajú si kostýmy, v ktorých stvárňujú všetkých (možných) svätých. Takýto nebeský sprievod bude tento rok aj v uliciach Bratislavy. Viac nám o ňom povie organizátorka zo Spoločenstva Ladislava Hanusa Lenka Šústová.

Radostný sprievod detí a rodičov preoblečených za svätých ulicami mesta – to je dosť unikátna myšlienka. Ako sa zrodila?

Manžel to mal v hlave už dlho. Nedávno zistil, že podobné sprievody sa konajú v poľských mestách. Keď som mu minulý rok vravela, že mamičky z môjho okolia sa bavia o karnevaloch všetkých svätých, povzbudil ma, aby sme vyšli aj do ulíc a vniesli našu radosť a svedectvo aj do verejného priestoru.

Aký je cieľ tejto akcie?

Vigília, predvečer Všetkých svätých priam nabáda k tomu, aby sme ako kresťania, obzvlášť deti a mladé rodiny, vniesli radostným, nenásilným spôsobom kresťanské hodnoty do verejného priestoru, a tak ho posvätili. Kresťanská viera nie je iba súkromná, ale aj verejná vec. Deti sa stanú doslova ikonami svätých, čím upriamia pozornosť nielen na tajomstvo smrti, ale aj na zmŕtvychvstanie a večný život. Týmto spôsobom môžeme  upevniť kresťanskú identitu našich detí a rodín, doslova priniesť evanjelium do ulíc  a zároveň zažiť spolu aj veľmi pekný, radostný rodinný čas.

Máte už s podobným spôsobom slávenia sviatku Všetkých svätých skúsenosť?

Áno. Pred rokom som s pomocou kamarátok zorganizovala taký menší sprievod v Ivanke pri Dunaji spojený aj s úvodným mini programom pre deti – privítanie a zoznámenie sa s prichádzajúcimi svätými, nejaké malé občerstvenie a spoločný sprievod k miestnemu cintorínu, kde sme sa spoločne pomodlili a zapálili sviečky.

Mohli by ste poradiť bezradným rodičom, ako jednoducho a lacno vymyslieť kostým nejakého svätého?

Minulý rok bol náš mladší syn prezlečený za svätého Floriána. V zásade sme ho obliekli do modrého oblečenia a tmavomodrej bundy a do ruky dali vedierko s vodou. On si to trochu dotvoril a zobral si aj striekaciu vodnú pištoľ, aby mohol naozaj aj hasiť oheň.

Čo všetko je potrebné na zorganizovanie takéhoto sprievodu?

V prvom rade chuť, odhodlanie a čo najviac nadšencov. Dôležité je dostať správu medzi ľudí, a teda rozposlať kopec mailov všetkým, ktorí by mohli mať záujem, prípadne spojiť sily s tými, ktorí už niečo podobné robia v okolitých farnostiach. Odporúčam tiež dohodnúť všetko potrebné s miestnym kňazom, nájsť dostatok dobrovoľníkov, ktorí budú usmerňovať sprievod a bolo by pekné zabezpečiť aj chytľavý hudobný sprievod, nezabudnúť na SOZU (Slovenský zväz autorský, nahlásiť použitú hudbu – poznámka redakcie), fotografa a pod. Pri väčšom počte účastníkov je dobré nahlásiť sprievod ako verejné zhromaždenie na úrad. A prípadne dať aj zopár rozhovorov pre média…

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno