Dobrý hnev verzus zlý hnev: ako ich rozoznať

0
911

Hnev je pre väčšinu ľudí rušivá emócia. Ako jeden zo siedmich smrteľných hriechov vytvára dojem, že je úplne zakázaný, a preto žijeme v presvedčení, že nikdy nemôžeme byť nahnevaní. To však vytvára ešte viac problémov, pretože ak odstránime hnev, zbavíme sa tak aj energie konať a robiť zmeny.

Môžeme sa nahnevať?

Keď premýšľame o hneve, to, čo často vidíme (a čoho sa obávame), je hnev bez akýchkoľvek hraníc, ktorý je ako deštruktívne emocionálne tsunami. Hádky, zločiny z vášne a dokonca aj vojny sa zrodili z hnevu, ktorý ochromil akýkoľvek zmysel pre etiku či rozumnosť, a spôsobil tak, že ľudia stratili nad vecami kontrolu. V každodennom živote sa hnev tiež spája so správaním, ktoré ubližuje našim blízkym.

Napriek tomu, hnev je veľmi cenným zdrojom informácií. Hnev je inštinktívna reakcia, ktorá signalizuje fyzické ohrozenie – nás a/alebo našich blízkych. Na dennej báze nám pomáha objavovať hodnoty a potreby, ktoré sú nám najbližšie. Chráni to, vďaka čomu najviac cítime, že žijeme.

Počúvajte svoj hnev

Ako môžeme využiť potenciál dobra, ktorý so sebou prináša, bez toho, aby sme niečo zničili či stratili dôveru ľudí okolo? Po prvé, naučte sa počúvať svoj hnev. Buďte citliví na jeho prvé príznaky, pretože tak ako u Hulka, hrdinu Marvel komiksov, keď bude vaše srdce biť 200 úderov za minútu, na spomalenie je už príliš neskoro.

Ak necháme svoj hnev vyliať sa všade okolo nás, úplne sa odrežeme od druhých ľudí – ktorí sa zameriavajú na sebaobranu — a od svojich vlastných cieľov. Nezáleží na tom, čo kričíme — že chceme byť rešpektovaní a vypočutí alebo že chceme, aby niekto niečo urobil – nič z toho nebude počuť, okrem toho, že je to hrozba alebo urážka. Mohli by sme povedať, „Keď kričíš, nepočujem ťa.“ Preto je také dôležité poznať svoje emócie, keď cítime prvé príznaky hnevu (vyšší krvný tlak, nával tepla, bolesť v spánkoch…)

Keď cítite, že váš hnev stúpa, opýtajte sa sami seba: ktorá z vašich potrieb nebola naplnená? Cítite sa nerešpektovaní, keď sa možno pred vás na ceste niekto natlačil? Potrebujete si odpočinúť a vaše deti večer behajú hore-dole namiesto toho, aby sa chystali do postele? Potrebujete, aby váš manželský partner prišiel načas, aby ste mohli ísť do kina, ale on prišiel z práce domov neskoro?

Ak poznáte odpoveď, môžete hľadať riešenie, ktoré vám pomôže zachrániť, čo je dôležité pre vás a pre toho druhého. Na druhej strane, ak strávite ďalšiu pol hodinu až hodinu hádaním sa, chrlením urážok a sťažovaním sa, situácia sa asi nezlepší.

Využite svoj hnev:

  1. Komunikujte asertívne. Krátka a pokojná veta typu ‒ „Vidím, že tu beháte a už je pol desiatej večer. Začína ma to hnevať, pretože som veľmi unavená a o chvíľu nebudem mať silu vám pomôcť. Nachystajte sa, prosím, do postele a o päť minút buďte v pyžamách.“
  2. Konajte. Oblečte sa a choďte do kina sám/sama namiesto toho, aby ste sa nahnevali a čakali, kým sa váš manželský partner vráti.
  3. Zmeňte niečo. Ak sa vždy ponáhľate a z nebezpečného správania ostatných vodičov vám praskajú vaše už napäté nervy, môžete sa rozhodnúť odísť z domu o 20 minút skôr.

Hnev je nevyhnutný

Hnev je potrebný, pretože chráni hranice – naše vlastné a tých ľudí, ktorí od nás závisia. Otec, ktorý sa v práci nikdy nenahnevá ani nerozčúli, čím iným umožňuje sa k nemu zle správať, možno namiesto toho vypustí svoj hnev doma na svojich blízkych. Tým ich zraňuje a stráca ich blízkosť.

Existuje aj hnev neprimeraný tomu, čo ho spôsobilo. Vtedy jeho intenzita ďaleko prevyšuje zdanlivo triviálnu príčinu – napríklad robiť katastrofu z toho, že vás šéf vynechal z dôležitého rozhovoru, namiesto toho, aby ste to považovali za chybu, ktorá sa má napraviť.

Keď takýto hnev prichádza často, mali by sme sa obzrieť a zistiť, aké udalosti z minulosti v nás zanechali také hlboké rany, že ešte aj dnes v podobnej situácii reagujeme rovnakým spôsobom. Možnože vaši rodičia uprednostňovali vašich súrodencov. Možno váš otec odišiel a nikdy ste sa cez tú traumu nepreniesli. Hnev, ktorý sme cítili v minulosti, často nebol vyriešený a ostáva v nás ako časovaná bomba, ktorá vybuchne, kedykoľvek sa čokoľvek dotkne tejto konkrétnej oblasti. Tento druh hnevu nám dáva vedieť, že o niečo v nás sa treba postarať a napraviť to. Je to dobrý dôvod na to, aby sme vyhľadali pomoc pri ovládaní hnevu.

https://aleteia.org/2018/07/08/good-anger-vs-bad-anger-how-to-tell-the-difference/

Preklad: Soňa Záňová

Zdroj fotka:www.pixabay.com

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno